Thursday, February 3, 2011

Gulai Daging Salai

salam buat semua..... sempena cuti2 CNY nih korang wat per?? main banjir eh? ati2 eh..... semalam dapat berita dari kampong mak, diorg tengah bertungkus lumus menyelamatkan mangsa banjir...jalan masuk banyak yang putus... tp alhamdulillah umah mak abah selamat sebabnya duk atas bukit... adik2 balik kampong parking kete tepi highway jer... yer la nak masuk kampong jalan dah putus... mujur umah mak abah tepi highway... mudah2an semua mangsa banjir selamat... eh! jom la layan daging salai geseng nih! sambil nyalai sambil wat kije lain, tgk2 dah geseng aka ireng! mujur tak rentung.... mmula igt nak lawan ngan air asam tomato jer, tp hubby mana la gheti makan gtu.. so dier request msk lomak.. resepi nih blaja2 juga tgk resepi2 kak.anim yg mmg pure kenogoriannya... klu dier masak gulai lomak mmg terliur abessss....aku nih xde la pndai sgt msk gulai.. dgn sbb tuh nk kene blaja.. aritu penah gak try resepi kak.ina, pong lebih kurang sama..SINI... meh jemput ceduk... lepas tuh kopek limau mandarin masing2 yer wat cuci mulut... epi CNY!


RESEPI GULAI DAGING SALAI
source : kak.anymz kitchen

Bahan-bahan
  • 1kg daging - campur garam dan serbuk kunyit kemudian salai dan hiris nipis
  • segenggam cili padi
  • 1 inci kunyit hidop
  • santan dari dua biji kelapa - jadikan 1cawan pekat dan 2cawan cair
  • 1-2 batang serai - ketuk
  • bahan pilihan : belimbing buluh, rebung, bacang, pucuk ubi, kentang etc
Cara-cara
  • Tumbuk cili padi dan kunyit. Gaulkan dengan daging dan juga serai ke dalam periuk.
  • Masukkan santan cair. Didihkan. Masukkan bahan pilihan jika suka. Dan juga santan pekat.
  • Perasakan dengan garam dan didihkan lagi sekali. Masakan nih makin lama makin sedap.

15 comments:

  1. nmpak mmg pekat,lemak..mau 3 pinggan licin nih :p~

    ReplyDelete
  2. mmg pokatt... dah ler umah aku sejuk... tak dan 1 jam santan lomak dah beku... sodap wehhhhh

    ReplyDelete
  3. Salam Hana,
    Mmng nmpk sedap daging salai ni...bau daging yg di salai tu harum sampai ke sini....eeehhh bau daging akak yg tengah salailah ghupernyeeeee....hah3,,,(guwau jek...)
    =tngk lauk Hana terus perut akak berkeroncong ni...laporlah...

    ReplyDelete
  4. tengah cover aiu liur jgn meleleh.....adeh!!

    ReplyDelete
  5. pekatnyer kuah masak lemak tue...lagi sedap cicah ngan roti nie...

    ReplyDelete
  6. wahhhh....ida dulu2 suka mkn ni...beli kat kedai hi..hi nak menyalai aduhhh malasnyer na...ada lagi...mintak semangkuk kecik jaa.

    ReplyDelete
  7. waaah!ekau buek jugak daging ni yo..sodap kan?..buek pokat2..memang power kan?..apo raso gulai takdo bawang tu hana?..jadi tak tu?...hahaha.

    takde izah,akak usik hana pulak cakap negeri..ni akak bawak mi kari utk minum ptg..rasa lah pulak ya..

    ReplyDelete
  8. dolu ms keje kt jelobu mmg slalu makan daging salai kak...bes hehe

    ReplyDelete
  9. sodappnya masak lomak daging salai...
    kal hana..mas nak cedok 1/2 periuk boleh....wat lauk malam ni..he..he..

    ReplyDelete
  10. makcikkk, ni dtg anto limau mandarin nih...kasi makcik lak makan smpai terbongkang...wakakkakak...jgn buat2 xnmpk mangkuk tingkat dlm kotak limau tuh, isila pape yg patut...lallalala

    ReplyDelete
  11. Hanaa....oooo...hana...koo rajin;ss kann'ss, hehe, aku tag nkoo eks --> http://tiffinbiru.blogspot.com/2011/02/my-favorite-blog-dancontest-sahabat.html

    ReplyDelete
  12. takut lupa nak makan nasi sebab leka meratah daging je ni.

    salam kenal..

    ReplyDelete
  13. Salam Hana, Nice blog. I jumpa u dari blog Mat Gebu.

    Kat jepun tu ada jual belimbing buluh ke?

    All the best to you ;-)

    ReplyDelete
  14. assalam kak...wah mau bertambah nasi kalau saya ngadap masak lomak ni..perghhh memang mabeles ni...lapar la pulak mlm2 singgah dapur akak ni..oklah nk blk tidola...hehe

    ReplyDelete
  15. Fuh...... memang rajin. Sedapnya masak lomak daging salai nie..... kalau wanida, onpem berpinggan2 habes nih.....

    ReplyDelete