Sunday, January 16, 2011

Kuih Serimuka

Assalamualaikum dan salam sejahtera...... pikir arini nak kuor jenjalan, tp salji lebat gler kat luor tuh! skrg nih my laling tgh mencangkul salji menimbun kat kete... arap leh reda sket so leh lah duk gebang2 main salji...dah janji ngan budak2 nih igt nak wat snowman klu cuaca ok... sebelum tuh meh la jemput makan serimuka neh.... amacam ader seri2 ker?? haha.... bagi aku resepi nih sangat cantik kejadiannya.... xde la berombak sgt.... permukaannya pong licin... see.. see?? cume ada satu kawah gunung berapi kecil.. maybe aku tak kacau btol ms tuang tuh kot! ppon sedaplah! laki aku kata balik nanti meh ler kite jual kuih! siut jerk.... hahaha...leh tengok versi kak.sofea punyer wajah serimukanya yg juga berseri2... jugak ada di blog yattmaria itu dali kota yg manyak singa.. erk... yer ker? hihi... resepi asal dr lydia@skyblue...thanx..



RESEPI KUIH SERIMUKA@PUTRI SALAT
source : lydia@my kitchen
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (loyang 8incix8inci)
LAPISAN BAWAH
  • 250g beras pulut - rendam 3-4jam, kemudian toskan
  • 170ml santan cair
  • ¼ sk garam
LAPISAN ATAS
  • 2 biji telur
  • 150g gula - hana letak 130g mcm kak.sofea
  • 120ml air pandan
  • 400ml santan
  • 120g tepung gandum
  • 3 sb tepung ubi
  • ¼ sk garam
  • Pewarna hijau - optional
Cara-cara
  • LAPISAN BAWAH : Satukan beras pulut, santan cair dan juga garam. Gaul dan kukus lebih kurang 30min atau sehingga pulut masak. Rehatkan 10min dan pindahkan ke dalam loyang dan tekan padat.
  • LAPISAN ATAS : Pukul sebentar telur dan juga gula hingga gula larut. Kemudian masukkan air pandan, santan, garam dan juga pewarna. Kacau. Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan. Kacau sebati dan rehatkan 10min.
  • Tapiskan adunan ke atas lapisan pulut dan kukus 30min. Sejukkan baru potong.

18 comments:

  1. salam hana...cantik..syg nak mkn tp nak gak yg bunga tulip tu..bt kenang2an..hehheh..:))

    ReplyDelete
  2. salam del...
    hihihi..... amik amik... ko tulun framekan kemas2 er... pehtu jgn luper siram and baja... takot mampos.. muekekekeke

    ReplyDelete
  3. eh eh frame kat opah sekali ya..hehe cantik kuih lapis ni cam tuannya :)

    ReplyDelete
  4. pewwiittttt... cun seh..kalau jual neh, akak buat la bentuk bunga. sah laku..pastu glemer terus, seri muka bunga.nanti org tanya, nak..ko beli kat mana kuih seri muka ni? jawab: tu ha..kat kedai makcik bunga tulip..wakaka..siap dialog lagi koo..jgn mare..ikiki

    pss:tak de makhluk da,tu yg sik tangguh jumpa doc tu.penyakit ke?aduh kena buat wasiat la nampak nye..serammm

    ReplyDelete
  5. waduhhh beb, licin halus permukaan seri muka nih...laki aku dah tanya bila nak wat seri muka, kenarin aku bedekkan dia talam ijo aku bilang versi sri muka..wahkahkah..dia bilang weii play cheat mana sama, nak yg pulut jugak...dah takder orang nak pi kenai camna nak dapat pulut kan..unless aku order berguni2 pulut wat standby..confirm ari2 aku wat seri muka :)

    ReplyDelete
  6. perghhhh......berseri-seri betul seri muka tu.....!

    ReplyDelete
  7. bahagiala suami kak hana ni..hari hari makan sedap2..:)

    ReplyDelete
  8. to cikmanggis..
    opah nk size s ker l? yg s dua posen.. yg L lima posen! kikikiki

    to izahdaut..
    hahahaha.. sungguh bagos sinopsis dan ending cter tuh! akceli td aku nk terap bentuk mickey..kang kene gelor apa pulak tuh? serimuka minatang ker? hahahahaa...

    weiihhh apa kes lu weiihh.. ngeri pulak aku mendengonyer... go ...go...

    to yatmaria..
    hahahahaa.... antu jugak dude ko ngan serimuke nih eh! laki aku idak ler sgt tp klu sampai kata leh wat jual tuh bagos jugak eh.. kang aku stand by tepung brguni2 plak! wakakakakaaa

    to kak.noor masri..
    macam tuan dier kan kak? kakakakaa bluerkkkk...kikikiki

    to faradean..
    besok besok aku nk terap tapak kaki gajah plak.. hahahaha

    to iryd..
    mudah2an dier berkata sebegitu... hahaha

    ReplyDelete
  9. suka makan lapisan atas je, yang pulut tak berapa gemar.

    syooomeelnyaaa acuan tu. teringat pac-man la pulak. heehehehe

    ReplyDelete
  10. perhhh..serimuka tu.....cantik betoi kejadiannya....
    lepas ni compom kak hana boleh jual kuih...he..he...

    ReplyDelete
  11. hana cayanggg...hari ni mesti muka hana beseri2 pas mkn kuih ni kannn!rajin2 la buat ye...!

    ReplyDelete
  12. alahai berseri-seri dan ayu sekali kuih ni...lawa sgt nk mkn lak sayang hehe

    ReplyDelete
  13. to esh..
    kalau anak aku makan, yg `nasi` dier makan dulu, yg pulut kendian... haha

    ko suker main game tuh er? leh geng ngan anak aku! haha

    to mas..
    hahaha... suker gaknyer laki aku dengo bini dier nak jual kuih! kahkahkahkah

    to hani..
    watashimo daisuki! ko nak baper loyang mek? kekekeke

    to sofea..
    yeahhhh akak mcm tau2 jerk kan.. hihihi... kiter akan suker gune resepi nih kak.. best ar... tenkiu kongsi2 kak... hehe

    to nieza..
    yg tuh tak bape lawo la za sbb tgh suam2 aku potong... yg dah btol2 sejuk lg lawo kejadiannya... licin jerk potong...

    ReplyDelete
  14. kak hana..kita try buat kuih ni tadi.. tapi kan.. yang pulut tu macam lembik dan melekat2 masa nak potong menyebabkan seri muka tidak berseri lagi.. kuang3..

    dan warna hijau tu agak suram -_-" tak sama arrr cam ijau kak hana..

    komen skettt.. hehehe

    ReplyDelete
  15. to nik zureena...
    akceli pulut mmg melekat-lekat.. klu lembik sgt tuh maknanyer terlebey kukus/masak kot! untuk dapatkan potongan yg berseri2, lapkan pisau dengan air suam/panas (air biasa pong xpe) setiap kali memotong... supaya pulut tuh tak melekat-lekat kat pisau dan memburukkn potongan yg lain... lagi satu tunggu btol sejuk baru potong...

    pasal kaler ijo tuh, nik buh pewarna tak hijau tak? akceli klu guna air pandan sajer, kaler mmg pucat.. seeloknyer buh lg pewarna ijau utk naik seri kuih.. akceli akak buh pandan emulco... sebenonyer leh agak ijau tuh ok or tak masa bancuh mmula tuh... agak2 la.. tp jgn sampai pekat sgt pulak nnti mkn pewarna lak.. hihi.. ppon thanx eh sudi try.. next time leh cuba lg....:)

    ReplyDelete
  16. oo gitu upanya kak hana. ok2 akan dipraktiskan.. dan wil roger2 utk cobaaaaan yang baru. anyway, thanks for the tip kak! :D makin caayyaaanngg kat blog akak ni :)

    ReplyDelete