RESEPI KARI TULANG IKAN
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 300g tulang ikan dan kepala ikan
- 2 ulas bawang merah - tumbuk kemudian campurkan dgn kari jadikan pes
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 sk halba campur (biji sawi, jintan putih/kasar,halba)
- 1 inci halia - ketuk
- 2 sudu makan kari ikan
- 1 sudu makan atau lebih cili kisar - jika ingin lebih pedas - hana x ltk
- Rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih)
- Bendi@tomato - ikut suka
- Santan pekat
- Daun kari
- Air asam jawa@asam keping
- Garam, gula@perisa
- Air
- Basuh tulang ikan dengan jus lemon+air. Cuci bersih dan ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis halba campur, rempah tumis, hirisan bawang besar, putih, halia ketuk dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
- Kecilkan api. Masukkan pes kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan juga bawang merah tumbuk. Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan air, air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Jika suka, masukkan sayur2an seperti bendi n etc.
- Kecilkan api. Masukkan santan pekat dan garam dan gula secukup rasa. Biarkan masak mendidih.
- Siap utk dihidang.
ohhh kariiiii, i lap u kariiii...long taim never makan kariii...
ReplyDeleteIna, awalnya masak. akak still terkebil2 lagi pikir apa nak masak hari ni :)
ReplyDeletewaaa kari, suka2..tapi tulang ikan tu kalau makan tak tercekik ke?..aku takut laa kang jadi ah kak rebit jelita kita, tercekik..haha..
ReplyDeletemas suka kari tulang ikan..
ReplyDeletesedappnya tengok kari kak hana tu...
menyelerakan betoii...
Assalamualaikum Hana...
ReplyDeleteBaru pertama kali Kak Lin dengar kari tulang ikan...Kak Lin suka kunyah tulang...kalau tulang ikan ni lagilah best sbb lembut...
makan ngan roti jala kuah kasi banjir..sodap ni..
ReplyDeleteeh napa ikan jepun sedap2 ek..tu pasal buat sushi guna ikan sedap ye..
padan la tun mathir tu tak makan ikan, tapi gi jepun leh lak dia makan ikan...
Ikan jepun fresh2 ya hana..
ReplyDeleteakak kalau ikan fresh2 ni sanggup berbelanja lebih janji ikan tu baru naik dari laut.dulu2 masa dok kedah akak beli ikan kat jeti kuala kedah nun.tunggu nelayan balik, sauk ikan segar2..ermm..sedapnya.
kari ikan memang sedap makan dua tiga hari.baru meresap karinya masuk lam daging ikan tu..ada lebih?mau makan dgn roti pratha..haha
(kenapakah haku formal sgt ni??)
kak hana...saya taknak citer pasal kari akak tu..
ReplyDeletehurmmm..semalam saye curi resepi ciken chop akak..hehe yg lame punye tu.
mse 2008..time tu gambo tak meletop2 lg cam skang..hehe
time kaseh ye kak.. ssye suke curi resepi kat cni.. sume ade..
Assalamualaikum....
ReplyDeleteNanti balik mesia bawak le tulang2 dalam 2 tan. Nanti saya tunggu kat kargo..
Salam kak hana,
ReplyDeletePergh... sedaPnya cicah roti paratha. nak mitak kuah skit? :D
Kak.. Kalu kat sini cam org jual rangka ayam.. bab org guna isi wat sate? he he he kak tolong adikmu ini.. mlm tadi wat brownies.. memang sedap tapi x cantik permukaannyer cam brownies akak.. he he he
ReplyDeletenak semangkuk...nak cicah cekodok..ekekkekee
ReplyDeleteAkak kari mu ittew sungguh menawan la..Nmpak pekat cm kari mamak jer..Uish kat jepun tulang ikan pun dajuai eh..
ReplyDeleteishhh..nmpk kari plak daahhh...melelh dah ayaq lioq den..wahahaha..
ReplyDeleteWaaaaaaaaa...kejinya Mat tuuu...nak kena cekau dgn abg rimau ke...hahahaha... Hana, ko sampai camtu sekali Hamzah tinggal, last2 makan tulang ikan eh...kalau tulang lembu tahan lgk..ada gak lekat lemak2 dia..hahahaha...jgn tercekik udahlah Hana..serik tul..heheheh
ReplyDeletekak, kt sini pun lebih kurang jgk., nak2 kepala ikan salmon tp masih ada isi la sket. mat saleh kn jnis suka makan fillet gitu so kepala tolak tepi la. sedap tau buat kari. tp kepala tu saya belah 2 sbb besar..
ReplyDeletesalam mama.. org kedah suka makan kari ni.. kadang2 depa masak lemak nanas kdg2 masak gulai darat...campur terung mmg sedap makan dgn sambal belacan mauuu 3 pinggannn hahaha
ReplyDeletesama la pulak...ari nie pun buat kari tapi kari telur la...nak buat kari ikan, ikan pulak dah abis..bantai pakai telur jer...hahahahha
ReplyDeletetgk dari rupanya macam buri kan kak ina? kitorang pun suka gila beli buri kama ni every week kat jusco (kalau beli kat omichou lagi bes sbb murah n besar2) tapi tak buat karilah. buat asam pedas.
ReplyDeleteaaa sedap nyee, nak makan buriiii!
mesti selamat mkn nih klu tulang dia besaq2 kan.
ReplyDeleteAssalam Hana,
ReplyDeleteMmng sedap kalau namanya kari...klau akak msk kari mesti dah plan nak wat lempeng petang tu...nak wat roti canai malas..lempeng pong lempenglah.....hehehehehe..
wah ada kari kat sini dapppnyer...kat sini pun sama gak kak...kalau kepala ikan salmon tu kekadang depa buang ja..tapi tu la yg kita suka..buat lak kari kepala ikan perghhh mabeles..haha tapau ler sepiring ikan jepun sedap ni...ekekeke
ReplyDeletewehehehheeeeeeee....curry....ngan roti jala, roti prata, roti canai....err....roti bakar pun jadi........
ReplyDeletekari lagi lama lagi sodap
ReplyDeleteSalam Hana..
ReplyDeleteUihhhh.. sodap ni kalau makan cicah dgn roti jala ker roti canai ker.. lempeng ker.. apa2 jer lah..
Errrr..hana, kari tulang ikan tu ada isi ikan ke tak???
enak sungguh kari itu..sedap n marveleess
ReplyDelete..kak..apsal bronies sy mcm kelakar je ye..haha..akak pnya cantik jelita jekk..
Salam,
ReplyDeleteDear Kak Hana...
I love I love your blog....I keep telling my friends...when the time comes... this is the kinda mummy I'd want to be...heheheh
Ye ke camtu kat Jepun? Wah! Mesti best kan, ikan jepun ada macam2 sedap dan fresh plak tu.
ReplyDeleteNanti nak try la kalau pegi Jepun nanti. Ok ke?
Salam Kak Hana,
ReplyDeleteAkak pegi mana ni senyap aje? karang hilang pulak kari tulang ikan ni.hehehe
Ijan
tulang ikan pon kena jual ek kak... kita tulang ikan kasik kat kucing ja. akekekekkekekeke! misss u kak.. bila nak balek? balik bawak ole2 tuk jiya ya. pakwe jepon pon oke. akekekekkekekeke
ReplyDelete