Friday, December 31, 2010

Kuih Serimuka Pisang

assalamualaikum dan salam sejahtera semua..... nampaknyer nih n3 terakhir hanamemories utk tahun 2010..... selamat tinggal 2010 dan selamat datang 2011! mudah2an hanamemories akan terus mantap dan mantop menghidangkan pelbagai resepi untuk dikongsi bersama... yer ker? minggu nih asyik cter kuih ajer... hahahaha..... akceli minggu nih agak slow nak n3 psl masak2 lain... sbbnya masak bodo2 jerk... kadang tuh asyik menu ulang tayang.... tuh yg malas beno nak masuk n3... wat kuih aka ngonyel2 nih macam wajib ajer tiap petang.... yer la kan, nak makan punyer pasal untuk kudap2an... mana nak dapat yer tak?? makan jajan tak bape minat sangat... eh! jom jemput num petang... arini salji turun lebat betui.... esok pikir nak g main ski or slider ngan budak2 nih... dekat jerk ngan umah... ader sape nak ikut?? hihi.... terpikat dengan resepi kak.hasiah myresipi. ternyata sedap sangat! kak.jun pong da try.... wat peminat serimuka mmg harus cube resepi nih! aku rekomen... cube tang permukaan atas jerk aku failed... sebab berombak2... tengok tuan punyer resepi cantik elok rata jerk! hentah mana silap tadi.... tak kesah lah! janji sedap! terima kasih tuan empunyer resepi...


RESEPI SERI MUKA PISANG
by : hasiah@my.resipi
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • LAPISAN BAWAH:-
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan pisang yang dilenyek
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu tepung kastard
  • LAPISAN ATAS:-
  • 60 gm tepung gandum
  • 100 gm gula
  • 250 gm santan
  • 50 gm jus pandan
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 2 biji telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-cara

  1. LA{ISAN BAWAH - Satukan semua bahan di atas, kacau sebati.
  2. Kukus selama 20minit atau hingga masak.
  3. LAPISAN ATAS - Kacau telur bersama gula, kemudian masukkan pula bahan-bahan selebihnya.
  4. Kacau sebati, tapiskan.
  5. Tuang ke atas bahagian bawah tadi, kukus lagi selama 20minit atau hingga masak.
  6. Untuk bahagian bawah, masukkan sedikit pewarna kuning agar tidak kelihatan pucat.

24 comments:

  1. salam hana,
    cantik warna serimuka pisang ni hana,
    asal sedap tak kisahlah gelombang ke tsunami ke kan..heheh

    ReplyDelete
  2. salam kak.ayu..
    hihihi.... tol tol.... btol2 gelombang tsunami tuh.. malu nak tunjuk lebih2.. kekeke...

    ReplyDelete
  3. salam hana..org yer gelombang tsunami, aku yer x dak gelombang sbb x buat apa pun :D....bak mai seketui..smlt thn baru!

    ReplyDelete
  4. Salam Hana,
    Akak mmng suka kuih kukus2 ni...masuk list dulu..kejap lagi nak beli pisang setandan....wakakkka...siaplah pastu menu pisang berderet2...tapi semua suka menu pisang...layan jelah...

    ReplyDelete
  5. salam del..
    hahaha... ko mmg sentiasa bijak pandai! selamat taun baru jugak wat ko del.... nah! up dua ketui sbb arini aku terlebey baek.. muekekeke

    ReplyDelete
  6. salam kak.yatie...
    kakk..klu setandan tuh bg la separuh tandan kat kiter... pisang yg bley goreng taw! dah lama ngidam pisang goreng! sob sob sob... try la kak.. sbb sedap kueh nih... pasti akak dan famili akak suker..

    ReplyDelete
  7. kak hana....cantik la serimuka akak....berseri2 jer tau....mas dtng nk minum ptg kt sini....boleh yer...

    ReplyDelete
  8. wah nduk, cantiknya kaler combination nyer... terliur jer. guna pisang apa ya, kak rose ada pisang awak, boleh ke?

    selamat tahun baru jugak untuk hana sekeluarga...main ski puas2 ya... sok dah balik kat mesia x de dah!

    ReplyDelete
  9. Kita tergoda dengan gaya persembahan (gambar) awak..lagi menyebabkan kuih tu nampak sodap sesangat..mengiurkan..

    ReplyDelete
  10. hidup kedah..eh ye ke kan warna hijau kuning kan... tu la tengok kat umah kak jun sodap je nampak... tapi dah ku pulun buat muffin.malas nak menyantan.menyantan? ada ke? haha.. masuk list..seperti biasa gambo2 itu sungguh menghairahkan.

    ReplyDelete
  11. Amboi sedapnya. Suka..suka..suka.. Awatle orang kat umah ni tak suka kuih2 cam gini. Kalau tak sekarang ni pi buat. Nak seketul buleh???

    ReplyDelete
  12. beb

    pisang aku suker, seri muka laki aku suker, so aku pong nak wat sri pisang...mueheheheh...aku nak tgk member leh makan tak :)

    ReplyDelete
  13. First time tengok kuih serimuka pisang! Mesti sedap ni...

    Love mmg giler kuih seri muka!!! :D

    ReplyDelete
  14. serimuka pisang la pulak! ish.. tak leh makan pulut lg, nanti sakit balik.. nak ikut main salji pun tak berani, chejuk!!!! :)

    ReplyDelete
  15. saya dtng bawa pinggan ni....dh bau kuih serimuka pisang dr tadi....nk tukar dgn talam tokyo la....hehe jom-jom kita main ski...:)

    ReplyDelete
  16. hehehe.. ampun mek.. tak baca betul2 resipi tu, ingatkan ada letak pulut.. nanti la, kut2 datang seru tahun baru, kan.. hehe

    ReplyDelete
  17. Hana,

    I ada 4 biji pisang yg dah tergolek2 for more than 3 days. Ingat nak buat apam pisang lah, kek pisang lah, muffin pisang lah, cekodok pisang lah semua tak jadi...hahahaz. Biler tgk serimuka pisang nak mcm nak buat, tgk lah besok camner...

    Hepi New Year.... ;)

    ReplyDelete
  18. kakkkk ai miss uuu... selamat tahun baruuu esokkk... nak balik mesia bila? hehehehehe

    ReplyDelete
  19. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    ReplyDelete
  20. Perghh....pisang suke....seri muka suke......makan free laaaaaaaaaaagi suke....errr....ada lg ke hana?

    Kantoi3....da abis la tew...:))

    Selamat Tahun Baru Dear.....

    ReplyDelete
  21. salam,
    dtng lagi...mamceh antar kuih serimuka sedap ni...hehe ski tu saya try main dh last year tapi bila jatuh susah nk bgn...bdn lak beratkan ...hehe tapi memang best.. kalau main sliding leh ler...my hubby keja kat sini...dh 1thn 3bln juga kat sini.

    ReplyDelete
  22. Cantiknya your kuih Serimuka Pisang. Here wishing you and your family A Happy New Year 2011.

    ReplyDelete
  23. Ina, Happy New Year! Tak sabar nak jumpa Ina bila you guys balik Msia nanti. Akak nak makan popia sedap tu ye.. hehehe.. demand la pulak :D

    ReplyDelete
  24. walla,xpenuh ku jumpe

    berseri sungguh

    ReplyDelete