Wednesday, February 2, 2011

Ayam Panggang ala Chinese & Nasi Ayam Halba



Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua..... maap arini lambat bersiaran.... dikesempatan nih nak ucapkan Selamat Tahun Baru China kepada rakan2 maya yang berbangsa China terutama wendyy, DG, Tie Ze(adik terung), Gert, Iena, uncle Lee, Sonia, Tummy dan sape lg yer yang maybe terlupa sebut.... moga tahun arnab membawa kebahagiaan buat semua... wahhh itu hakak rebit mesti suker lompat2 arnab! muekekekekeke.... sempena CNY meh aku idangkan ayam panggang ala chinese nih yang aku amik resepinyer dari dapur kak paty... tima kasih kak... sedap sedapp! penah dulu kat mesia aku makan nasik ayam gini... mmg best ah! nasi ayam nih pulak macam nasik ayam biasa, cume aku sajer buh halba lagi bertambah ghau ghau baunya... selamat bercuti buat semuaaa....


resepi sambal chili my style cume buh cili merah+lada merah+bwg putih+tomato sedikit jer+cuka+garam+gula >> blend/tumbuk dan hidangkan.

RESEPI AYAM PANGGANG ALA CHINESE
source : paty`s kitchen

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • 3 sb marjerin/mentega
  • 1 sb madu
  • 2 sb kicap cair
  • 2 ulas bawang putih - parut - hana tambah halia
  • garam dan lada sulah - hana buh lada hitam
Untuk Sos - hana bg anggaran kasar je..resepi asal xde sukatan tepat..klu terlebey terkurang ejas ye
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb kicap pekat
  • 1 sb kicap cair
  • 2 sb air rebusan ayam
  • 1 sb madu - hana tambah
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 sb tepung jagung bancuh sedikit dgn air
Cara-cara
  • Bersihkan ayam dan keringkan.Satukan kicap, mentega, bawang putih dan madu . Campurkan semua.Lumurkan ke atas ayam dan perap selama 1 jam.Panaskan oven 400F/200C. Panggang ayam selama 15 minit dan kecilkan suhu ketuhar ke 350 dan terus panggang selama 30 minit lagi sehingga ayam masak.
  • Untuk sos - Satukan semua bahan kecuali tpg jagung ke dalam kuali/periuk kecil. Kacau hingga mendidih. Kecilkan api. Tuang bancuhan tpg jagung sehingga sos agak pekat.
  • Potong ayam dan curahkan sos. Hidangkan dengan nasi ayam.

22 comments:

  1. pergh perghhh..sdap nehh..
    tp kt umah xde oven la.hehehe

    ReplyDelete
  2. salam hana...akak baru je lepas makan nasi....masuk2 sini lapar balik...adehhhh camno ni...

    ReplyDelete
  3. Hana sayangggg..balik Msia nanti ko pindah sebelah rumah akak ye...;))

    ReplyDelete
  4. adehh na, perut terus jd lapar..laaa patut ler, lunch lum mkn, tgk nasi ayam ni...kecur ! nasi ayam satu set bolehh

    ReplyDelete
  5. resepi2 hana ni memang mengugat perutku......

    ReplyDelete
  6. Pergghhh!!!..terangkat tu...Berselera tgk nasi ayam mu kak hana..hehehhee

    ReplyDelete
  7. Salam Hana
    Blh lah buat nasi ayam halba & ayam panggang ala chinese nih sempena cuti raya cina nih...
    X tahan tgk ayam tuh :P thnks Hana for sharing :)

    ReplyDelete
  8. Kak Hana... sedap.. lapolah kak.. tgk ayam tu sedapnyer.. Selamat CNY.. akak kat sana cuti ker? he he he akak hari2 cuti he he he

    ReplyDelete
  9. kak hana, ayam tuh bakar sekor gedebub terus ke?

    ReplyDelete
  10. Perh..tengok ayam tu yang tak tahan....sedappnya....
    nak sepinggan kak..ayam kasi lebih tau....

    ReplyDelete
  11. assalam tuan dapur...dah bawa pinggan kosong nk tapau nasi ayam ni ler...hehe memang mabeles betul ler nengok ayam akak tu...terliur dh ni nk pi tangkap ayam dulula...ekekeke

    ReplyDelete
  12. So nampakkan beza antara ayam yang kita panggang dengan ayam yang kita goreng. Ambil masa sedikit tapi hasilnya memuaskan, the chicken is more juicy. Cepat betul Hana bertindak ya.

    ReplyDelete
  13. Wahhhhh nasi ayam 3 set please!!! I'm so speechless, taktau apa nak type pun kak! hehehe ;)

    Alamakkkk...laparnyaaa!

    ReplyDelete
  14. nasi ayam satuuu....
    ayam kasi lebih ye....
    cili kasi pedas sikit....
    tapaw 3 ye!
    hihihi... sedapnyer bauuuu dah sampai ke dapur ita dah... tak sabar nak merasa...

    ReplyDelete
  15. Salam Hana,
    Mmng sedap nasi2 mcm ni...mmng betul2 buat akak terliur tau...ayam tu menyelerakan betullah...

    ReplyDelete
  16. Kita memang suka makan nasi ayam..tapi biasanya makan jer kat Restoran Hainan Chicken Rice Bukit Bintang KL...
    Nampak sedap jer ayam tu...

    ReplyDelete
  17. lama x singgah dapur k hana nie.... seda nya nasik... tapau yer..

    ReplyDelete
  18. Uihh..uihh..sodap ni..Berkilat2 ayam tu..

    ReplyDelete
  19. Sedapnya hidangan special ayam panggang chinese ini ... pake berkilau-kilau menggiurkan setiap orang yang memandang :)
    Thanks for the special wishes ... and Hana, may good fortune and prosperity be with you and your family of all year! :)

    ReplyDelete