Bahan-Bahan
- 20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan
- 15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua atau potong segitiga
- minyak untuk menggoreng
Bahan Untuk Perap
- 1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
- 1/2 sudu kecil halia yang diparut
- 1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
- 1 sudu kecil kicap
- 1 sudu kecil sweet chili sauce
- 1 sudu kecil tepung jagung
Bahan Untuk Gam
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)
Cara-Cara
- Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
- Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
- Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce.
ni yang jeless ni, mas baru beli udang semalam, ingat ptg ni nak buat..terliur tengok ika punya....akak lak goda udang ni pepagi....tidakkkk.....mesti sedapkan kak....nk buat jap lagi....sambil2 tu ambik akak punya 3 ketoii..hee.he..
ReplyDeletekak hana buat ngan crabstick sedap gak ehh..kena perap gak ke?. weh nak try jugak lahh..sebab kalu udang ni pepaham jela kan. suke la mek siam tu gi jenjalan..excited tuuhh
ReplyDeletesalam hana...izah n mas :) wah pepagi lg korank dah singgah sini eyh...ade tak lagi utk kau ni..sure la korank dh abiskan...majuk arrr :p
ReplyDeletekau=aku *tercepat sgt la aku taip :)))
ReplyDeletewaaa,meletop2 resipi hihi
ReplyDeletewalllah nduk... enak e.... arek gai jugak lah... ngences ni.
ReplyDelete