Friday, September 17, 2010

Ducheese Potatoes

watkan semalam utk kudapan anak2... tapi anak2 prefer yang blom bakar.. bila dah bakar ia agak kering. sedap juga.. hubby tanya letak cheese ker? padahal xde pong letak.. lemak2 gtu! last2 anak2 mintak watkan sos lada hitam@gravy.. pulak daaaa...... resepi asal dari sini. yang lam ramekin nih kes dah malas...

Bahan-bahan
  • 750g kentang - kupas kulit dan potong 4
  • 2-3 sudu butter
  • 3-4 sudu susu segar
  • 2 biji kuning telur
  • serbuk buah pala - x ltk
  • blackpepper
  • garam
Untuk sapuan
  • 1 biji kuning telur
  • 1-2 sudu susu segar
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Toskan. Lenyek menggunakan masher potato.
  • Masukkan garam, butter, susu segar, kuning telur, serbuk buah pala dan juga black pepper. Lenyek hingga halus.
  • Panaskan oven suhu 200. Alaskan loyang dengan baking sheet. Masukkan kentang ke dalam piping bag menggunakan nozzle tertentu dan picitkan ke atas loyang.
  • Sapukan dengan campuran kuning telur dan susu. Bakar sehingga keperangan lebih kurang 30-40min.

13 comments:

  1. tgk gmbr yg bwh ni kan mcm puff wakakaka..ingatkan cream puff :D, ari ni buat menu ni jugak dgn sik ayam :D

    ReplyDelete
  2. hahahaa..btol btol.. sebenonyer aku gune nozzle yg wat cream puff tuh. pehtu kan cam nak terkentut menekan yg kuornyer ciput! last2 aku men bulat2 then tekan ngan garfu ala2 ade bentuk! wakakakakakaa...

    ReplyDelete
  3. weh kak hana apa tuuu........bau apa ni..hahahaha...teruk aa sampai terrr tau..senng je ni..bleh buat gak ahhh..

    ReplyDelete
  4. Macam shepherd pie punye topping eh???
    Tapi nampak goldennye, memang menarik hati.

    ReplyDelete
  5. salam..

    nak ucap thanks sbb aritu amik resepi macaroni guratin dr blog ni..da buat n da makan baru tringat nk ucap thanks..hehhehe
    resepi akak cdap

    ReplyDelete
  6. nampak cam cream puff..cantik...nak cuba la:)

    ReplyDelete
  7. to izahdaut..
    weiihh kentut aku wangi taw!tak caya? meh cium! wakakakakakaaa

    to wendy..
    aah.. tol tol.. lagi td aku duk mikir sama ngan mende alah apa la gaknyer. ghupernyer shepherd pie. itu golden tak cukup piawaian la wendy.. kene g kedai emas kot! kasi celup! hahahaha

    to ombak baik..
    salam ombak..makasih sudi try resepi yang akak postkan kat sini.. alhamdulillah kene pula ngan selera. kembang lobang idong aku! kikikiki...maceh er..

    to kak.leen..
    suh ecah kopek kentang! kekekeke

    ReplyDelete
  8. to cikmanggis..
    mmg sengaja dibentukkan ala cream puff. tp sebenonyer cume satu dua jerk yg ade ghuper.. yg lain ntah hapa2.. kekekeke

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Hana,

    Salam perkenalan. Hari ni terpanggil untuk meninggalkan komen sebab nampak ducheese ni mcm sedap je. Kami memang suka makan kentang2 ni, jadi terasa pulak nak mencuba resepi ni.

    Btw, nice blog u have and nice pictures too. Resepinya pun unik2 juga. Dah lama duk melawat ke sini, tapi tak pernah menonjolkan diri. Bye and Selamat Hari Raya :)

    ReplyDelete
  10. salam kak....nampak sedap la ducheese tu...nannti rajin nk try buat la....

    ReplyDelete
  11. to i amsterdam..
    waalaikumussalam wrt.. salam perkenalan kembali dan selamat ari raya.. tima kasih kerna sudi berkunjung ke teratak amber yg tk seberapa nih... mudah2an resepi2 yg dikongsi kene ngan selera hendaknya. tenkiu tenkiu... mai borak2 lg yer..

    to mas..
    salam mas... selamat mencube mas!

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum
    hai kak hana..saya suka baca blog akak..
    salam perkenalan :)

    ReplyDelete