Friday, September 28, 2012

Biskut Merie Lapis Cheese



Assalamualaikum... bersua kembali..... Alhamdulillah syukur kepada Allah kerna en.somi sudah kembali kepangkuan keluarga dari Bandung mlm tadi... seronoknyer kami tak terkata... maklum la sepeninggalannya byk btol dugaan berlaku.. Dania pulak kene demam campak...  aku terpakse cuti jaga dania.. kini Dania dah semakin sihat.. alhamdulillah.. k berbalik psl tajuk arini... biskut merie lapis cheese.. kalau tgh rajen tuh ada ajer menunya... termasuk la roti 'lidah terjelir'... (citer dbelakang tabir.. hahaaa) kalau tgh malas, nak pegang periuk pon bercinta... jom la layan menu rajen aku nih.... kek yg senang baitu dan ternyata mmg sedap! mcm kek lapis cheese pesona la juga... sebenarnya resepi asal menggunakan biskut cheese. tp aku tukar dgn merie sbb xde. sblm nih pernah buat menggunakan biskut salt cheese. rujuk SINI... ternyata biskut salt cheese lebih sedap berbanding biskut merie.. sbb ada rasa masin2 cheese tuh! klu gune sekut merie ia agak lemak2 manis.. maka makin bertambah2 la lemak yg ada di dalam badan... hahahaha... meh semak resepi.. resepi nih sama macam resepi yg pernah aku link kan dulu.. tima kasih kpd penyumbang idea dan resepi. aku buat double adunan... hambik ko! tgh carik mangsa sape nak perabih... sape nak, sila dtg rumah pick-up sendrik! hahahahaa....

RESEPI BISKUT MERIE LAPIS CHEESE
sumber : June Ahmad FB, samida74.blogspot.com
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 500g cream cheese
  • 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin shj. manis ok je..
  • 1 bungkus biskut merie - perisa ikut suka (hana guna yg original)
  • 1sb lemon jus - optional
  • 1 cawan susu segar 
  • Nestum secukupnya


 Cara-cara
  • Biarkan cream cheese pada suhu bilik sebentar. Satukan dengan susu pekat dan jus lemon.Putar sehingga sebati.
  • Alas loyang dengan baking paper/plastik/aluminium foil. Celup biskut sesaat dua ke dalam susu segar dan susun ke dalam loyang. Ratakan cheese. Kemudian taburkan nestum. Ulang lagi proses melapis biskut, cheese, nestum sehingga abis. Akhir sekali di atas lapisan cheese tabur nestum. 
  • Sejukkan di dalam peti ais seeloknya semalaman. Potong dan hidangkan.
Nota : Jika inginkan biskut dalam keadaan yang rangup/keras, tak perlu celupkan biskut ke dalam susu segar. Omit step tersebut.

 

37 comments:

  1. semekom...
    bab pick up sdiri yg mls nih~~~
    enjin basikal pun xpanas lagi, usahkan enjin jet ski...huaaaaa
    elokla tayang cheese bagai ni, daku di sini hazab tahan lapo...
    huawaaaaaaaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  2. Salam hana, lg sedap ye guna biskut salt cheese.....x muak ke nti...akak pn nk try nti...

    ReplyDelete
  3. sedap nya hana.. kalau biskut meri coklat lagi wanenye nampak bebelang2 kan.. tapi ni pun menarik gak..
    best ler tu.. en.somi dah balik ek.. :P ehehehehe.

    ReplyDelete
  4. wlm dik mimiey... hihihi... skrg beskal dah gune enjin eh? canggih erk.. kekekeke... sila tahan tahan hazab anda.... minggu depan aku tolong sampaikan... hahahahaha

    ReplyDelete
  5. to kak khairiah..
    salam kak.. klu ikut tekak kiter kita suka yg salt cheese tu kak.. sbb masin2.. ppon ikut la selera masing2 kak.. tak gheti nak menjangkau jauh2 selera org.. hihihi

    ReplyDelete
  6. to kakjassnani..
    aah kak... yg dulu dah try belang2.. kali nih kasi putih putih ajer lah! hihihihi.... ala akak nih buat2 wat statement plak.. ai malu aka suka taw.. hahahahahahaha

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Hana :D
    Mesti budak2 suka ni...ada rasa cheese dan juga nestum..kadang2 mak budak yg terlebih suka..suka bila tgk anak2 makan penuh berselera..

    ReplyDelete
  8. Ehemmm.. bila nak taubat ni? ahahahaha.... amboiiiiii mentang2 lerrr dah lepas OT segar bugar dia mengupdate blog ahaks!

    ReplyDelete
  9. to kak lin rosly..
    waalaikumussalam kak lin.. sedap kak.. anak2 kiter pon suker... cumenya klu makan byk skali harung cepat muak.. klu berulang2 ok.. kiter la tuh! hihihihi... try la kak.. g bli biskut.. kekekekeke

    ReplyDelete
  10. to ijayuji...
    woiiiii......! syhhhhhhhhh.. hahahahahaha.... p&p taubat terpakse ditangguhkan ke tahun hadapan.. hahahahahahahahaaa

    ReplyDelete
  11. Aku mimpi atau ko mimpi menghapdate blog dijumaat yg mulia ni. Ikikiki... Kak hana, pasal cam tamak jek buat dabel? Cam xpueh hati jek aku nengokkan kek tu. Err kategori kek la khaann

    ReplyDelete
  12. tk mo taulah kisah roti terjelir tuh..tp haku nih sampai terjelir2 ari2 nunggu biler ler dapur ni nk berkelentung kelentang..asik makan karamel tu je ni ha...ohh dak dania demam heh...tkpe2..kasi mama kurangkan selapis tu...so tinggei berapa lapis je? tkde la sebanyak lapis sekut meri sedap tu kan?? hakhakhak...

    ReplyDelete
  13. to ijahdaut..
    hahahahahaha... aku pon rasa diri aku mulia di hari jumaat.. hahahaha.. gasak la kek ke biskut ke janji xder ropa natang... hahahaha.. ellehhhh takkan nengok ajerrr.. org peknen haros mkn lemak byk2.. wakakakakakakaka.... siyess aku tamak wat dabel.. aku pon tak tau mimpi apa.. mimpi diet ke laut.. hahahahahaa

    to chah...
    hahaaa..... xpe la ko takyah tau.. nanti ko pon terjelir2 mcm roti tuh.. hahahahaha... ko jgn tak taw dania lg terer makan segala mkn.. ciken cop, lem cop, cow cop, bird cop, cop tuh pon dier makan! hahahahahaaa

    ReplyDelete
  14. Salam, sedapnye pernah buat mcm ni jugak, tapi letak nestum tu good idea :)

    ReplyDelete
  15. sedapnya..nk try la pas ni..sudila ke blog sitti apamjsbakery..tq

    ReplyDelete
  16. Ting tong!!! Hi Kak Hana...apa khabar di sana??? Lamanya tak kemari??? Anak2 sihat kak???

    Wah rajinnya buat biskut tuh..sungguh menggoda you!!! Ni Love bawak bekas 1 kaki besar...hehe, nak tapau! :)

    ReplyDelete
  17. Waduh....fenin..fenin....ada lagi k lapis cheese tu Kak Hana?..nak...nak...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum...
    smlm buat tiramisu biscoti guna resepi yang ada kat sini. Ya Allah sedap sangat (hehehe masuk lif tekan sendiri). Betul tak tipu. Nanti cnp resepi kat MH yea. pssstttt biskut salt cheese tu macam mana ghupa dia?

    ReplyDelete

  19. arrgghhh...cheese lagiiii
    sabar jerk la....
    cun jerk nengok kek akak tu..
    rasanya dah compom sedappp nie...

    ReplyDelete
  20. haaddoiiii kak hana cayang tergoda sudaaahhhhh

    ReplyDelete
  21. salam Kak Hana....
    tgk pic un dh terliur...nak dtg pick-up sendiri la....tunggu...hehe

    ReplyDelete
  22. salam ..nk tnye .jus lemon tu ..jus lemon yg utk wat air ke ??o dr fresh buah lemon?

    ReplyDelete
  23. to siti nor najihah... jus lemon dr perahan lemon fresh. optional jer tuh.. utk kurangkan muak cheese. tp kalau tak nak letak tak mengapa.

    ReplyDelete
  24. Hi,
    blogwalking & jumpa blog ni & join.
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. Aslmkm besan. Mana ai punya takda ke... hehe.

    ReplyDelete
  26. good morning hana, very nice and delighted to know that it's also a non baked one. Btw, would like to inform kak that i have used your keropok lekor photo and link the recipe back to you on my latest post on terengganu food. Hope u dont mind:)

    ReplyDelete
  27. yuhuuu..wah cik somi balik bandung mesti bukan tangan kosong kan ahakk...akak memang suka makan menda alah ni..berkali kali tak jemu.

    semoga anak-anak semua sihat dengan kepulangan si ayah dari bandung..emaknya bertambah tambah lagi kan hehe.

    ReplyDelete
  28. Asslmkum Kak Hana..
    Woo..rinduuu kamu kak!..Mcm mana boleh terlepas ni. KOmpem habis dah ni. Heee

    ReplyDelete
  29. salam na...akak lagi lah ..naik kete lembu..baru ari ni sampai kuantan..hihi..waah elok gak dania kena ciken pox kecik2 nih..so bila dah besar InsyaAllah tak kena lagi lah...

    ReplyDelete
  30. Halamak.....Tergoda ni k.hana oooooii....kikikiki...takut nak buat,tkt lemak melekat2 kat dlm bdn nihh...hihihihihi

    ReplyDelete
  31. Salam Kak Hana,
    NAk tanya, macam mana akak potong biskut ni? nampak cantik jer layer dia, tak tertekan kedlm ker or herot berot.

    ReplyDelete
  32. to hani... wlm.. saya potong masa betul2 kluar dr peti sejuk. waktu tuh tgh keras so senang nak potong cantik. klau ada sisa2 cheese di pisau saya lap guna tisu basah. yg penting hani kene pastikan kek/biskut tuh dah semalaman dlm peti sejuk dan kek/biskut tuh keras sbb sejuk. jika selepas setengah-satu jam, kek dipotong mmg tak cantik herot berot atau pecah2.. sbb cheese dah lembik/lembut.. klu nk hidang byk potong siap2 sejurus slps kluar peti sejuk. arap dpt membantu..

    ReplyDelete
  33. salam kak !
    den nak cop 1 loyang k ekeke :p

    ReplyDelete
  34. As slm kak hana..sedapnya..teringin nak buat juga. Kalau jus lemon tu kita replace ngn esen lemon je bole x?

    ReplyDelete