Friday, February 25, 2011

Kari Tulang Ikan

Assalamualaikum semua dan selamat pagi.... arini masuk n3 awal sket sbb nak kene g skola Danish. nih lauk semalam sambung arini la jugak sbb masak lebih leh dua ari makan.. hahaha..punyer la pemalas kalau laki xde nih.... tak kesah la janji konyang! kalau kat jepun nih, banyak jual tulang2 ikan... depa ambik hok isi jerk la utk buat sushi dan juga shashimi... dan tulang2 tuh biasanya dier jual asing.... ikan jepun byk yg sedap2... kalau masak cenggini syokkk sgt... biasa juga wat sup biasa or miso or asam pedas... xde la tulang semata, ada juga isi2 yg melekat kat tulang tuh.. campur kepala lagik! perghhhh best! sbb manis dan lemak isinya... jom tengok resepi...

RESEPI KARI TULANG IKAN
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 300g tulang ikan dan kepala ikan
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk kemudian campurkan dgn kari jadikan pes
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 sk halba campur (biji sawi, jintan putih/kasar,halba)
  • 1 inci halia - ketuk
  • 2 sudu makan kari ikan
  • 1 sudu makan atau lebih cili kisar - jika ingin lebih pedas - hana x ltk
  • Rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih)
  • Bendi@tomato - ikut suka
  • Santan pekat
  • Daun kari
  • Air asam jawa@asam keping
  • Garam, gula@perisa
  • Air
Cara-cara
  • Basuh tulang ikan dengan jus lemon+air. Cuci bersih dan ketepikan.
  • Panaskan minyak. Tumis halba campur, rempah tumis, hirisan bawang besar, putih, halia ketuk dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
  • Kecilkan api. Masukkan pes kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan juga bawang merah tumbuk. Tumis sehingga pecah minyak.
  • Kemudian masukkan air, air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Jika suka, masukkan sayur2an seperti bendi n etc.
  • Kecilkan api. Masukkan santan pekat dan garam dan gula secukup rasa. Biarkan masak mendidih.
  • Siap utk dihidang.

30 comments:

  1. ohhh kariiiii, i lap u kariiii...long taim never makan kariii...

    ReplyDelete
  2. Ina, awalnya masak. akak still terkebil2 lagi pikir apa nak masak hari ni :)

    ReplyDelete
  3. waaa kari, suka2..tapi tulang ikan tu kalau makan tak tercekik ke?..aku takut laa kang jadi ah kak rebit jelita kita, tercekik..haha..

    ReplyDelete
  4. mas suka kari tulang ikan..
    sedappnya tengok kari kak hana tu...
    menyelerakan betoii...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Hana...


    Baru pertama kali Kak Lin dengar kari tulang ikan...Kak Lin suka kunyah tulang...kalau tulang ikan ni lagilah best sbb lembut...

    ReplyDelete
  6. makan ngan roti jala kuah kasi banjir..sodap ni..
    eh napa ikan jepun sedap2 ek..tu pasal buat sushi guna ikan sedap ye..
    padan la tun mathir tu tak makan ikan, tapi gi jepun leh lak dia makan ikan...

    ReplyDelete
  7. Ikan jepun fresh2 ya hana..
    akak kalau ikan fresh2 ni sanggup berbelanja lebih janji ikan tu baru naik dari laut.dulu2 masa dok kedah akak beli ikan kat jeti kuala kedah nun.tunggu nelayan balik, sauk ikan segar2..ermm..sedapnya.
    kari ikan memang sedap makan dua tiga hari.baru meresap karinya masuk lam daging ikan tu..ada lebih?mau makan dgn roti pratha..haha
    (kenapakah haku formal sgt ni??)

    ReplyDelete
  8. kak hana...saya taknak citer pasal kari akak tu..

    hurmmm..semalam saye curi resepi ciken chop akak..hehe yg lame punye tu.

    mse 2008..time tu gambo tak meletop2 lg cam skang..hehe

    time kaseh ye kak.. ssye suke curi resepi kat cni.. sume ade..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum....
    Nanti balik mesia bawak le tulang2 dalam 2 tan. Nanti saya tunggu kat kargo..

    ReplyDelete
  10. Salam kak hana,
    Pergh... sedaPnya cicah roti paratha. nak mitak kuah skit? :D

    ReplyDelete
  11. Kak.. Kalu kat sini cam org jual rangka ayam.. bab org guna isi wat sate? he he he kak tolong adikmu ini.. mlm tadi wat brownies.. memang sedap tapi x cantik permukaannyer cam brownies akak.. he he he

    ReplyDelete
  12. nak semangkuk...nak cicah cekodok..ekekkekee

    ReplyDelete
  13. Akak kari mu ittew sungguh menawan la..Nmpak pekat cm kari mamak jer..Uish kat jepun tulang ikan pun dajuai eh..

    ReplyDelete
  14. ishhh..nmpk kari plak daahhh...melelh dah ayaq lioq den..wahahaha..

    ReplyDelete
  15. Waaaaaaaaa...kejinya Mat tuuu...nak kena cekau dgn abg rimau ke...hahahaha... Hana, ko sampai camtu sekali Hamzah tinggal, last2 makan tulang ikan eh...kalau tulang lembu tahan lgk..ada gak lekat lemak2 dia..hahahaha...jgn tercekik udahlah Hana..serik tul..heheheh

    ReplyDelete
  16. kak, kt sini pun lebih kurang jgk., nak2 kepala ikan salmon tp masih ada isi la sket. mat saleh kn jnis suka makan fillet gitu so kepala tolak tepi la. sedap tau buat kari. tp kepala tu saya belah 2 sbb besar..

    ReplyDelete
  17. salam mama.. org kedah suka makan kari ni.. kadang2 depa masak lemak nanas kdg2 masak gulai darat...campur terung mmg sedap makan dgn sambal belacan mauuu 3 pinggannn hahaha

    ReplyDelete
  18. sama la pulak...ari nie pun buat kari tapi kari telur la...nak buat kari ikan, ikan pulak dah abis..bantai pakai telur jer...hahahahha

    ReplyDelete
  19. tgk dari rupanya macam buri kan kak ina? kitorang pun suka gila beli buri kama ni every week kat jusco (kalau beli kat omichou lagi bes sbb murah n besar2) tapi tak buat karilah. buat asam pedas.

    aaa sedap nyee, nak makan buriiii!

    ReplyDelete
  20. mesti selamat mkn nih klu tulang dia besaq2 kan.

    ReplyDelete
  21. Assalam Hana,
    Mmng sedap kalau namanya kari...klau akak msk kari mesti dah plan nak wat lempeng petang tu...nak wat roti canai malas..lempeng pong lempenglah.....hehehehehe..

    ReplyDelete
  22. wah ada kari kat sini dapppnyer...kat sini pun sama gak kak...kalau kepala ikan salmon tu kekadang depa buang ja..tapi tu la yg kita suka..buat lak kari kepala ikan perghhh mabeles..haha tapau ler sepiring ikan jepun sedap ni...ekekeke

    ReplyDelete
  23. wehehehheeeeeeee....curry....ngan roti jala, roti prata, roti canai....err....roti bakar pun jadi........

    ReplyDelete
  24. Salam Hana..
    Uihhhh.. sodap ni kalau makan cicah dgn roti jala ker roti canai ker.. lempeng ker.. apa2 jer lah..
    Errrr..hana, kari tulang ikan tu ada isi ikan ke tak???

    ReplyDelete
  25. enak sungguh kari itu..sedap n marveleess
    ..kak..apsal bronies sy mcm kelakar je ye..haha..akak pnya cantik jelita jekk..

    ReplyDelete
  26. Salam,

    Dear Kak Hana...

    I love I love your blog....I keep telling my friends...when the time comes... this is the kinda mummy I'd want to be...heheheh

    ReplyDelete
  27. Ye ke camtu kat Jepun? Wah! Mesti best kan, ikan jepun ada macam2 sedap dan fresh plak tu.

    Nanti nak try la kalau pegi Jepun nanti. Ok ke?

    ReplyDelete
  28. Salam Kak Hana,
    Akak pegi mana ni senyap aje? karang hilang pulak kari tulang ikan ni.hehehe
    Ijan

    ReplyDelete
  29. tulang ikan pon kena jual ek kak... kita tulang ikan kasik kat kucing ja. akekekekkekekeke! misss u kak.. bila nak balek? balik bawak ole2 tuk jiya ya. pakwe jepon pon oke. akekekekkekekeke

    ReplyDelete