Bahan-bahan
- Kulit popiah secukupnya
- Pisang masak secukupnya
- Peanut Butter super chunk
- Kelapa kering sangai - optional - hana tak letak
- Tepung jagung + air >> bancuh utk jadikan gam
- Belah tengah pisang. Sapukan peanut butter super chunk (yg ada kacang tuh). Kalau xde leh guna peanut butter biasa then taburkan almond nibs. Jika suka boleh juga taburkan dengan kelapa kering sangai utk bau yang lebih harum.
- Kemudian katup kedua belah pisang dan letak di atas kulit popia.Gulung kemas dan gamkan dengan tepung jagung. Buat sehingga habis.
- Panaskan minyak. Pastikan minyak benar2 panas. Goreng hingga kulit popia keemasan. Tidak perlu lama utk mengelakkan pisang menjadi lembik dan berair. Angkat dan toskan.
- Hidangkan. Jika suka leh curahkan sos coklat, caramel atau aiskerim.
salam hana> tak pernah terpikir plak pisang bleh sampai cenggini rupa yg menawan...leh try gak ni
ReplyDeletesalam hana...ramai dah try ni eyh...nampak mudah..leh buat tp meletop2 x masa goreng..? :)))))
ReplyDeleteakak,rasa sangat sedap la. versi ni nampak cam lebih sihat je drpd salut tepung dan goreng..
ReplyDeleteto lina.pg..
ReplyDeletesalam lina... first dulu tengok kat blog k.ummi kuantan. tp xde buh peanut butter la.. sejak tuh terasa nak wat lagik.. kali nih succes plak pisang tk lembik.. mmg syok makan na.. try la..
to deliah..
salam del... ko bile plak nak menerai?? tadak letop2! dun wori..janji ko bedung kemas2... klu air pisang kuor tuh yang menyebabkan meletop2s...
to 茄子..
wahai adik terung yg jelita.. kekeke... haah sedikit btol.. hihi .. tp klu bakar rasanya lagik sihat.. try la bila2 suka..
wah sedap ni,pisang emas ada banyak ni..kalo letak crab stick dlm kulit popia tu pun sodap kan hana...ni sebelum balik akak tinggalkan pantun utk hana ni
ReplyDeletepisang emas dlm tin
makan mentah rasanya manis
ni akak bawa nasi goreng ikan sardin
untuk cikgu hana yang cantik manis
aa macam..best tak.?muahaaahaa
salam hana..ni kiter bw kentang akordian..dlm soft luar crispy tp cuba ko cr resepi yg luar dlm crispy..dah jadi nnti jgn dekut plak nak share..kehkeh :))
ReplyDeleteto k.anymz..
ReplyDeleteikut selera la kak.. xde org nak marah! hihihi..
pagi2 sudah kentut,
esok2 pong kentut lagi,
wahai kak.anymz yg sangat kiut,
boleh tak nak mintak lagi??
hihihi...pantun kurang idea! :D
to deliah..
salam del.. hahahaha... ko nih ah! yg ade pong aku lom try lagi..ko nak suh aku try yg lain pulak! kim salam ajerlah! kikikiki....
wah sungguh terujanya nak buat
ReplyDeletesuper sedap la ada peanut butter dlm tu ek..pernah jugak buat..tapi mcm berminyak sikit la..ke aku goreng tak betul teknik..sekeh diri sendrik!!
ReplyDeleteto chikmimi..
ReplyDeleteselamat mencuba mbak yuuu! hihihi
to izahdaut..
mmg nak kene sekeh makcik izahdaut wartawan baru berita terkini! kikikiki.... klu berminyak tuh tentu minyak tak panas lagik, pehtu bukak api kecik! kan kan kan.. sama jerk mcm goreng popia biasa.. ker popia biasa ko pong berminyak?? sah sah mmg nak kene sekeh! kekekeke
Emmm dap nya.. nak tgk lah dalam petiais tu ada lagi tak kulit popia..
ReplyDeletetak melotop dah ke mek.. betul kan akak cakap kena goreng dlm minyak yg panassssssssss :)
ReplyDeletek.nor pernah buat kan kak...ari tu nk try buat dah, tapi pisang terranum lak...terus jadi apam. lain kali nk try gak la...kalau salah goreng meletupp ke kak...takut gak meletup2 ni..
ReplyDeletepisang emas dibawa mak bedah
ReplyDeletemasak setandan disorok kak hana
banana rolls masakla sudah
mulut ku ini dh lama dok ternganga..
pe lagi kak hana,kasila sepinggan...wakakakkaka
Salam Kak Hana..
ReplyDeleteLama tak datang ni... best nye korang pegi jalan2. Tengok Darwish pun dah makin besor dah... :)
Ijan
creative betoi kak hana nih...pasni,saya nak start enjin kereta carik pisang..=)
ReplyDeletekelassss,jgn ingt beli kat gerai jer kan :)
ReplyDelete