Friday, January 22, 2010

Puding Roti Pelangi

terasa nk mkn puding plak arini..... masih menggunakan resepi aku yg sama iaitu Puding Roti Marble. sblm nih marble coklat jerk, cume kali nih aku kasi kaler2 cam pelangi gtu! idea datang dari kiah! tenkiu kiah.... dan trima kasih kerna tak serik mencube puding neh! juga kepada yg lain2 diluar sana tuh! tenkiu banyak2! meh kita try versi nih plak yer...klu nak buh perisa lain pong boleh!.. dan nak bagitau psl serbuk agar2 tuh, klu kat mesia serbuk tuh sepeket 10g gtu kan? so tadak masalah jika gune sepeket serbuk agar2 tuh untuk resepi nih! insyaAllah takkan keras cam batu... hehe.. aku mmg gune 8g jerk..maybe jenis agar2 tuh kot berbeza.. wallahu a'lam... slamat mencube! :)
Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. (hana gune merah,hijau dan kuning)
  5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.

24 comments:

  1. salam hana, tq2 ptg2 ni ada org hidang puding roti! air x de ke?

    ReplyDelete
  2. Akaknye puding roti pelangi mengancam ooi!!! Love nakkkk! ;)

    ReplyDelete
  3. Dear Hana,

    U nie memang memang berbakat!!!!

    really admire u!!!!!!!

    Sarah

    ReplyDelete
  4. pandai cikgu ina kita melakarkan pelanginya... he he..

    ReplyDelete
  5. cantiknya... kak rose selalu wat guna resepi hana ni tapi x reti nak buh kaler2 tu... x keratif langsung..

    ReplyDelete
  6. Salam Hana,
    Canteklah kombinasi kaler dia...tak jemu mata memandang

    ReplyDelete
  7. salam hana...
    fuhh..hebatnya jalur2 pelangi puding nih...kagum , kagum. kalau saya buat mesti jadi marble...eheheh..

    ReplyDelete
  8. kakk aku penah wat roti puding marble ni tp tak sempat gmbr, dah slamat kena bedal. tp resipi tu jiya lupa letak teloooo. padan la aku nak marblekan mcm tak jadik. kikikiki! nasib baik la sedap jugak.

    ReplyDelete
  9. to deliahs deli..
    air kene bwk sendrik2! hihihi...

    to love2cook..
    tingat ms mmula kenal love! rasanya melalui komen kat resepi nih! hihihi

    to sincity..
    tenku tenkiu... *sambil kombang lobang idong.. hihihi

    to cutam..
    jgn la puji ai lebey2! tk rela ai taww.. kikiki.. cantik er kak? maceh maceh.. makin beso lobang idong aku kak! hihihi

    to kakrose..
    tkpe tkpe.. janji syedap tuh yg penting.. kretip no 2.. hihi

    to sue@nenie..
    maceh sue! aku pong cam sayang2 jerk nk makan! hehe

    to cikgu aida..
    canggih per pelangi jd marble! kretip gak tuh! hihi

    to k.ain..
    apa yg lawa kak?? kita ker?? hihihi

    to jiya..
    sib baik luper telo yer! klu lupa agar2 kompom puding tuh jd air roti smoothie! muahahaha

    ReplyDelete
  10. saya dah cuba petang td, sedap. ank2 suke, thks

    ReplyDelete
  11. to anonymous..
    tima kasih sudi mencube yer any! alahai sape la nama kamu nih.. panggey any jerk lah! hehe

    ReplyDelete
  12. salam kak hana...

    zananak cuba la wat puding ni. nampak menggiurkan... hihihi...

    ok, zana nak tanya la kak,lepas dah masuk sume agar2 tu, then kite kena kacau ke kak nak bg die berbelang? sori la, soalan bodo skit sbb x pernah try lagik...

    anyway nanti singgah la umah kte ek..

    ReplyDelete
  13. salam mamazana..
    lepas buh warna baru bleh nak buat belang2... buat selang seli warna2 tuh.. rasanya mama baca step tuh dengan teliti, insyaAllah mama leh paham... insyaAllah nanti akak singgah yer.. tima kasih kerna sudi singgah blog akak neh..

    ReplyDelete
  14. okeh, dah paham dah bila kak hana dah citer terperinci kat step tuh...

    x sbr nak try.. walllaaaa...

    ReplyDelete
  15. ok..slamat mencube! gud luck yer!

    ReplyDelete
  16. salam hana, sy baru mencuba buat pudding yg nampak menarik ni :) alhamdulillah menjadi..tp mr hubby kata berlemak sgt..hmm

    tgk la resultnya kat blog sy ni
    http://ladycino.blogspot.com/2010/08/pudding-roti-traffic-light.html

    ReplyDelete
  17. admire giler puding ni...hehhe
    sgt cantik kaler2..nak try! =)

    ReplyDelete
  18. salam.
    nak tanye roti yg kite nak guna tuh ...roti jenis gardenia tuh ker?nak kena buang kulit dulu tak...
    tq

    ReplyDelete
  19. to marie..
    salam marie..tima kasih sudi mencube..klu nk kurang lemak lenkali takyah buh telur..

    to da princess..
    tima kasih.. selamat mencube yer princess..mudah2an kene ngan selera.. :)

    to kesupentaiping..
    salam kembali.. haah roti gardenia yg putih selai selai tuh.. takyah buang kulit..klu dah dblender sebati nnti elok jerk tk nmpk coklat2.. selamat mencube.. :)

    ReplyDelete
  20. tq
    sis hana..cepat betul balas...ini yg tak sabar2 nak buat nih..
    anyway...tgk gambar2 semua mengancam......besh layan!!semoga ALLAh merahmati seluruh keluarga akak..kerana sudi menurunkan ilmu masak memasak nih kepada semua..Amin

    ReplyDelete
  21. tq ye hana resepi nie...saya dah cuba, anak2 pun suka. izin kan saya masuk di blog saya ye..
    terima kasih.

    ReplyDelete
  22. terima kasih sebab upload resepi puding pelangi nie..sebab mmg sedap!!! Sy dah try buat..mmg betol2 sedap...TYVM =D

    ReplyDelete
  23. salam hana..singgah mintak izin copy n paste resipi puding roti pelangi yang super sedap ni..thank u :)

    ReplyDelete