Friday, July 2, 2010

Somtam

Bestnyer dah ari jumaat... alhamdulilllah... lagi dua hari laling aku baliK! yuhuuuu.... tadi baru cit cat kata conference berjalan lancar... alhamdulillah dah selesai tugas abg.. sejak2 laling aku xde nih, aku masak sempoi2 jerk! ala2 diet la gtu kan! sebenonyer kuarkan mangga nak wat lassi. tapi kok atos bangett! (atos-keras).. tak jd la..tuh yg jadi kerabu somtam nih... tingat kelmarin linn dah jolok papaya dier yg tinggiii tuh! waduhhhh! kan best klu papaya tuh dicampak ke jepong sebijik! hahahaa... aku buat nih berdasarkan bahan2 apa yg ada jerk kat esbok! Jom makan..... puas menggoogle! jumpa resepi yang macam2 pesen! last2 jatuh cinta ngan yang nih...tengok sini yer! tima kasih tuan empunyer resepi.

Bahan-bahan
  • 1 biji betik mengkal - sagat panjang
  • 2 biji mangga muda - sagat panjang
  • 4-5 kacang panjang - potong2
  • Kangkung@daun ketumbar
  • 1-2 sb udang kering - goreng tanpa minyak
  • 5 sb kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
  • 2 biji bawang besar - hiris
  • 5 atau lebih cili merah dan cili padi
  • 2 sb gula
  • 3 sb sos ikan
  • 5 biji limau kasturi - perah ambil jus
Cara-cara
  • Tumbuk udang kering dan juga cili. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. Keluarkan.
  • Tumbuk pula kacang. Tumbuk kasar.
  • Gesek2kan kacang panjang dengan anak lesung agar pecah sedikit.
  • Dalam mangkuk besar, gaulkan semua bahan dengan sebati. Jika tak cukup masin, masukkan lagi sos ikan. Tak perlu masukkan garam sbb sos ikan dan masin. Seimbangkan rasa masam, pedas dan manis sedikit.
  • Masukkan kangkung@daun ketumbar. Kangkung tk perlu celur. makan mentah. Gaul. (hana tambah tomato ceri, kubis sagat dan timun hiris sbb tak cukup bahan)
  • Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang tumbuk dan juga udang kering jika suka.

13 comments:

  1. tompang makan somtam sepinggan ye kak hana, sedapnya tengok somtam tu,mas selalu beli je..

    ReplyDelete
  2. hahahaaa..dulu2 pong akak selalu beli! tp jenuh nak nunggu sbb kompom berbaris tunggu giliran! klu bli tamak plak tuh dua bungkus!! wakakakakaa

    ReplyDelete
  3. salam hana,

    akak x penah cube somtam ni..nak rasa sket...kalo sodap, kompom akak akan buat nanti...hehe

    ReplyDelete
  4. sedapnyaa hana... kecur dah ayo lio akak niii.... gulpppp

    ReplyDelete
  5. 1st time dengar somtam ni. nama lain utk kerabu ekh..??

    ReplyDelete
  6. salam hana...cam janji2 plk teringin mkn somtam tp kite br je dpt betik muda td :)

    ReplyDelete
  7. tak penah mkn, cuma penah dgr nama je. pastu imagine agknya ala2 rojak kot, hehe... ooo,rupanya mcm ni.

    ReplyDelete
  8. fuhh..ni mmg feberet sy.. mak mertua sy mmg org thai..tiap kali balik umah mertua mesti pekena somtam...hehehe

    ReplyDelete
  9. hai nampak gayanya kena jolok betik jiran ni hehe nak sikit ya..nak rasa je:)

    ReplyDelete
  10. to dayangjack..
    salam kak.. kompom sodapp! nah! amik sesudu jerk! bukan dekut! tp sbb dh abes! hihihi

    to fatinz..
    akakkk...cpt jolok betikk! mangga gayut2 tuh amik galah! kekekeke

    to k.ain..
    haah kot.. somtam nih sebenonyer hanya betik jer! tp setengah org campur mangga mcm kiterr! hihi

    to deliah..
    salam del.. eeee jelesnyer kiter org tuh ade betikk! nakk nakk! kongsi dua er! hihi

    to ina..
    cam kerabu la ina.. try la.. sedap taw! hihi

    to dania..
    perghh! klu org pure thai yg buat mmg kompom leh jejes2 air liur! hihi

    to cikmanggis..
    haaaaa apalagik tunggu kakk! p jerit sepelaung ngan jiran tuh mintak betik! kiter cop sebijik er! ala wat muker tk malu jerk! klu malu, pakai topeng! kekekeke

    ReplyDelete
  11. Alamak...Hana,lama dh tak mkn ni,selalu jugak kat m'sia mkn benda ni kat umah mak mentua...tapi lum pernah buat.hi..hi
    Hana,sana ada mempelam & betik muda ya..sedapp jugak tu kalau mkn ngan kuah rojak...ha..ha

    ReplyDelete
  12. salam...hana,somtam ni kalu gune gula kabung lagi s0dap..gune gula pasir,kureng sket..pastu gune air sotong yg dlm botol tu..wallaaaweeehhh....kalu kat thailand,depa mkn ngan kangkung mentah..

    ReplyDelete