petang nih kerajinan sedikit utk membuat muffin... takleh tahan nengok muffin izahdaut.. duk dlm gebor pong tak syok klu perot berkeroncong lagu ghazal... kasi brutal rock sket ngan muffin pizza! wahhhh sungguh enak dimakan panas2.. pehtu tarik gebor balik! hahahaha... camne la ko tak tembun bedah oiiiii... akceli muffin nih xde la selembut muffin yang bese2 tuh.. eh! nama pong muffin kan... tekstur muffin biasanya mmg tk selembut kek or cupcake..haihh malas la nak ulang kelas muffin lagik.. leh tgk SINI utk tips ye! resepi nih masih dalam koleksi Aneka Muffin buku Primarasa yang Deetha adiahkan sebelom nih... sebenonya nak wat Muffin Kari Udang. tapi stok yogurt xde la pulak.. jadi la muffin pizza nih.... nak tau rasanya kene cube sendrik la yer.. hihihi... aku buat setengah adunan dari resepi dibawah. dapat 6 bijik size medium.
Bahan-bahan
- 1 sudu besar minyak zaitun - hana guna butter
- 2 sdt bawang putih - cincang
- 100g bawang bombay - cincang
- 50g lada capsicum hijau dan merah - cincang
- 75g daging cincang - boleh tuka udang,sosej,ayam etc - hana gune crabstick
- 75g keju parmesan parut - hana campur mozarella dlm adunan
- 50g sos pizza - hana guna sos pizza mushroom
- 1/2 sdt serbuk cili
- 1 sk gula
- secubit garam
- 3 biji telur size M - pukul sekejap
- 50ml minyak zaitun
- 50ml susu segar @ susu cair
- 250g tepung gandum
- 2 sdm susu tepung
- 11/2 sk baking powder
- 75g keju mozarella - utk tabur
- Panaskan oven suhu 200. Sediakan mangkuk@cup dalam muffin tray.
- Satukan tepung gandum, susu tepung, baking powder dan secubit garam. (jgn buh byk garam sbb bhn2 lain dah masin). Ketepikan.
- Panaskn butter@minyak zaitun, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan daging cincang. Kacau hingga bertukar warna dan sejukkan. (Jika menggunakan crabstick tak perlu masak.Gorengkan bawang sahaja)
- Dalam mangkuk besar, satukan keju parmesan, sos pizza, serbuk cili, lada capsicum, dan gula. Kacau rata menggunakan spatula.
- Masukkan telur yang telah dipukul tadi. Kacau. Juga masukkan minyak zaitun dan juga susu segar@susu cair.
- Kemudian masukkan tepung tadi. Kacau sebati. Masukkan pula daging yang telah dimasak dan gaul rata. (jika crabstick masukkan time ni)
- Tuang ke dalam muffin cup. Isi 3/4 penuh. Bakar selama 20-25min. Keluarkan dari oven dan taburkan keju mozarella. Bakar semula sehingga keju cair dalam 5 min.
- Biarkan sebentar 5 minit dalam loyang. baru keluarkan dan sejukkan di atas redai.
- Hidangkan panas semasa keju tgh melting.
Waaaaaaaa..masuk list nihh. sebab nampak cute bangett....cute mcm darwish dan pakcik mat...jgn jeless hana...
ReplyDeletePAKAI KASUT JENAMA CAMEL,
SEBAB MAHAL, PAKAI PUN CERMAT,
PIZZA MUFFIN MEMANG COMEL,
MACAM DARWIS DAN PAKCIK MAT..haha,
kak hana....yang set ngan teh tu mas copp dulu...sedapnya, nanti nk buat gak....
ReplyDeletecun banget ni........ menarik sekali..! betul ler tu hana.. kalo perut lapor.. walau malas mesti kena rajin gak kan??
ReplyDeletewahhh comei comei dik
ReplyDeleteto pakcikmat..
ReplyDeletePULAU PANDAN JAUH KE TENGAH,
WAT PER LA DUK TENGAH-TENGAH,
GUNUNG DAIK BERCABANG LIMA,
KO WAT DULU AH!
BARU TAU KECOMELANNYA..
pantun jenis apa nih mat? wakakakakakaa....
to mas..
hambik la mas..yg itu mmg utk mas cayang... cubelah nanti ye... darwish pong leh abes seketui. sedap sedap katanya... hihihi (akceli darwish dah pandai sebut `sedap` sejak menjak nih! hihi)
to k.madiha..
ReplyDeletetol tol kak! setujuu...gimme five! kekekekeke...
to chikmimi..
akak pong comei! nah! seketui.. num air klu tercekik! kekekeke
akak nak gak seketui :)
ReplyDeletemintak izin nak copy pes ye..weekend ni sempena deepavali nak buat..hahaha
ReplyDeleteaduih, terliur dh tgk!mcm terbau2 aroma kat kl ni!;)
ReplyDeleteooo gelak tak hingattt yeeee.. hampeh kak hana!!! weh lawonyeee muffin ni..mengudaaa... masuk list ah..ni mesti rasa pizza bantat kot..kekekekeke...
ReplyDeletecun bangat ahh na...tak pernah mkn muffin ada seafood/lauk pauk nih..apa rasa erk...kena cari jawapan sendiri la ni...
ReplyDeleteWaaaaaaaaaahhh lain dari yang lain ni...patutlah tuannya pun x berapa betul jek berpantun...org pantun 4 kerat...dia jawab dah ala2 5 keratzzz...hahahahah
ReplyDeleteHATI-HATI MENANGKAP KERA
TAKUT TERPIJAK SI ANAK RUSA
APASAI LAA TEKAK KO NI WAT ANGKARA
SAMPAI DUA2 MUFFIN N PIZZA KO NAK RASA?
hehehhee...
adeh..balik2 je nampak muffin..hah!..pizza kot?yg mana satu nih..? ada dua rasa dalam satu benda..eh!cam teka teki pun ada
ReplyDeletesedap agaknya tu ya hana,dah kenyang?
jgn dok menembamkan badan dalam gebor tu hana oi..hehe
yg ini masuk list jugak..maceh kongsikong resepi nya ya buk..
Hanaaaaaaa Akak masih taril geboorrr...nak jugak!!!By the way meh ambik anugerah....kat blog Akak erk!
ReplyDeleteWaduh Hana....beneran nih...lo kok ono pizza lagi muffin lagi, biar betul gitu..2 dlm 1, pasti kucubaain resepnya nih...ma kasih ya Hana kongsi ilmu.
ReplyDeletebagus juga pizza muffin camni....terus ngap je tak yah nak potong2.
ReplyDeletecomel lak tu...
ni agak2 kalau bertanding dgn pizza hut,sapa menang??? hahahhaha...makcekkk,udah2la tarik gebor tu, tarik muffin masuk bekas pastu pos sini lagi berpekdah...
ReplyDeletesedap giler nampak..marbeles!
ReplyDeletecourier kat aku 16 ketoi! *sambil silang kaki atas meja..ingat ko sorang je retii?? hahaha*
kak, kita tgh duk pikir rasa muffin ni camne lar. haissshhh...fonin nk imagine, hahaha. bak la seketul nak rase ;-)
ReplyDeletep/s: lps mkn xper tarik gebor, jgn mkn dlm gebor udah la....nti semut gigit, wakakaka...
kak ..asal lah sikit beno..baru nk ngendeng neh..kompom abes dah..kena wat sniriklah nmpknya nih;)
ReplyDeletekak,knp tiap kali sy buat muffin xjd??nnt lepas die dah masak, cnfrm sampul tuh akan detach dr muffinnye pastu muffin tu cm mengecut..lg 1, kalo sy nak buat mini muffin, sy letak sampul tu dlm acuan cheese tart yg bentuk bunga tu boleh ke??
ReplyDeletesalam shikin..
ReplyDeleterasanya terlebih masak tuh sbb tuh tk lekat dengan cup. ataupon lg satu cup tuh kurang sesuai utk muffin.. sbb akak penah juga jd mcm tuh.. tp tak pasti la erk muffin cup kat mesia camne.. klu kat sini ade dua jenis.. satu cup tuh dlmnya kasar dan satu licin.. yg licin tuh yg tk sesuai bila bakar dier akan jd renggang dgn muffin. akceli klu buat muffin yg jenis cup keras tk perlu alas dgn acuan lain.. klu yg jenis cup lembik br beralas. rasanya boleh kot gune acuan yg berbunga tuh.. tp lg sesuai yg xde bunga.. nnti elok jerk kembangnya.. tahniah ye dah berjaya buat apam aritu... :)
sedapnya....tak sbar nak buat balik keje nanti
ReplyDelete