Bahan-bahan
- 1/2 kilo daging - rebus dan hiris kecil
- *6 tangkai lada merah @ cili kering
- *5 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
- *3 ulas bawang putih
- *3 biji buah keras
- *1/2 inci kunyit hidup
- *1 inci lengkuas
- *1 inci halia
- *1 sk jintan manis, putih, dan ketumbar
- 2 batang serai - ketuk
- 2 helai daun salam
- 2 helai daun limau purut
- 1 sudu makan air asam jawa
- 1 biji tomato - belah 4 atau cincang
- 2 sudu besar kicap manis
- Garam dan gula merah@gula melaka
- Tumbuk bahan yang bertanda *. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik minyak. Masukkan tomato dan air asam. Kacau.
- Masukkan daging dan sedikit air rebusan daging, daun salam, daun limau purut, serai, kicap manis. Masak sehingga kuah agak kering sedikit.
- Akhir sekali perasakan dengan garam dan masukkan gula merah secukup rasa.
- Hidangkan dengan nasi hangat.
- Untuk bumbu nih leh tukar dengan ayam, telur rebus dan ikan. (klu ikan, goreng biasa dulu)
kak hana...tengok bahan2 pun dah tau sedappp...jap lagi gi tesco nk beli daging la...tapi akak kasi mas rasa dulu daging tu sikit...tak kenyang lagi ni, tadi gi rumah izah dapat kaki ketamm jer...ha..ha..
ReplyDeletehaaa... ni daging masak bali yg ina cakap aritu masa k.nor buat ayam masak bali ek.. jom... ke bali!!! haha
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteSedapnya lauk daging mcm ni...takyah pegi Bali, mkn daging Bali pun jadilah...mmng sedap tu....masuk list lagi ni....
slalu buat sambal bali ni time raya. makan dengan nasi impit. sodap!
ReplyDeletelooo..lambat kuor, semalam dah mendaging daah..tapi buat sambal daging bodo2 jek. kak hana, kalau tak de daun salam epek dak kesedapan dan keummpphhh an nye tu?
ReplyDeleteSalam hana. Lama sangat rasanya kakchik tak singgah kat sini. Hari ni macam terbau-bau kewangian masakan daging ni. Kalau makan dengan nasi panas mesti bertambah ni. Dah lama kakchik tak masak lauk daging.
ReplyDeletebila ye nak cuba resepi nih? mcm menarik jugak nih...
ReplyDeletebrutal2 betul kakak2 blogger ni..tadi singgah umah kak izah,die msk ala siam.. singgah umah makcekkk masak bali lak... pe lagi kak hana,mangkuk kt dapo tu kosong tu,isi byk2 pastu pos sini,lallalalallala.....
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletekalau hana cakap sedap, mesti nak try jugalah daging bali ni..
waacha...mana si bruce Lee tembam tu kihkih...nanti nak cuba jugak la daging masak bali ni..ubah selera:)
ReplyDeleteoooo ,ade yek resipi cenggini hihi
ReplyDeletelagi nak ckp
akak..
ReplyDeletemmg sedap daging ni..-ni intro
emm..suami akak adik beradik ke dgn ustaz zamri mari mengaji ye?
Hana, kenapa dipanggil Bali?
ReplyDeleteKalau akak masukkan ayam, maksudnya ayam tak perlu rebus kan?