balik urusan tadi terus pung pang pung pang masak utk dinner.... daging nih dah letak singki dr pg tadi.. igt nk masak kicap, lupa pulak kicap dah abes...... tanya kat hubby dier suggest lauk nih... so buat jerk lah.... akceli daging mmg peberet en.hubby tak kesah la msk apa pong... janji sedap! kalau tak sedap slow la sket makan nya..hihihi...... jom semak resepi..
RESEPI DAGING GORENG BERLADA
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 500g daging - rebus empuk dan hiris nipis
- serbuk kunyit dan garam
- *5-6 tangkai lada merah - bleh campur lada kering
- *4 biji cili padi merah - ikut kepedasan masing2
- *4 biji bawang merah
- *2 ulas bawang putih - >> semua bahan * kisar@tumbuk agak kasar
- 1 inci halia ketuk
- sedikit jus limau atau air asam jawa
- garam dan sedikit gula@perisa (optional)
- Gaul daging dengan garam dan juga serbuk kunyit. Panaskan minyak, goreng deep fry hingga garing. Kalau nak goreng basah pon boleh.. tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan.
- Toskan minyak tinggalkan dalam 2-3 sudu besar.. Masukkan bahan kisar@tumbuk dan juga halia... tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa@jus limau.. Kacau.. Perasakan dengan garam dan juga gula@perisa. Akhir sekali masukkan daging goreng dan kacau rata. Matikan api.
- Hidangkan dengan nasi putih hangat.
wah! tak tahan tengok timun tu. seriyes nak ngap tu dulu. heheh
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeleteGenki desu ka?? heheheheh, mintak sepinggan daging tu yeee
salam hana lina pun suka lauk daging ni...sedap..wah timun ke tu amboi cantik nyer...
ReplyDeletewah wah bunga ros mana di petik tu? timun ke haper tu?
ReplyDeletebukan pak choy ke? weh kak hana, agaknya org ak suka bawang ni suka makan daging ke?ikiki..laki aku cam tu la, feberet dia daging... sedap a masak cam ni..cam deng deng pun ada gak kan
ReplyDeletetulah... nmpk cm batang pak choy jer... jadi cm bonger... faveret sy nih daging cenggini...
ReplyDeletepsst...pssst darwish! bawakkan auntie mokwo cun sepuyuk daging...tak yah bagi tau mama yek!! mama asyik bawak seciput jek!!! hehehe
ReplyDeletena kretip tul lak wat2 bunga segala..kalau mokwo haku campak jek timun tuh dlm daging!!hahaa
Kak Hana... sedapnyer.. mkn ngan nasi panas2 cam daging dinding pulak.... nak juga...
ReplyDeleteEmmmm...nmpk amat menarik la daging goreng tu......
ReplyDeleteto esh...
ReplyDeleteesh.... tuh bukan timun.. tuh btg pak choy recycle wat hiasan... hahahaha...
to cikguzam..
salam zam... wahhh apa kabar org mesia? Org jepun kabar baik! tak rindu ngan beskal tua ker zam? kekeke... camne skrg? sepinggan taun dpn akak anto.. kekekeke
to lina..
salam na.. tuh bukan timun.. tuh btg pak choy.. drpd buang aku wat hiasan kejap! hihihi.. sedap na daging nieh.. meh jemput mkn... :)
to zarin..
laa semua teka timun ghupernyer.. btg buangan pak choy la zarin.. pak choy tuh aku msk lemak.. Lawo erk cam munger ros kan kan.. hihihi
to izahdaut..
haah btg pak choy... eh! laki ko pong suker daging gak er? samolah tuh! kang klu jumpa leh geng! kite pulak geng bawang! wakakakaka... haah lbh kurang dendeng tp dendeng gune rempah2 jintan bagai.. nih sempoi jerk mcm paru berlada...
to adD...
ReplyDeletehaah btol dah tuh btg pak choy.. sajer gatei tgn buh wat hiasan.. hihi.. sedap daging nih D.. try la...
to mokwo...
silap aribulan darwish yg duduk dlm piyuk tuh! dier suker main piyuk mak dier! pijo pijoo montot darwish kene lada! kahkahkahkah... kakkk... tuh bukan timun lah.. tuh bhn buangan siew pak choy.. sajer gatei buh kat daging wat hiasan.. hikhikhik...,,
to erma...
haah ma mcm dendeng tp xde rempah2... goreng lada biasa2 jer... Try la... arap kene ngan selera...
to qistina...
sedap sedap...my hubby meratah lauk jerk banding tmbh nasik! hihihi..
sedap sedap..bila la kita nak mula kan operasi masak lauk pauk..hu hu..
ReplyDeletethanks la kak hana..saya baru nak cari resipi daging..coz umah byk sangat daging..hilang idea nak masak..hehe..:P
ReplyDeletesedappnyer....my fevret..
ReplyDeletesalam hana...msk daging goreng berlada..:p~ sama la kite tp tambah santan, daun limau purut n serai..entah apa nama resepi tu..campak2 jer..sedap jg :))) *tnm pokok strwberry blkng rumah eyh..nak seguni! :))))
ReplyDeletewaduhhhhhh2...kalau dpt dgn nasi panas lembik2 sket..enak banget nih....(glurppppp!)
ReplyDeletewah jelesnya nengok daging dia posing siap ada bunga2 lagi. Yg ni lebih kurang macam masak dendeng ya
ReplyDeletelapo...lapo....lapo.....hummm...gerenti dah abis le tu
ReplyDeleteMenu ni memang amat sedap. Nak bunga tu 2 kuntum buleh?
ReplyDeletegoreng daging berlada memang sedap..kat umah ni semua suka makan nasi dengan lauk camni
ReplyDeletewaaa! tak thn nengok daging yg mengoda mlm2 ni...terus terasa lapar...adehh mana pi cari ni...hehehe
ReplyDeleteWaahh..sedap ni..kojap g saya nk g pasarlah beli daging...btw saya just nk bgtau smlm wat kek coklat kukus guna resepi hana ni..memang sedap&moist klu guna butter..saya prefer guna butter dr minyak masak..tq coz sudi share resepi..
ReplyDeletesalam hana...wah sedapnya.nmpak daging tu...ha sebelum terlupa..ieta mai nk cedok rsepi daging tu la...tp x guna daging...ieta guna paru.....halal ye.....
ReplyDeletekak hana...laa..btg pak choy rupanya...kretif la akak ni...mas ingat akak ukir jadi bunga,bijak bini amzah ni...he,,he..
ReplyDeletedaging tu pun nmpk sedappp...nnti bleh try wat...cari daging dulu...
salam kak hana,wah sedap ni...peberet saya.nak tny,nnt kalo msk daging tu mmg akan jdi hitam ke.x boh kicap kan?
ReplyDeleteto arezura..
ReplyDeletesalam arezura... haah mmg otomatik itam sbb di goreng garing.. tp klu tak nak itam, goreng basah yer... sbb klu garing daging tuh mcm rangup sket.. tak buh kicap... nnti try ikut selera er..
sedapnyer tgk daging tue...ingatkan paru tadi...tak tahan tgk hiasan sampingan tue...
ReplyDeletesedapnya makan ngan nasi panas2.
ReplyDelete