Sunday, January 30, 2011

Pau & Keledek Rebus

aku nih kan macam pobia sebenonyer nak wat pau taw... tapi tak serik2 jugak nak buat bila tgk kengkawan lain buat.... tak gheti ar nak wat alus licin kulitnyer tuh mesti menggerutu abes, kadang tuh kulitnyer keras! adehhhh dah macam2 tips diguna pakai... kene cube sehabis baik la gamaknyer... disebabkan tak puas ati ngan en.pau, aku rebus la keledek kecik2 nih... peberet en.hubby makan macam tuh ajer... resepi pau nih aku ikut resepi mamasyipah... leh tgk pau mama yg gebuuuuu itew! perghh mmg jeles tahap gaban! thanx mama...

RESEPI PAU
source : mamasyipah@tupperware

Bahan-bahan
  • 500 gram tepung pau / tepung hong kong - hana xde gune tpg roti
  • 5 sudu besar gula kastor
  • 1/2 sudu besar shortening
  • 1/2 sudu besar softener
  • 1 sudu teh double action
  • 1 sudu teh yis kering
  • 260 ml air - hana tmbh lg 10ml+-
  • inti kacang merah secukup nya - hana wat inti kentang+ayam
Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan A dan uli sehingga lembut dan tidak melekat pada tangan.
  • Timbang adunan setiap satu seberat 50 gram.
  • Bulat kan adunan sehingga licin permukaan nya.
  • Masukkan sedikit inti dan bulatkan kembali.
  • Alas kan pau dengan kertas putih. biarkan adunan selama setengah jam.
  • Kukus sehingga masak lebih kurang 15 minit. (Mama kukus 2 minit jaa guna pengukus Tupperware)
NOTE dari mamasyipah: Untuk mengelakkan pau berkedut2 ,selepas kukus selama 15 minit , tutup api dapur kemudian buka sedikit saja penutup periok kukus tu untuk keluarkan wap sekejap jaa , lepas tu baru lah buka penutup tu keseluruhannya dan keluarkan pau tadi

25 comments:

  1. salam kak hana=)ubi tu mmg best mkn gitu aje...xpela xlicin pom pau tu,yg pasti sodap...hihihi

    ReplyDelete
  2. kehadapan kakak yg jauh disana, sesungguhnye saya sungguh teruja dgn hidangan itu...bagaimanakah caranye utk mendapatkanya..??? nak kua ujann...huwaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. yuhuuuu...eh smlm pong lenda wat pau tau..tapi lum sempat nak post N3.nanti lah tunggu mood rajin nak mhapdate.....

    ReplyDelete
  4. akak ada buat gak pau tapi laa ne dah malas laa nak post.makan keledek pepagi nanti asyik kent*t ajer..hihihi

    ReplyDelete
  5. Salam..saya ada resipi pau yang memang gebu ala-ala pau kart..singgah kat blog saya dan cubalah..ikut exactly resepi tu ye..Kalau buat frozen pun masih lembut dan gebu.

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum hana :))))) naper x bubuh inti keledek dlm pau tu...aku suker! *eyhhh,suka suki jer eyh menyibuk kat dapor org...:) skrang ni pun aku phobia tp bkn stakat phobia pau jer..lebih teruk lg,phobia masak :DDD...sbb lately apa msk sumer cm x jdik je...x dak mood :(( tp bab mkn tetiba je ade mood :DDDD

    ReplyDelete
  7. kak hana..ni aku tapau kan chinese donut ke jepun..hak hak.. weh napa gitu paunya..rupanya ada juge sumpahan kat k.hana..ingat seme buat menjadik je..haha..tak kire aku nak gelak jugak sebab pau gerutu..bila lagi kan..hahahaha..gasakk kena luku nanti..

    wehh aku dah jumpa dah roti paun misteri tu.kahkah..beria aku cari dlm folder.rupanya aku tak transfer pun lagk dari kamere..camne tu..muskill

    ReplyDelete
  8. hari tu ida buat pau....pau tak mo naik2.....sbbb cuaca sejukk sgt....tak terpikir nak letak bowl depan heater..dah lepas2 tu ida letak jer bowl tu depan heater na...tapi seterusnya mek pau belum terbuat2 juga lagi... apa2 pun pau tu nmpk sedapppp

    ReplyDelete
  9. suka pau...akak...janji lembut dan gebu paun tu....
    biasa la tu..kulit muka pun kekadang bergerutu....wakaka...boleh ke samakan kulit pau ngan kulit muka.....
    sebab kekadang pau mas pun gerutu..kekadang licin...hentam saja laa...
    ubi rebus tu...suka...yg kecik2 lagi sedapp kan kak...

    ReplyDelete
  10. to zawani..
    salam wani... tol tol.. sila sedapkan ati... hihihi...

    to hani..
    pecah kaca pecah gelas sudah baca arap balas..bukan begitu ker ayat terakhir saudari? muekekekeke... g redah ujannnn! banyak songeh tol makcik neh! kekekeke

    to lendanuar..
    sila pamerkan kejayaan anda mengepau utk menguatkan semangat aku yg dah luntur dek kerna kene paw! pang! aiiyakkkkk...

    to kakasma..
    tul tuh kak... dr pagi td kami berlawan kentut.. tp bunyik yg paling dasat si darwish! wakakakakakaka

    to dini`s mum..
    salam mama dini... wow! menarik tuh... tima kasih sudi kongsikan resepi... lenkali saya cuba yer... tQ

    to deliah..
    wlm makcik del...ko tgh bulan terang ker bulan gelap del? sila tengok kalender sebelom mengepau atau memasak... bulan terang tak payah masak! sila laparkan perut anda.. wakakakakaka

    akceli aku mls nak buh keledek tuh sbb kledek tuh kecik2..penat nak kerat! hahaha...tp mmg btol kurang layanan klu x buh kledek..huH!

    to izahdaut..
    sila baca kenyataan ini `nobody is perfect`! perghhh ckp omputih aku... kakakakaka... wehhhh aku wat lempeng pong masih blom pas taw! huh! ader ajer nak kene lempang.. kakakakakaka

    to ida..
    mmg btol pong da kene letak depan heater.. ataupon panaskan oven kejap.. aritu wat roti paun tuh letak depan heater, roti tuh mmg cepat naik...skali aku tak pasan, tgk2 plastik wrap yg wat tutup tuh dah menggelembung! sket lg nak meletop sbb udara panas dah masuk dalam tuh... anak aku menjerit2 mama mama roti bulattt besooo...bukan roti yg bulat tp plastik tuh yg dah menggelembung! hahahaha......

    to mas..
    hahahaha... bijak perumpamaan ko... apa kesah kan mas kan.. *ayat sedapkan ati... kikiki..... haah yg kecik lg manis... tp kat sini macam terbalik jerk, yg kecik tak bape manis... hahahaha

    ReplyDelete
  11. marvelous sungguh pau tu..
    ee..sedapnya ubi kledek tu..!! patutlah asben suka aka terpaksa mkn tu masa kt sana..haha
    esbok akak tu mesti mcm poket doraemon kan?

    ReplyDelete
  12. Rupanya ada gak yg sekapal dgn saya... mmg fobia nak buat pau..tiap kali buat ada jer yg tak menjadi nya..padahal dah cuba sehabis baik...mmmg bukan rezeki kita nak buat pau sendiri..tapi nak mengepau org lain..hehehhehe

    ReplyDelete
  13. Comel2 nya keledek tu macam orng Jepun gak, kecik2 dan comel2 je.

    ReplyDelete
  14. patutlah pepagi lagi hakak dah bau hangin kus2...samapi sini lah ina..power sihh!
    sebagai dendan mokwo nak meng'epau' ina 10 ketui yek!!! antar tau masuk sampan!!
    ape yg tak kena na?? cuba lepas uli nga Bm, uli lagi dgn tangan dan perap dlm oven yg di letak dlm air panas di dlm nya ...cam kak wan buat!!

    ReplyDelete
  15. na lgi satu kalau buat pau jgn guna tpg roti, guna ajer tpg gandum biase..tpg roti akan menyebabkan pau jadi berat dan tak gebu bila di kukus..paling bagus guna tepung yg ringan seperti tpg hong kong, tpg pau or tepung superfine!

    ReplyDelete
  16. to faradean..
    kisahnyer org balik jepon otomatik suker makan kledek er fara? hahaha.. haah sebok aku mcm poket doremon.. ko ckp apa ajer nanti dier kuor! wakakakaka

    to kak.jamie..
    salam kak.... yeahh gimme ten! kekekeke... meh ler sblm pau kite jd baek, kita pau ajer org lain dulu.. kahkahkahkah

    to kak.aidah..
    betol betol betol *stail upin ipin.. kekeke... tp mslh beso bg org melayu yg duduk di negara jepun.. ya rabbi badangnyer aku! hahahaha

    to mokwo..
    oooOOOooooo... kisahnyer sebab gune tepung roti kak eh??? tak tau la pulak tpg roti tuh berat! inginkan ringan ajer..hikhikhik... *dasar hentam kromo... kekeke... maceh kak macehh... nnti kita buat sehabis baik... mmg pong selama nih gune tepung roti... lepas nih kene gune tpg gandum kot sbb tpg hongkong, tpg pau,superfine semua xde.. tapi igt mmula dulu gune resepi kak.yani kalau tak silap ms tuh gune tpg gandum mmg ok kejadiannya... yer la tuh kot kak sbb tepung.. ataupon sebab terlebih uli.. hahahahaha.....

    ReplyDelete
  17. ting tong!! terbang ke jepun nk tapau pau ni..ha saya nk tukar ngan burger malaysia...boleh ker?...tak kira nk jugak!! tak dpt pau dpt ubi rebus pun jadi ler...ekekeke btw lawa dh la akak wat tu kalau saya yg buat pau ntah mcm mana lak rupanya...hehe

    ReplyDelete
  18. Dikkk kite pun dah lama tak mengepau ,psttt keledek rebus tu sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  19. salam..Kita pung tak pernah mengepau..rasa rasa ada keledek kat dapur tu..boleh gak cuba..jangan keras kejung dah ler..

    ReplyDelete
  20. Hana,

    Pau hmmmzzz mmg tak pernah cuba buat lagi lah, phobia mcm ko hehehez. Lagipun, takut tak laku :( nanti terpaksa share dgn si kamben2 tu semua...tak rela!!! ahakkksss

    ReplyDelete
  21. nenonenoneno..sreeet..stop..tapau pau gerutu 5 ketul..buat makan dlm perjalanan..ujan2 ni..sedap makan pau.lebih2 lagi yg gerutu punya..muhaaa..takot tuan rumah marah baik haku lariiiiiii...:D

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum..
    Kalau hana buat hasilnya mengerutu. Kalau saya buat tak tau le lagu mana jadinya. Ooooo tidakkkkk tak sanggup untuk membayangkannya.

    ReplyDelete
  23. sedapp tuee..skrg malaysia musim hujann haruss...membuka selera...kan ubi tuee...

    ReplyDelete
  24. hana, asal nampak & rasa pau dah oklah..lembut je nampak tu!!! ubi tu cicah ngan kelapa parut ..fulamakkk!!!

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum kak
    .try kukus pau tu dalam pengukus buluh yg macam cina duk guna tu. saya belajar dulu mmg berbeza bila guna pengukus biasa dengan pengukus buluh tu. yang buluh tu jadi licin jer pau tu. naik pun elok.

    ReplyDelete