Friday, March 18, 2011

Puding Roti Marble Coklat



alhamdulillah..... selesai sudah barang2 di angkut menuju ke pelabuhan..... skrg nih hubby tgh berurusan di sana.... sambil2 tuh leh la aku masukkan menu puding roti nih... dah lama tak buat... buat nih pong untuk makan2 sket jam lagik lepas diorg balik dari port.... sajer jemput diorg makan2 setelah bertungkus lumus angkat barang tadi... kalau kat kampung2 biasa wat bubur som som tapi aku masak laksa nyonya... dan lagik bernyonya2 yer! hihihihi.... alhamdulillah selagi terdaya... lagipon nak licinkan stok yang ade nih... kalau tak abes gak, aku sedekah jerk la sape2 yang ada..... semalam hubby g carik barang sket kat pasaraya.. semua makanan segera yang ala2 megi cup tuh semua licinnnnn... langsung xde kat rak.... mungkin ada persatuan2 sukarela yang borong abis utk mangsa2 tsunami... ok lah jom layan resepi yang maybe dah biasa bg setengah orang... timakasih banyak2 yang sudi mencuba tuh..... nak tengok versi pelangi di SINI dan juga di my.resipi...

RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

28 comments:

  1. sedapnya kak...cantik lak tu coraknya...lama tak buat ni...tapau ler skit..hehe btw alhamdulillah dh selesai packing tu kan legala skit...memang penat tu nieza dh merasa dh sejak pindah ke sini penuh satu kontena lak brng2 tu..nk buka lak nanti satu hal...btw semoga akak sekeluarga selamat yer..:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    huahhhhh makkkk taknaaakkkk pi sekolah dah. Cikgu bagi h/work susah2. Org tak reti nak buat. waaaaaaaa....

    ReplyDelete
  3. panas2 ni sedap makan puding nihh...rajin betull akak yer.. :)

    ReplyDelete
  4. betul tu.. kat sini panas betul kat luar tu.. kalau dpt dessert puding roti ni.. mkn sejuk2 plak tuh alangkah bahagianya....

    ReplyDelete
  5. to nieza..
    corak celaru..hihi... haah kan za, tuh la..mmg penat bab packing n nak bukak susun balik.. adusssss.....

    to kak.sam...
    waalaikumussalam kaksam.. aihhhh cepat bona anak murid sorang nih putus asa... go go go.... kekekeke... puding nih senang la kak.. try akak baca sape2 yg dah cuba tuh.. semua ckp senang... semudah 123... hihi

    to CB..
    alhamdulillah.... :)

    ReplyDelete
  6. e... sedapnya. lama dah x buat puding sedap nih.. bahan ade ni leh lah n wat!

    ReplyDelete
  7. to k.madiha..
    jemput makan kak... kat sini cuaca sejuk tapi belasah makan jugak... hihihi

    to kak.rose..
    sedap kan kak kan.. jom la buat... akak amik sepotong dulu sementara nak kuor2kan bahan tuh..hihihi

    ReplyDelete
  8. baru je skali but puding ni pastu tak buat2 dah..apolah yg malas sgt eh? hihi....nyaman mkn sejuk2 nih...

    ReplyDelete
  9. wah!! cantiknya puding nie hana... suka tgk

    ReplyDelete
  10. k.hana...cmne nk kasik corak dier jadi mcm tu?

    ReplyDelete
  11. Hana
    Tu bubur sungguh menyelera kan.. rumah ni if buat bubur tak laku seh.. dak sonia ni pun tak pernah makan bubur.. dari kecik dah makan nasi hahah.. tu tandanye mama nye M**** hahaha

    ReplyDelete
  12. klu bt agar2 blapis2 cmtu x brcampur eh kaler dia..pnh tgk hana bt tp x pnh lg cuba..laksa nyonya dah abih ke?

    ReplyDelete
  13. hana, i pon dh penah try wat benda alah nie. sgt mudah n nyam2. ptg karang nak buat la..leh kirim utk MIL sket...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum kak hana..
    rajinnyer wat byk2 belang dia.. kalu tun, main aci tuang 2-3 kali je.. hihi

    ReplyDelete
  15. sempat lg memuding ya.. tak sejuk ke kat sana :)

    ReplyDelete
  16. haha..dah lama masuk list..harus buat sekarang jugak...!
    jap,cek bhn2 dulu...errr...ade,ade..err...err..tu ade ke takde ek..huh!kalo ade sumer nantikan tayangannya esok..kekeke..
    (saja nak bg komen pjg)

    wah,dah angkut brg sumer ek..nanti balik jgn lupa posing dpn umah..

    ReplyDelete
  17. Anatawa genkidesu ka?

    Wow, selama ini buat puding rota gula hangus ajer..dan tuangkan buah2an tin atas nya ajer, tak pernah try masuk agar2!

    Tks for sharing..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Hana, mesti sedap puding ni kan...secantik rupanye. Waa...dh kosong la rumah Hana yea..smoga semuanya brjln lancar.. :)

    ReplyDelete
  19. salam hana..sempat lagi ke masak memasak tu?..ada lagi ke piyok belanga kat dlm rumah tu ke pinjam org punya..?

    auuuwww...jgn cubit arrr..sakit lah..
    cepat balik hana..akan ku sajikan dgn masak lomak sampai muntah..hehehe

    ReplyDelete
  20. salam..vavavaaaa...maaaaanyaaak rajin ini 0lang maa..nyempat lagik dok berpuding baGai!bak ler sp0t0ng ,4,5,6p0t0ng..muahahahhaa..take care!

    ReplyDelete
  21. salam kak hana..
    mmg tepat masanya akak nak pulang ke malaysia..tiap2 hari tgk CCTV ngeri rasanya..kesian ssgt ngan keadaan jepun..tapi..kagum sbb kebanyakan rkyatnya mmg dlm keadaan bersedia..pastu tgk kat tpt pmindahannya pun tak la serabut mcm kt sini..n masih berdisplin beratur ambil air..
    apa2 pun..sedap roti akak tu ye..nampak enak walau hati akak mgkin gundah gulana..klau sy..ntah la..

    ReplyDelete
  22. salam ziarah akak..

    wow..thanx utk resepi ni..best2..

    ReplyDelete
  23. Salam kak Hana, cantik lagi puding akak tuw

    ReplyDelete
  24. makcik loyang..adik dah try nih..hihi..'adik' okeh.. ;P

    http://sue-hasue.blogspot.com/2011/03/resepi-puding-roti-marble-coklat.html

    ReplyDelete
  25. sedapnya ! sempat lagi tu....suka masak - sekejap je menjadi....akak ambik resepi - simpan dulu...tk

    ReplyDelete
  26. Salam Hana

    Found your blog when my cousin put a link in FB related to this pudding. My improvised version tak guna susu pekat - tak suka manis -

    Alhamdulillah sisters & friends suka jugak...

    Thanks for sharing the recipe :)

    ReplyDelete
  27. kak..
    roti tu nak gune roti ape ye?

    ReplyDelete
  28. kak, roti tu nak gune roti ape ye?

    ReplyDelete