Monday, November 29, 2010

Kuih Puteri Ayu

jom makan kuih nak tak? lama tingin nak wat kuih nih sbb klapa kering xde... skrg nih dah ada, kene cepat2 la projek... kang tak psl2 alasan kelapa kering xde lagik.. haha... sedapnyerrr.. nikmat sungguh! kuih yg sangat lembut, gebu dan santek... akceli utk anak2 aku watkan tanpa kelapa.. igtkan ade yg tak suka kelapa, ghupernyer mencapai juga! hihi... resepi usha2 kat myresipi. ader tiga resepi yang aku berkenan kat myr tuh.. kak.rossitamz, mama-kastam dan juga rohaya1710 utk sukatan yg agak mudah. leh try mana2 yg korang rasa nak try..tp aku try resepi mamakastam dulu.. leh tgk Asmara buat sblm nih gak..aku wat setengah adunan je..



Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula caster
  • 3 biji telor
  • 1 1/2 cawan santan ( di ambil dari 1 paket ( 50 gm )santan segera +1 1/2 cwn air )
  • 1 sudu makan ovelette
  • 1 sudu makan baking powder
  • 1 sudu teh pewarna hijau
  • Inti kelapa
  • 1 biji kelapa parut putih sahaja
  • 2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan tepung ubi
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
  2. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
  3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
  4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
  5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
  6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.

22 comments:

  1. salam hana...
    sedapnya puteri ayu. nak sepinggan!!!

    ReplyDelete
  2. kak hana...macam berjanji pulak kita..mas tengah kukus putri ayu gak....dan tengah menguyah putri ayu ni...sedappnya...tukar nak...petang baru mas n3 kan yer....
    cantik2 putri ayu akak ni...

    ReplyDelete
  3. Salam Hana..macam janji2 je akk pun buat puteri ayu resepi mama kastam gak hari ni...sedapkan hana..

    ReplyDelete
  4. aloooo..balin 5 ketoi ke ampang.. lawo munga munga..cute n cun cam aku..ayat standard org yg tak cun kan... 5 ketoi ok ai tungguu..eh bukan lemak dlm badan menungguu.haiiss tak habih2!! aku tengah ngunyah apam coklat ni ha..sajee buat ayat..kikiki.tak nk klah ngan mas..hahaha

    ReplyDelete
  5. hana - tahu2 jer lina pun nak makan kuih ni...baru ada kukus ni boleh la buat project mengukus pulak...tengok la bila2 free. nampak sedap tu...kalau guna daun pandan lg meletop sedap nyer hehehe

    ReplyDelete
  6. Amboiiiiiii!!!! Puteri ayu dah kuar pulak.. Orang yg buatnya mesti ayu jugak kan....

    ReplyDelete
  7. Ayunye kuih tu like the owner!!! hehehehe ;)

    Nakkkk :D

    ReplyDelete
  8. 5 rm1 bole???..nak rm2 ye kak...hehehheee

    ReplyDelete
  9. menyelerakan!! my fevret!

    bila la agaknya roh suka memasak nak menyerap dalam badan nurul entaaahhh.

    ReplyDelete
  10. ayu gitew!!

    nak kelapa parut putih sebijik! =))

    ReplyDelete
  11. Salam Hana..
    Cantiknya color.. Lau ada poket doremon dah lama dah capai. Dah la tengah lapar nieh... hehehe

    ReplyDelete
  12. dah lama tak buat & makan kuih ni, tapi yg ni betul2 ayu & sopan jer tengok

    ReplyDelete
  13. Wahhhh Ayu neyyy..koyo wongnge..
    Yer la Hana baru teringt,puteri Ayu yg Hana tgok aritu dari resepi mamakastam..heheh..kelalen

    ReplyDelete
  14. Salam Hana.
    Kok ayu temen kuihmu...mana tak ayunya kuih ni, sbb masa buat di kelilingi 3 putera yg kacak...Danish, Danial dan Darwish..

    ReplyDelete
  15. Masih on diet tapi kalau makan satu tidak kenapa kan? :)

    ReplyDelete
  16. askm...cikgu...boleh tunjukkan acuan kuih puteri ayu nie x...teringin nak tgk....

    ReplyDelete
  17. salam hana.. dekat uk ni susah benar nak carik ovelette..bole ganti ngan bahan lain tak?

    ReplyDelete
  18. kak hana cintiknya puteri ayu nie... ayu macam tuannya ye..

    ReplyDelete
  19. ovellete nie leh ganti dgn apa? susah la cari benda nie...

    ReplyDelete
  20. to nurfadzianafadil..
    try tengok kat sini yer.. akak maleh pulak nak g amik gambo acuan akak tuh.. heeee..
    http://rihannaidzmi.blogspot.com/2009/07/resepi-kuih-puteri-ayu-yang-sedap.htm

    to saodah dan red clutch..
    salam.. akceli bahan utama utk resepi nih adalah ovellete utk menghasilkan kuih yg gebu. tak leh nak sub dengan mende lain.. penah membe try tak letak, hasilnya agak liat.. ppon klu nak try silakan la.. mana tau ok nnti bg feedback ye...

    ReplyDelete
  21. kat mane nak cari ovellete and acuan ni kat japan?teringin nak buat...

    ReplyDelete
  22. to master..
    kat japan xde jual.. acuan dan ovellete tuh dari mesia.. master try kirim sape2 yg ader kat mesia tuh belikan yer.. nanti leh buat sendri...

    ReplyDelete