Salam semua... arini bekpes ngan kuih apam.. sedapp..lembut jaa... akceli apam nih dah wat aritu.. tp terlupa letak si obelet... pehtu main hentam labu jerk lah.. kurang menjadik lorr.. arini try lagik.. obelet adalah bhn pertama aku kuorkan..hihihihi.. alhamdulillah menjadik gebu dan lemak2 gtu.. cumanya tak segebu gebas permukaannya cam mamatok ilah. akceli dulu dan dulu dan duluuuu aku penah try apam nih. owang panggey apam indon@ambon. tima kasih kak.ilah jy yang kongsikan resepinya. leh tengok versi kak.ilah di blog nyer yer.. opah cikmanggis pong dah try semalam.rasanya resepi nih asal dari my.resipi apam indon cikpuanmieza cuma sudah di pelangikan. maap kalau silap yer kak.. dibawah nih resepi setengah adunan dan aku kurangkan sukatan gula. kalau satu adunan agak besar kedapatannya bagi kuarga kecik cam aku.. cubelah.. sangat senang nak mmbuatnya.. untuk setengah adunan, hana gune loyang 18cm.
Bahan-bahan
- 2 biji telur
- 1 sudu teh ovellet
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 150 gm tepung gandum
- 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
- 125 ml santan kara
- 1 sudu teh baking powder
- garam secubit
- pewarna
- Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
- Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
- Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
- Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.
jelessnya tengok apam pelangi akak tu...cantikk la...tengok cara nk buatnya macam senang, 1/2 adunan dapat banyak yer kak...rasa nk try buat la...petang ni insyaAllah ada tetamu...
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletetry la mas..pada akak sedang elok setengah adunan bg kuarga akak.. mmg sonang baitu ja.. waaa sape tuh nak datang?? hehehe
ingat kan ida no.1 dtg sini...rupa2nya Mas lagi cepat..Mas tak tapau ka, k'ida dtg nak tapau apam cute ni...boleh ye hana
ReplyDeleteapam ni cam kek ke kakhana? lawo la warne warni kan..bebudak sure suke..bau telur tu kuat tak? makan ngan kelapa ke?bleh la buat tuk buka puasa karang..
ReplyDeletemmm..tengah menyalin rsp, mana tau ghajin nak buat tuk srapan sok pg..sambil2 tu jeling2 gak kat apam tu, mana tau dapat seketul ok gak kan..hiii
ReplyDeleteto ida..
ReplyDeletesilalah junjung piala perak anda! kekekeke..hambik hambik.. boleyyyyy.. bekas pulang balik yer.. kekeke
to izahdaut..
hmmm... lebih kurang la kot.. mcm apam si ayu pong yer jugak! basic sama jerk.. rasanya klu ngan kelapa pong ok gak la..tp mcm camni pong sodap dah.. klu xnak bau telor buh la esen vanila byk2.. muehehehehe *puk mekzah! ngada! kekeke
to anna qawina..
nah! dua ketui... hambik rasa dulu.. kang klu sedap besok pagi g buat! terasa nak double adunan no hal.. makan sampai terbongkang.. kekekeke
aahh..yang ni baru btol2 pelangi ..yang opah punya tu fulangi haha..nanti nak cuba lagi tapi kena tunggu ada pengukus yang baru(pstt salahkan pengukus kihkih)
ReplyDeleteLepas ni nampaknya kena buat apam pelangilah pulak...geram tgk
ReplyDeleteSalam Dik Hana nak wat juga lah...tapi bila???? Dulu pernah wat resepi Mat Gebu...lama dulu resepi myr.....cantik warna warni tu!!!
ReplyDeletelawo nya apam tu hana..ada kaler belang2..nak makan mesti ckp,
ReplyDeletemula2 kita mkn kaler kuning dulu,pastu pink,pastu ijo,pastu kuning balik..lambat nak abiskan tu kan?..kann..kan..hehe
boleh masuk list..nampak senang je tu.tggu hari rajin sedunia dtg balik.
mamatok ilah maiiii ni darwish...
ReplyDeleteheheheee akhirnya menjadi juga kerana cik ovelet dah diingati... tak denye bau teluqq sbb esen tu dah ada.. semua org kata mcm kek... sebenarnya makan dgn kelapa tapi santan dah ada cukup lemak tambah kelapa nanti pening..kolestrol naik hehehe...
alhamdulillah....ingat gak obelet tu eik....hik3....hana sungguh santek and nampak nyummy....recipe ni mostlikely cam apam mekar...ayu penah wat gak.....byk kali banyak giler...heeeeeeee....cuba one day, try guna selfraising flour yer.....mesti lagi foooooooower.......
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDeletekikikiki... nak suh darwish nyanyi lagu pelangi versi Felangi lah! hihihi.. xpe kak..kang kuor kaler sama ajer.. kekeke
to wanieyra..
try la ira.. akceli basic apam nih lebih kurang aje ngan yg dot dot tuh.. cumenya yg nih lg rasa lemak sbb gune santan..
to k.watierman..
hihihi..bila2 akak terasa nak makan leh la try la.. xde paksaaan.. kekeke... kita pong dh lama try resepi nih..klu ditanya balik pong dh tak igt.. kikiki
to k.anyzm..
hahahaha.. tak dan la kak nak `mengira2` begitu! telan ngap terus dengan rakus! kikikikiki
to kak.ilahjy..
yeaahhh mamatok dh sampaii... meh meh.. darwish da siap potong2 utk mamatok.. hehe.. maceh mamatok...
>>> ko dengo tuh izahdaut! jgn nambahkan kolestrol lam badan yg dah sememangnya byk! kikikiki
to ayusafieza..
haah tol tol..apam mekar, puteri ayu, apam dot dot, apam comel, apam blossom.. sepupu sepapat la tuh! bezanya cume guna santan.. berlemak gtu! klu gune SRF lg la mengancam kan..takyah buh baking powder..
Salam kak hana.. cantiknya apam nie boleh la cuba lain kali.
ReplyDeletemakcekkkk,kuih kita sama laaa!!! i punya lambat sikitla buat,tapi xselawa makcekkk punya... sob..sob..sob..sedapkan makcekk trutama mkn time panas2, kuar dr kukusan tu.fuhhhhh... ni nk try mkn dgn kelapa parut plk,lallala...
ReplyDeletesalam hana...wahhh mengapam ye...cantik dan nampak sedapppp sangat...mesti dah habiskan...huhuhu
ReplyDeletesalam ziarah Hana...menarik dan tertarik dgn apam ni...cantik! mesti sedap kan..:)
ReplyDelete