Tuesday, September 14, 2010

Udang Nestum @ Cereal Prawn

Salam semua... arini rasanya ramai dah back to normal kan kan.. ade yg dh stat kije tp balik kije kompom korang sambung balik beraya. takpe..raya sebulan! hihi.. kitaorg macam biasa lah.. ari kedua jerk dpt beraya. yg lain macam biasa.. hubby dah stat pose enam. aku plak pose ganti. abih pose ganti baru nak stat pose enam. insyaAllah.. nih watkan lauk utk anak2. utk bbuka nnti rasanya nak wat pajeri terung. hmmm tengok lah nanti. anak2 suker sangat lauk nih. baunyer pong menyengat idong. haippp pose! hahaa.. thanx to Gert atas resepi nih. di sini aku bg dua resepi jika korang nak cuba. resepi Gert ader letak kuning telor. sape suker leh try.. kompom tak nyesal! resepi dari satu dari k.ummi yg asalnya dari mesra.net tanpa menggunakan telur. yang aku buat buh telur. tapi juraiku tak berapa jadik! hahaa.. cili padi plak tk letak coz tak mo wat podas utk budak2. buh blackpepper je..

RESEPI CEREAL PRAWN@SHRIMP
Source: Gert

Bahan-bahan
  • 400-500g udang segar
  • 3 tbsp tepung jagung
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 cili padi - potong kecil@bulat
  • 3 tbsp butter
  • ½ cawan nestum@oatmeal
  • 2 kuning telur
  • 2 tbsp susu segar
  • 1½ tsp serbuk pati ayam - hana buh ½sk je
  • 1 tsp gula
  • Garam dan serbuk lada sulah@blackpepper
Cara-cara
  • Gaul udang dengan garam,tpg jagung dan juga pepper. *hana tambah serbuk kunyit.
  • Panaskan minyak. Goreng udang hingga setengah masak. Angkat dan toskan.
  • Dalam mangkuk kecil. Satukan kuning telur dan juga susu segar. Kocok2an. ketepikan.
  • Kuali lain. Panaskan butter (Jika ingin membuat jurai telur yg cantik dan halus, tambahkan satu senduk minyak panas). Tumis bawang putih, cili padi dan juga daun kari hingga naik bau.
  • Masukkan udang. Gaul rata.
  • Kecilkan api, gunakan acuan roti jala, masukkan kuning telur tadi dan pusing2kan ke dalam kuali hingga abis sambil kacau menggunakan chopsticks.
  • Last skali masukkan nestum.
  • Angkat dan toskan minyak yang berlebihan. Hidangkan.
RESEPI UDANG NESTUM
Source : Kak.Ummi dan Mesra.net

Bahan-bahan

  • 15 ekor udang sederhana
  • 3 sudu besar marjerin/butter
  • 2 tangkai daun kari (hiris)
  • 3 biji cili padi (hiris bulat)
  • 5 - 7 sudu besar bijiran nestum
  • 2 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • 2 cawan minyak untuk menggoreng udang
Cara-cara
  • Lumur udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar. Toskan. Kemudian cairkan marjerin@butter di dalam kuali yang bersih. Tumis daun kari dan cili padi hingga wangi. Masukkan udang dan gaul sebati. Masukkan gula dan garam secukup rasa...gaul. Masukkan nestum dan gaul sebati. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

6 comments:

  1. uhuhuuu..kak hana dah start ganti ke?ayookk..bila nak start ni ek...sedap nya udang goreng cenggini..kalau kat pasor jumpa udang jeling je la..sian bila tuan besor tak leh makan udang..kak hana ramai yg cuti lagik la.semalam pun tak banayk kereta kat jalan.semua mood raya ngan bercuti jalan2 mkan angin kot.cuti sekolah 2 minggu kan

    ReplyDelete
  2. haah dah stat semalam.. ala korang tgh sibok beraya mmg la lambat nak stat pose. g umah org kompom nak makan. hihihi.... owhh haah erkk.. kan cuti skola! luper la korang2 nih ikot skola cuti.. kikiki... slamat ari raya mek! sodap woooo ini udang! *wink wink.. muekekeke

    ReplyDelete
  3. lorr dh start ganti puasa! tak leh lg ni. tak abis beraya lg.. rumah mak2 sdara tak abis jelajah lg.. meh ikut g beraya, nak :)

    ReplyDelete
  4. hehehe... ala kiter klu g beraya pong kompom tak stat lagik. nih xde mende nak buat. hamzah pong dh ajak..ikut ajer lah.. hihi... nakkkk! tunggu kat simpang ampat! hahahahaaa

    ReplyDelete
  5. hana, akak pun dtg nak beraye....tapi tak syoklah tuan rumah posa. esok2 dtg mlmlah pulak...hehehe.
    memang kalau kat perantauan, cepat je kita start ganti n posa enam...dah kat malaya ni mmmlambatlah kot...minggu dpnlah gamaknya...

    ReplyDelete
  6. hihihi... takpe kak.. diriku memahami dirimu.. raya puas2 er! kan dah lama tk raya mesia.. mesti syok gler tuh! kiter nak buka nih.. jommmm makan! hihihi

    ReplyDelete