Selamat Tahun Baru 2011! menu pertama sempena taun baru.... xde yg istimewanya cume nasi lemak biasa2 cuba ditambah dengan keharuman limau purut yang sungguh harum dan wangi..... akceli nih bukan kali pertama buh daun limau purut... ader la kot dua tiga kali sejak kak.maz mmula cadangkan dulu..... tima kasih kak.maz...akceli aku dah terbiasa wat nasi lemak buh halba.. bukan nasi dagang jer.. menambahkan lagi keharuman nasi lemak tuh.. maybe setengah org lain caranya... jemput sarapan... tuan umah nak merayau2 sempena taun baru... tataaa...
RESEPI NASI LEMAK HARUM LIMAU PURUT
source : maz@ilhamdapur
Bahan-bahan
source : maz@ilhamdapur
Bahan-bahan
- 2 cawan beras
- 2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
- 4-5 helai daun limau purut
- 1 batang serai - diketuk - x letak hana ganti halia dan halba
- sedikit garam
- Cuci beras bersih-bersih dan masukkan dalam rice cooker/periuk.
- Masukkan santan, daun limau purut, serai dan sedikit garam. Kacau sebati.
- Masak seperti nasi biasa sehingga masak. Bila dah masak, balik-balikkan sikit permukaan nasi agar berderai.
- Siap dan sedia untuk dihidangkan dengan sambal bilis, telur rebus atau lauk pilihan mengikut selera.
sedap tuhh.nmpk sambal telur tu terusss je terliur.wehh best la jalan2....aku duk umah je...sob sob.take care
ReplyDeletekak hana, mas pun sarapan nasi lemak tau, jiran kasi 1 set nasi lemak tadi....he..he....
ReplyDeletetapi kan tengok nasi lemak kak hana ni, wat nak mkn lagi jer....nak 1 set nasi lemak kak....he..he..tergoda tengok...
salam nyonya hana...ehh ko jawa kan mcm mana pulak jadi "nyonya"..erkk..HEHE
ReplyDeleteSalam hana..selamat tahun baru 2011...sedapnya nasi lemak beraroma tu...tang halba tu akk minat..boleh di cuba ni
ReplyDeletewahhh!! kesamaan la breakfast kita pagi ni ye! cuma i tk de nasi lemak harum limau purut, i makan nasi lemak harum daun pandan kihkih :D
ReplyDeleteanyway, happy new year to you and family and moga tahun 2011 ni laaagi banyak entry masakan yang daboooom dabooom ye! :P
wah! nasik lemak ditahun baru. bau harumnya sampai Shah Alam, nduk! ngences!
ReplyDeleteWoww... nasi lemak harum.. mesti best nie... makan pulak ngan tumis lada telur puyuh... adusss bukan sepinggan nih... mau berpinggan jadi nyer...
ReplyDeleteaaiip... merayau2 kat mana tu...
Salam dan Slmt Thn Baru buat Hana sekeluarga....uwaa..pergi jln2 lagi ya....best tu...mmng sedapkan nasi lemak ni..harum jek..
ReplyDeleteBgus ni.idea baru.nanti nk cubalh sb stok byk.hana,ritu kita try buat tomyamkunhg tu,pergh...sedappppp.tq ya kongsi resipi
ReplyDeletenasi lemak sepinggan d taun baru..mie sarap roti bako je d pagi taun baru,wakakkaka...(pastu bantai nasi xhengat donia)... epy new year....
ReplyDeleteSalam.. Hi Kak Hana.. hidung terbau2 aroma lemak tu.. Mesti sedap sangat kan.. Jemput dtg blog Nur, ada kad ucapan utk akak.. Selamat Tahun Baru 2011... :)
ReplyDeletehappy new year hana...MOGA makin tambah rajin masak, bertambah entry...dan anak....errrrrrrrr heheheheh......
ReplyDeletemmmm sambal telur ni......emang peberet ayu ar....actually semua peberet...kaki meja and pinggan mangkuk je tak try lagi..kwang4!!
Apa azam tahun baru ni hana?:) Tambah dapur ke besarkan dapur.....:P?
Salam New year!
ReplyDeletepatutler berbau harum daun limau purut dr tadi...dr sini rupanya..hehe kita lak msk nasi mentega kismis...nk tukar ngan nasi lemak ada lagi ke tak ni?..jet lambat terbang hari ni mlm tadi pi main bunga api new year..hehe
wow sedapnya nasi lemak....baru frst time kat blog nie...resepinya semua sedap sedap....will be ur next follower!
ReplyDelete.happy new yr....may all wishes be fullfilled this yr !
www.subhieskitchen.blogspot.com
shinnen akemashite omedetou..!!!
ReplyDeletesemoga tahun 2011 lebih bermakna buat K.Hana sekeluarga yekkk!
sedappnya pagi2 sarapan nasi lemak. kat sini harga kuih dah naik, 5 pc RM2 ohok!
salam...ni tentu dah cuci piok nasi lemak tu kan :(
ReplyDeletesalam hana,happy new year. tak pernah lagi akak rasa nasik lemak limau purut ni, mesti sedap kan.
ReplyDeletehmm wangi :D
ReplyDeleteselamat thn baru masihi hana
nasi lemak bubuh daun purut!? tima kasih bagi idea ni, boleh le cuba jgk.
ReplyDelete