Tuesday, September 14, 2010

Macaronku yang gepeng! kahkahkahkah...

ini adalah percubaan macaron aku yg kali kedua.. yang pertama dulu ancuss masok ciktong! berkedut berjuta urat! wakakakaka.. kali nih gepeng pulakk! tapi hampir2 sukses cume lenkali kene ejas kegedabakkannya agar kecomelannya terserlah seperti macaron yang sedia maklom.. adehhhhh... nanti klu ade baki2 putih telur aku try lagik sampai jadik! leh nyanyi lagu si rim Micheal Bubble tuh gak.. hahahahaa.... ko tunggu rimm... nanti aku bikin sukses lagi yaa! hahahahaa.... sebenonyer banyak pantang larang nak wat mende alah nih.. tp aku nih jenis tk menyabo jugak! main hentam jerk.. terimalah kenyataan ke`gepeng`annya itew...kahkahkahkah.. thanx rim@rima resepinya. dah la gepeng! ada ati pulak nak tayang gambo byk2.. muahahahaa.. resepi tengok kat blog rima yer... nnti aku update balik! nak buka dah nih....

another recipe: Chocolate Macarons
RESEPI FRENCH MACARONS
Bahan-bahan

  • 80g putih telur - suhu bilik (asingkan before 24-48jam)
  • 65g gula kastor
  • 80g serbuk almond
  • 140g gula aising
  • 1/2 sk jus lemon
  • serbuk pewarna - hana buh merah+coklat *klu coklat ajer,macaron nmpk pucat bila dh msk
Filling Chocolate Ganache - hana gune filling peanut butter je..mls nk godeh2
  • 100g dark chocolate
  • 50g whipping cream

18 comments:

  1. Gepeng2 pun..sodap yo ditgk..ekekekeke..Selamat berbuka pose lah ya kak..Makan leklok..jan gelojoh nanti tercekik..heee

    ReplyDelete
  2. hahahaha... ko sajer nak sejokkan ati aku kan kan.. tapi mmg sodap pong! rangup gtu! dah buke daaa.. burppp alhamdulillahh.. hehe

    ReplyDelete
  3. cener rasa mende ni kak?? adusss... cam sedap je :) :)

    ReplyDelete
  4. sedap gee! tp kene kurangkan gula sket la.. coz agak manis.. tp mmg sedap! klu filling sedap lg la xtra sedap! rangup gtu!

    ReplyDelete
  5. Hehehe akan ku tunggu hingga kecomelannye terserlah.. :o)

    Hana, kok jadi ranggup?? it shud be soft inside and not ranggup.. kira kira bili digigit macam gigit gigit semut gitew muahaha

    Pi buat kek lapis and then putih telur pi buat benda ni lagi .. sure next time no gepeng and no ranggup one.. anyway congrats cos kira stage one dah sukses.. dah pakai skirt ur macarons hehehe

    ReplyDelete
  6. iya dehhh.. yang ku katakan rangup itu yang luarnya..ala yg atas tuh.. yg dalamnyer ya seperti di gigit2 semut jugak deh! kekekeke.. ker aku sebenonyer terlebey bakor ar rim? wakakakakaka... pakai skirt tuh yg kelako! kahkahkahkah.. ppon tenkiu mas ayu! nnti kapan2 aku bikin lagik. kek lapis itu bikin aku tak tdo before 30 malemmm mau buat! kikiki

    ReplyDelete
  7. yoi, bukan senang nak buat si manis ni.hihi..congrats dapat kakinya!

    ReplyDelete
  8. teringin nak bikin benda ni tp tak yakin jadi..nak tunggu hana bikin sampai perfect hehe..yg ni pun dah cantik:)

    ReplyDelete
  9. nampak susah je nak membuatnya bedahh..
    tahniah la makin menjadik tu..mula2 gepeng la..kali ke 3 haruss success!

    aku nak buat kena gi bertapa dulu agaknya..

    ReplyDelete
  10. gepeng pun gepeng lah... kita rasa pun lom pernah! huk huk, sedih.

    ReplyDelete
  11. gepeng dulu ngak apa....lama2 kot kalah sifunya..wakakaaaaa
    Haaha...raya disini mcm biasa aja na...sama kut ya di sana juga..

    ReplyDelete
  12. selamat hari raya kak hanaa...miss u...akak sekeluarga sihat ke....

    ReplyDelete
  13. Bukan gepeng laa, tapi ni versi "hana"...koo cakap jee, kalau sesapa tegur kata tak lawa..sah2 pendek umur org tuu....

    ReplyDelete
  14. perghh kak hana buat macarons.

    sy nak buat(baca:beli) kat laduree je lah. haha. siapkan duit banyak2.

    selamat hari raya kak hana. (raya sebulan kan. boleh ucap selalu) ;D

    ReplyDelete
  15. gepeng? sensitip nya haku dengan word ni..tp kak saya nak skit ye

    ReplyDelete
  16. Macaron!!!!!

    Akhirnya dapat gak full resepi! Yeehaaa! Mahu buat la!

    ReplyDelete
  17. kak hana, cara2 nye xde ke kak.... nk try jugakk.... hehe

    ReplyDelete