Monday, November 29, 2010

tbsp and tsp?

credit image from here

memenuhi permintaan pembaca yang ingin tau apa maksud tbsp dan tsp dalam kebanyakkan resepi. tsp=sudu teh/sudu kecil. tbsp=sudu makan/sudu besar. maap kalau silap pengetahuan..

Sukatan yang bawah nih tanya ngan pakcik google. kalau tak paham gak, kene tanya pakcik google lagi la jwabnya! hihihi
  • 3 Teaspoons = 1 Tablespoon
  • 4 Tablespoons = 1/4 Cup
  • 5 1/3 Tablespoons = 1/3 Cup
  • 8 Tablespoons = 1/2 Cup
  • 10 2/3 Tablespoons = 2/3 Cup
  • 12 Tablespoons = 3/4 Cup
  • 1 Cup = 8 Fl. Ounces
  • 1 Cup = 1/2 Pint
  • 2 Cups = 1 Pint
  • 4 Cups = 1 Quart
  • 4 Quarts = 1 Gallon
  • 2 Tabelspoons Butter = 1 Ounce
  • 1 Stick or 1/4 Pound Butter = 1/2 Cup
  • 1 Square of Chocolate = 1 Ounce
  • Juice of 1 Lemon = 3 Tablespoons
  • Grated Peel of 1 Lemon = 1 Teaspoon
  • Juice of 1 Orange = About 1/3 Cup
  • Grated Peel of 1 Orange = 2 Teaspoons
  • 1 Medium Onion (chopped) = 1/2 Cup
  • 1 Medium Apple (chopped) = 1 Cup
nih cawan metrik yang hana gunekan dalam mana2 resepi utk sukatan yg lebih tepat

di leraikan satu persatu.. 1/4 cawan, 1/3 cawan, 1/2 cawan dan 1 cawan
yang nih lg banyakini utk sukatan dua cawan. satu cawan bersamaan 250ml. tp depends juga sbb ader cawan yang 220/230ml sahaja. yg 200ml pong ader juga! kadang makcik pong fenin juga.. hahaha

17 comments:

  1. kak hana TQ for the info..mohon copy & paste kat blog makan2 sy leh?nak wat nota hehehe

    ReplyDelete
  2. Waaaaaaaaaaaa...dah sensei sukatan metrik la ko...hahahaha...mmg akak pun kadang2 fenin dgn sukatan ml diaorang nih...kalau sukat ml yg diberi oleh Bread Machine dgn cawan sukatan ml yg akak beli...ada lari sikit dlm 30 ml gitu ko...Hakak pun fenin...rebit lg fenin..hahahhaa

    Psstt - ramkin merah tu bkn akak beli, ada blogger yg sayang akak la kasi..hahaha, ko x sayang akak ke, boleh jugak nak bagi apa2..hahahahahha

    ReplyDelete
  3. hehe tu cups makcikmanggis guna taw:)selamat pagi hana.nak c&p bahagian ni ya:)

    ReplyDelete
  4. macih cikgu diatas kuliah pg senin... monday blues... yeyeyeyeyyyy...

    ReplyDelete
  5. kuliah pagi yg blues. Nak print, frame & gantung kat dapur, TQ, teacher

    ReplyDelete
  6. mas pun tengah mengumpul barang2 dapur macam ni...he..he.. tinggal sukatan cawan yg berangkai2 tu jer yg tak de lagi....entah bila nak beli..he..he..

    ReplyDelete
  7. Nak bagi lagi confused kat you all, kalau you all beli buku recipe or ikut recipes from Australia, 1 tablespoon bersamaan dgn 4 teaspoons iaitu 20mls, hehehe.

    ReplyDelete
  8. aku selalu guna cawan ambik-bukan-curi kat kapalterbang mas kalau nak sukat 'cup'... hehe

    ReplyDelete
  9. Those measurement applicable to US measurement. I think UK is slightly different for pint & how many oz in a cup. Also, in the US, yang atas tu dia guna untuk measure dry ingredients, yang bawah tu (pyrex) untuk wet ingredients. I guna the dry measuring cup untuk semua. Kes malas nak membasuh banyak.

    ReplyDelete
  10. That's so sweet of U for sharing the info kak.
    Here, Love brought U lots of chocolate mousse pudding ;)

    ReplyDelete
  11. susah nya keje sekolah ni :P

    thanks,hihi

    ReplyDelete
  12. cikgu hana...sy share ini di FB ye ..sebagai satu pelajaran utk sy dan kawan2 yang lain...tq...satu ilmu ini...

    ReplyDelete
  13. salam hana - terima kasih share ilmu yg sgt berguna ini...nak minta izin copy ye. kalau lina letak kat blog nnt lina link kan balik ke blog hana.....bagus sgt2. tp cawan metrik tu beli kat mana...ada jugak cari kat bakery shop tak jumpa pulak. Terima Kasih hana...

    ReplyDelete
  14. salam semua..
    kepada yang nak share ilmu nih di mana2 dipersilakan... sharing is caring... hihihi...

    ReplyDelete
  15. salam hana,
    terima kasih atas info berguna ini,,,:)

    ReplyDelete
  16. Salam. Kat mana ye boleh cari measuring cup yang stainless dan bertangkai panjang itu?

    ReplyDelete