RESEPI BINGKA ROTI BERJAGUNG
source : kak.rinnchan, kak.madiha
cnp dari : matgebu@dapurtanpasempadan
BAHAN-BAHANNYA
- 3 biji telur gred A
- 150 g gula kastor
- 100 g mentega, dicair dan sejukkan (mat guna 70 gram)
- 1/2 camca teh garam
- 300 g roti putih, didadu kecil2
- 200 g tepung gandum
- 1 liter santan - hana campur susu segar
- 1 camca teh esen vanilla
- 200 g jagung krim dalam tin
- Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
- Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminum tadi dengan mentega.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....
perghhh...bingka lak ...adoi...terliur dah ni..
ReplyDeleteoh my gucci!!faveret ni, bila balik sini?nak gi umah akak heheheh
ReplyDeletekak hana jom join contest sy kat sini http://kedaigambarkami.blogspot.com
Perkh.. menawan jiwa..
ReplyDeleteWa ni mesti sedapkan. Saya pun malam tadi misi menghabiskan roti yang dah nak expired. Seperti biasa skodeng kat dapur hana jumpa puding roti kastard, so apalagi projek pun bermula. Tapi biasa le sendiri buat sendiri makan (2 potong je). Pagi ni bawa mai ke opis. Antara komen2 yang diterima:-
ReplyDelete1. Sedap le pn, mana dapat resepi
2. Pn nanti nak minta resepi boleh tak
3. Sedap..sedap..sedap. Rajin le pn ni(Hehehe).
Apapun tq to hana sebab kongsikan resepi yang sedap2 kat sini.
salam kak hana..eh samalah kita, malam tadi pun wati buat bingka roti berjagung gak skodeng dari dapur En Mat tp rupa buruk sketlah kak..rasanya not bad....hehehe...mungkin sbb gatai pi buh sekali ngan kerak roti tu kot...
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteSedapnya bingka roti berjagung ni...nak wat stok jagung plk takde...nnti dululah...cung betul bingka Hana ni..
salam hana..wawaaa..apa? 1 biji telur?..alah hai cacat leerrr...hahaha,..
ReplyDeletedah ku kata..kuar lagi dan lagi..hahaha...kak hana..bak mai 4,5 potong..aku suka kalau lembik2 sikit tau..lemak2 lebihkan..sekarang aku tak kesah la makan lemak2 ke...susah dah nak kontrol nafsu makan ni..agak2 dah besar dari badak baru aku nyesal..hahaa..erk...terlampau2 plak kenyataan aku nni..
ReplyDeletebest nye bingka.. tp roti da ter expired lak.. xsmpt nk wat pape. kes sibuk dgn benda len..huhu
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletehahaha.. akak tesengih sorang bila baca cikmat punya comment kat atas tu..heheh..
bingka jagung ni ada macam custard jagung tu tak hana?..
to hani..
ReplyDeletelap tuh lappp... menjejes basah baju! wakakakaka
to catlina..
jgn singgah dulu la.. segan! tikar pong xde..duk atas lantai jerk kang! kekeke.... insyaAllah bila2 pree akan join eh..
to hann..
sape? sape? aku ker bingka? wakakakaka
to kak.sam..
ReplyDeletesalam kak... akak xde blog er? kelmarin kite duk usha nak jejak blog akak..kok xde! hihi....ppon tima kasih banyak2 kak..... dah kombang lobang idong kite nih! tunggu lalat masuk jerk! kikikiki.... kim salam kengkawan akak kat opis tuh er... lap lap u kak! hihihi
to watie..
salam watie..eh akak pong buh kerak dier skali watie... klu tak, tak nampak jalur2 cekelat kat bingka tuh... maybe watie terlebey masak kot.. eh akak punyer pong buruk juga..sbb sajer over baked! hihi
to kak.yatie..
salam kak.. sedap kak! nanti akak try pulak eh.... kite pong gune jagung dlm tin jerk! hikhik...
to matgebu..
salam mat.. hahahaha... poyo ko mat! ko yg ckp er.. bukan aku! wakakakakakaka...
to izahdaut..
hahahahaha... hana ngan koli mmg susah nak dipisahkan la zah! bagai kentut dan bau! wakakakakaka
ko klu nak lembik2 tuh namanya puding! bukan bingka... klu bingka biasa padat2 la sket.. g buat lemak sendrik sana! huH! haha
to aloy..
haha... ko wat kan apa ngan roti tuh nurul? kat umah nih pong kadang cepat abes, kdg langsung tak terusik sampai besok nak expired!~ hahaha
to kak.ayu..
salam kak.yu... hahahaha...poyo mamat tuh kak! tunggu nanti dier naik pelamin kite ramai2 gasak dier! silap2 ilang sebijik! wakakakakakaa....
kastad jagung akak maksudkan tuh puding kastad ker kak? ker puding roti bersos kastad? lain sket la kak... klu yg tuh lagi lembut teksturnyer... yang nih sbb ader sampuran tepung gandum dier jd agak padat.... tapi sedap lah! macam bingka bakar biasa...
Blog kita nama alifaimanaqil@blogspot.com.
ReplyDeleteMalu aaahhh baru nak bertatih.
lapang2 boleh buat bingka roti ni...bakar2 ni akak ni malas sikit,....suka kukus!
ReplyDeletetk kongsi resepi
dah ptg bru sampai jepun, ari ni kapal terbang rosak...tu yg smpai lmbt..he..he...ada lagi ke bingka roti tu kak....ehh..spagetti pun boleh gak..he.he..
ReplyDeletepst:...dah bodek2 ke che amzahh tu...he..he...
salam na... lama tak menjengah2... sedap tu..akak slalu buang aje roti expired, tak byk ler sekeping dua...lenkali leh kumpul wat nii..
ReplyDeletemakcekkkk, bingka 5... kasi jagung byk2 ye,pastu kalau dpt dgn air latte ke bagus gak,wakakakakaka...
ReplyDeletewah ada bingka jagung pulak....sedapnya..nanti boleh ler buat...nk kena pi cari jagung dulu ni..hehe
ReplyDeleteHana...mmm ni ha ayu dtg bawak pinggan nih...dah abis ke bingka tu? :) ko ni rajin memasak musim2 sjuk salji ni kan3?
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletedtg singgah..skodeng akak buat apa tu?
wow...bingka ..i like!
kak sy kopipes resepi tau..
thankiu..
K.Hana cuti masak...? alamat dan dan tu abang akak belikan blender.. ha ha ha kalu melesung t besar lengan ha ha ha.. kak sedap bingka tu.. teringin.. copy resepi.. tapi tumpang mkn sini dulu ha ha ha
ReplyDeletenk cuba la resipi kak hana ni...ermm..
ReplyDeleteAkum kak..sy hari2 sti skodeng blog akak ni nengok resepi...byk gak la yg dah try & alhamdullillah suma menjadi..hehe..semalam sy try wat bingka roti jagung ni tp kali ni x berapa menjadi, lembik sgt. sebenarnya sukatan tpg gndum tu sy letak 1cwn je coz x der penimbang nk timbang ikut sukatan gm tu...hehe..sbb tu kot x jadi..tp still sedap..hehe..abis gak 1 loyang, kalau menjadi rsnya ngan loyang2 sekali licin hehe..tq utk resepi yg best2..slam kenal..
ReplyDelete