kemalasan tahap melampau sejak semalam... mmg syok bergebor drpd berkubang kat dapur.. hahahaha.... akceli menu bentou Danish arini kare rice, merangkap skali la nih ngan lunch kitaorg... sonang baitu dehhh... pestaim makan kari jepong nih kat umah ros masa kat tokyo dulu.. dier la ajor aku makan n masak. thanx ros.. jarang2 masak kari jepong kecoli ikut menu bentou danish. kali nih gune perencah segera jerk! perencah nih ade yang halal dan jugak tak..kene tengok2 la ingredientsnya before beli. tuh pong dulu aishah yg bagitau ade yg bleh makan. yang ni aku bli kat kedai halal masa kat kobe aritu.. Jom tengok resepi kari jepon... kuah kari nih boleh juga makan dengan mee udon. curah jerk! macam makan mee kari gtu.. cumenya kari jepong langsung tak pedas! ade jenis yg pedas, tp rasanya pedas lg kari melayu kita.. hihihi...
Bahan-bahan
- 1 blok perencah kari jepun *120g
- 300g daging - potong kecil (seeloknya guna daging yg mudah empuk)- hana guna ayam
- 2 biji kentang - kupas kulit dan potong kecil
- 1 batang carrot - potong kecil
- 2 biji bawang besar - potong baji
- 1 biji epal - potong kecil (optional)
- 1 sm madu
- 720ml air @ air rebusan daging
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak. Masukkan daging@ayam. Gaul hingga berubah warna.
- Masukkan bawang besar. Kacau rata. Masukkan carrot, kentang, apple, blok kari, madu dan juga air. Masak lebih kurang 20min atau sehingga empuk dan pekat.
- Cara hidangan, cedokkan nasi jepun dan letak sebelah pinggan. Curahkan kuah kari bersebelahan dengan nasi. Hidangkan.
kak..hahhaa..ingatkan blog coklat tadi..beria baca bebahan..tak jumpa jugak.rupanya kari dia dlm bentuk blok gitu ye..kihkih..aparaaa..oii udoh udoh le mengeramnya...kiki
ReplyDeletetertipu tipah ngn bar cekelat tu... seblom baca ingatkan kari jepon boh cekelat!... wakakkakaka.. huh!... hampeh!!!tipah tertipu mek ina!... kakaka *apa ko rasa???... laici???.. padam muka aku... hehe*
ReplyDeletetu la, mas ingatkan bar coklat gak...rupanya pes kari...kalau dapat kt bebudak maunya digigit nk makan..kiranya lebih kurang sama gak kari jepun ni kan, cuma tak letak santan jer...
ReplyDeleteSalam kak..mintak skit nak bawak bekal g keje ni..ahaks..wah kari jepun pun ada yek...camana rasanya ye..pedas tak..
ReplyDeleteSalam Dik Hana..Akak pun nak tarik gebor....biarkan Dik Izah rajin sorang2 kan!!!Hrmmm nyaman dalam gebor ni kan!!!Kita makan yang sempoi2 sudah!
ReplyDeletengehehe..rajin akak nih..pasni,kot rs cam dah muak ngan kari mesia, bole cube plak yg ni..tp, xpodeh ye?kena, letak cili sndrik la nih..rajin gak akak ye ikut menu bentou skolah..sy kdg2 jek ikut..yg lain, ikut suka nak msk ape..sian anak aku..xsama makan dgn kwn2..ekeke
ReplyDeletepsstt..dah cube buat bluberi marble ciskek akak tuh..lg senang dr yg biase kan..sedap lak tuh..
mujur akak baca resepi dulu sebelum tgk 'bar coklat' tuh.. hehehe.. kalau idak.. mesti pelik jugak pesal lak kari jepun boh coklat bar.. hehe..
ReplyDeleteamboii... musim2 sejuk nih kat sana musim bergebor yek? musim mengawan bulan berapa lak? kikikii.. jgn mareee.... gurau jekk....
wohh..org jepun pun ada kari sendirik ke??ada rasa kari india atau kari msia x kak?ke rasa sushi?hihi
ReplyDeletemuahaha ku ingat itu chocolate bar...rupanya rempah kari ye! pelik jap tadi masa tengok gambor tu :D
ReplyDeleteada lg dok kari tu? nk rasa sikit ekeke
ingat apasal la ada coklat, tengok resipi cari coklat, takde, hahaha!!!
ReplyDeleteRempahnye ye :)
Next year gi Jepun, saya nak pegi umah akak.Dpt makan makanan Japanese sepuasnya..hahahaha.bersedia..
ReplyDeletebest ni. biasa makan kare ramen yg pedas tu dok wonder cemana nk buat. tp mana nk cari perencah kari tu mek na? JJ ada ke?
ReplyDeleteinteresting tue..... pes kari dlm bentuk blok...mesti sedap
ReplyDeletesalam...hana,kawe rajen beli blok kare dari Cold Storage. Haritu gi beli dari brand H House ngan S&B. dok belek2 tu berhati2 gak takut ada yg guna pork lard,pork fat. Hana leh baca Jepun ke? Kalo xde pork,bhn2 lain kira leh kita makan la kiranya?
ReplyDeletesalam darouish darwisya...
ReplyDeleteminta maap br perasan komen.. klu yg jenis blok nih mmg kene lebih berhati2 ms nk bli...hana xde la terer baca nihongo tp selalunyer my hubby yg tulun baca coz dier byk tau sbb dah lama duk sini.. kene tgk gak bhn2 lain kot2 ada nyukazai... tp rasanya klu kare bab pork or daging jer la kot! wallahu a'lam... klu was2 better jgn beli...