Saturday, October 13, 2012

Karipap Inti Keledek



salam dan bertemu kembali..... arini terajen sket melakukan aktiviti yang hanya sekali dalam setahun iaitu membuat karipap aka epok2.... sementara nak menunggu en.asben abes dgn konvonya selama dua ari tuh, bleh la wat kudap anak2 di kala petang2 begini.... skrg nih asal petang ajer ujan..asal ujan ajer petang... alhamdulillah rahmat jua namanya.. wat banyak2 utk frozen skali... maklom la kan hanya sekali setahun. rugi pulak kalau tak menghempas pulas mengelim wpon herot berot... hahaa.... lagi pon puas ati wat sendrik leh wat gemok2.. kalau beli jarang2 puas ati... kan kan...sebijik plak 3 posen... kalau 3bijik singgit. bukan 3 bijik sembilan posen ke?  ker aku salah kira? ker rege plastik bungkus karipap rege nyer seposen? ye kot... ok la! resepi macam yang sebelum2 nih juga cuma tokok tambah apa yg ada.... bleh tgk SINI utk pelbagai versi.


RESEPI KARIPAP@EPOK-EPOK INTI KELEDEK
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

Bahan Pastry
  • 600g tepung gandum
  • 3/4 cawan minyak masak - panaskan
  • 3 sudu besar butter/marjerin
  • garam + air sejuk (kurang lebih satu cawan)
Bahan Inti Keledek
  • 4 biji keledek besar - potong dadu
  • *2 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *segenggam ikan bilis
  • *1-2 sudu besar udang kering
  • *1 tangkai lada merah/cili kering - jika ingin pedas lebihkan
  • 2 sudu makan serbuk kari 
  • hirisan daun sup
  • garam dan gula
  • air secukupnyer
  • Jika suka bleh campurkan daging@ayam kisar @ kiub ayam/daging

 Cara-cara
  • UNTUK INTI : Blend bahan yang bertanda *. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau. Masukkan keledek dan air secukupnyer. Masak hingga empuk dan air kering. Masukkan garam, kiub ayam/daging dan gula secukup rasa. Taburkan daun sup dan gaul sebati.Tutup api.
  • UNTUK PASTRY: Panaskan minyak. Tuang minyak perlahan2 ke dalam tepung dan gaul menggunakan sudu/garfu sebati. Jangan menggunakan tangan dikhuatiri melecur sbb minyak panas. 
  • Masukkan juga butter/marjerin.Gaul sehingga menjadi crumble. 
  • Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli doh hingga tidak melekat ditangan. Tutup doh dengan kain/plastik wrap supaya doh tidak kering.
  • UNTUK CANAI & KELIM : Ambil sedikit doh dan canai nipis. Jangan terlalu tebal nanti kulit karipap liat dan jangan pula terlalu nipis nanti kulit koyak.Masukkan inti dan kelim seperti biasa. Buat sehingga habis.
  • Panaskan minyak,.Goreng hingga keemasan. Hidangkan.
  • Jika ingin membuat karipap frozen, susun karipap yang sudah dikelim di atas dulang. Masukkan ke dalam peti beku lebih kurang 20-30minit sehingga separa beku/keras. kemudian keluarkan dan masukkan terus ke dalam plastik ziplock/bekas. Tak perlu pelapik, karipap tak akan melekat antara satu sama lain sbb karipap dah keras/beku. Goreng terus pada bila2 masa tanpa defrost.

16 comments:

  1. Salam Hana...alahai..sedapnyer kipap, makan plak time ujan2 cenggini...lama dah aku tak buat kipap ni .. rindu ler plak nk mengelim !!

    ReplyDelete
  2. hana, sama la menu kita hari ni... meh kita tukar nak? teringin pulak karipap keledek hana tuh...

    ReplyDelete
  3. kak hana...
    mas pun buat karipap frozen semalam....
    senang nak makan kan..tinggal goreng jerk...
    lawa kelim karipap tu...
    mcam tuannya..
    nnti ajar nantu buat yerk...he3
    esok2 senang bodek mertua ngan karipap....kikikii

    ReplyDelete
  4. to cendana kasih...
    jom ar mengelim! kalau aku setaun sekali.. kalau ko bape kali setaun? ker xde kali? kikikiki....

    to Gee..
    nak nakk... jom tukar! xtra apa2 lauk yg ada kat dapur sana tuh yer! hihihihi

    ReplyDelete
  5. to nabila..
    meh jemput sama minum petang di rumah. naik bas tambang sendirik yer.. kekekekeke

    to mas..
    oh besan yg ku chintai! bukan takat kelim karipap jer, kelim bulu roma pon boleh! wakakakakakaa

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum harap sihat..si kicik dah pandai ape?....hemm akk pun dah lama x main klim2 ni....lepas raya...karipap pun belum jamah,..ada jugak hajat nak buat...cantik hana punya karipap kulit luar sekata je garingnya

    ReplyDelete
  7. akk ! wah saje je menggoda tika hujan di kala ptg begini . nak mntk seketui je buat hilang kempunan blh dop ?
    kat sini kelim jugak tp kelim karipap gn tanah liat dgn anak mutid lol :p

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Hana :D
    Kak Lin suka sangat karipap inti keledek, kalau Kak Lin beli mesti Kak Lin tanya inti apa? Kalau inti keledek pasti Kak Lin borong lebih...hehehe

    ReplyDelete
  9. salam na...hamboi...setok utk setaun...ghajin sungguhlah mama 4 D ni...errrk ke tengah on the way nak jadik 5 D...hihi
    bak mai skit setok tuk 1/2 taun kat akak mu nih!...akak kalau buat banyak2...main ketip2 ajerlah..tak kose tau!

    ReplyDelete
  10. Rajin Kak Hana.. Sedap nampak karipap ni..

    Tadi Nur baru balik dari UTM sebab hantar budak join program dengan Fakulti Petroleum.. Pesta Konvo sedang berjalan... jalan jem ditambah pula dengan cuaca hujan. Nak jalan2 tapak pesta konvo terbantut sebab hujan dan lecak..

    ReplyDelete
  11. to kak.sheila...
    waalaikumussalam kaksheila... alhamdulillah sihat2 belaka... tima kasih kak... dania merangkak dah. baru blaja merambat.. kejap lagi merambat dinding mcm spider.. hahahaha.. jom kak buat karipap!

    to maryam..
    krimcis ko dah beli blom? lepas tuh br aku bagi.. hahahaha

    to kaklin...
    waalaikumussalam kaklin.. sama la kiter kak! inti keledek ajer yg menjadi pojaan hatii....tp jarang2 jumpa la kak yg inti keledek! geram sungguh lahhhh

    to kak nik ja..
    wlm kakak cayang... adoiiyaiiii statement itu sungguh sensitif kak nik ja oiiiii.... kalau mulot mokwo terlebey masin
    ngerisssssssssssssss guweeeee....

    tuh namanya gler gelojoh kak wat stok setaun! hahahahahaaaa

    ReplyDelete
  12. to nur nba..
    rajen terpakse! hahahahaaa... aah la nur.. sini pon ujan lebat kemain... sian la kat bdk2 n famili diorg sbb nak gamba2 pon tak syok... nak soping2 pon tak syok jugakkkk... hubby blk td pon kebasahan.. esok nak kene pakai lg jubah tuh lak! musim ujan gaknyer skrg ni...

    ReplyDelete
  13. Salam kak hana...
    wpon herot perot...msk mult jer sure abis ... dapat pulak time hujan2 nie...mmg laju jer lawabnya abis..:))

    ReplyDelete
  14. salam mama hana..
    kak ilah bertolak ke UMP jam 5 pg 13 hb okt..sampai jam 8 pagi di gambang resort...hantar baju kat najihah.. pastu kami lepak kat surau UMP jam 11 pagi sampai tiba masuk dewan jam 1.30. kami kelaur dewan jam 6 ptg hujan lebat ya amat ina...masa dlm dewan kak teringat ka ina dan dokt hamzah..tapi malasnya nak kacau ina..sbb pasti dokt bz di dewan mahupun di UMP... kak terus balik KL sampai umah jam 11 malam tadi...maaf kan kak tak sempat nak call2 sbb pada awalnya mmg terlupaaa hehe teringt masa para tetamu kehormat masuk..baru terlintas dipkiran ini pasal ina dan doktor..hehe..dah tua ni semua terlupa..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Kak,
    Suka baca and godek2 resepi dari blog akak, thanks yer. Saya ni baru sangat belajar memasak, pastu pandai2 sendiri pulak tu, selalu tak jadik heheee.

    ReplyDelete