Tuesday, April 2, 2013

Ikan Siakap Rebus (ala Stim)


Salam sejahtera dan selamat malam... nih adalah menu dinner kami sebentar tadi... cara mudah siakap stim takyah nak susah2 keluarkan pengukus.. rebus ajer lam kuali dengan api kecil... yang paling best leh hirup kuah banyak2.... sedap masam2 manis ikan..... anak2 suka carrot so aku sengaja buh banyak sket.. mmg syok banget! lagi satu sgt berkhasiat gitu! jom terai....


Penyediaan secara bergambar.. maaf tak sempat nak snap step satu persatu..

 Masukkan je semua lam koli... biarkan mendidih sebentar
(ensem btol koli aku tu kan... hahaa)

pas mendidih masukkan ikan, tomato dan sedikit daun ketumbar (daun sup jerk..hikhik)

 pehtu tutup bior masak sekata.. api kecil ajer yer! sesekali buka jiruskan kuah ke atas ikan supaya masak bahagian atas..


RESEPI IKAN SIAKAP REBUS (ala STIM)

Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan siakap sederhana - cuci bersih
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 2-3 biji asam jeruk
  • 1 inci halia - hiris jejari
  • 2 batang serai - hiris serong
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1/2 batang carrot - potong jejari
  • 1 tangkai lada merah - hiris serong (jika suka pedas letak cili)
  • 3 keping hirisan lemon
  • 1-2 sudu besar air asam jawa (bergantung masam masing2) - bancuh dgn sedikit air
  • Air secukupnya
  • Daun ketumbar
  • Tomato 
  • Garam@sos ikan dan sedikit gula

Cara-cara
  • Masukkan air ke dalam kuali bersama-sama bawang, halia, serai, lemon, cili, asam jeruk, air asam jawa, kiub pati ayam dan carrot. 
  • Masukkan pula garam@sos ikan dan juga sedikit gula. Jika ingin lebih masam, perahkan lemon. Biarkan mendidih sebentar kemudian kecilkan api - paling kecil yer.. (Api tak perlu kuat nanti isi ikan hancur)
  • Masukkan ikan, tomato dan daun ketumbar kemudian tutup kuali dan biarkan ikan masak lebih kurang 15min. Sesekali hendaklah dibuka dan jiruskan kuah ke atas ikan agar ikan masak sekata. Ikan tak perlu diterbalikkan. Siap untuk dihidang.


27 comments:

  1. Salam hana....nak tanya, hana guna sos ikan brand apa? Bole tunjuk gambo skt! - P.Dickson, ingat lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlm hafza.... Alhamdulillah igt lg..... :) hana tak guna sos ikan utk resepi nih... Hana buh garam jer.. Cer try google insyaallah ada jawapannya... klu ada tanda halal tuh insyaAllah selamat... Tp kalau ragu2 better tinggalkan.... Guna garam jer la hafza.. Hihihi

      Delete
  2. wahh mek, ghajennyer menghapdet...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajen dan malas yang bermusim.... hehehe

      Delete
  3. salam hana.....wah!!!bagus idea org malas ni. nak tiru gak la rebus gini. banyak lagi dpt irup kuah kan. btw dah lama follow cuma segan nak tegur org femes. salam kenal ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kakroslina.... salam kenal kembali... tima kasih sbb setia follow.. mana femes kak... dulu ye kot... skrg org dah tak pandang dah.. hehehehehe

      Delete
  4. Salam...
    Sedap ikan siakap direbus....segar rasanya kuahnya..slrup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm rahel... mmg sedap dan segar... tang irup kuah tuh yg best!

      Delete
  5. salam.. kalau siakap limau mcmana pulak yer... btw gud idea ni.. nmpk mcm siakap stim gak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm adriea... kalau nak wat siakap limau, takyah buh asam jawa. perahkan lemon atau limau kasturi secukupnya... klu guna limau nipis ambil jusnya shj... kepingan kulit tuh tak payah rebus bsama ikan.. nanti kuah jd pahit sbb kulit limau nipis. tp klu guna lemon xde mslh... selamat mencuba! :)

      Delete
  6. makcikkk.. >>kita dtg curik tulang ikan je la.. isi dah habis <<
    tak per.. leh tanam tulang tu, nanti naik pokok dan buaian skali.. :P hehehe
    teknik ni mmg senang.. nak cari siakap lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut la ada pokok beringin depan umah... tp daunnya kok xde sbb musim panas kot! gugur semua! kekekeke

      Delete
  7. mengancammm...
    ratah gitu2 jerk pun best

    ReplyDelete
  8. simple dan best!musti cuba nie!

    ReplyDelete
  9. Asslmkm kak Hana.
    Sue selalu terlepas n3 akak tau..Masuk2 ja kompem dah menu dah basi..Heeee. Kak Hana sihat ka?

    ReplyDelete
  10. Ala Hana, makan rebus2 tak rock arrr...diet ke?
    kakpb copypaste resipi apam gula hangus tau, biasa ler keje kakpb mengopy je..hehe.

    ReplyDelete
  11. salam kak hana..suka jln2 kat blog ni..jemput singgah ke blog saya http://balqieschocolate.blogspot.com/ dan http://duniaresepizieana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Salam hana.. nice & simple.. jenguk2 cni cari resepi pavlova :)

    ReplyDelete
  13. Assalam Hana,
    lammmmmaaaaanya akak tak tinggalkan jejak kat sini..
    yalah kalau akak update hana tak ..kalau hana update akak pulak tidak..so miss the timing kot?..hehe
    apa2pun harap hana & family ok semuanya ya..baby dah pandai apa tu..dah pandai minta adik lagi tak?..hehe

    ReplyDelete
  14. sedapnye kak hana...kena nasi panas kn...aduhhh...

    ReplyDelete
  15. Salam Hana...apa kabar?Lama k.atie tak singgah kat sini..menjak hana balik ke Malaysia rasanya..hihi
    Lama dah tak beli ikan siakap...jarang jumpa kat sini kecuali klu g market yg besau2 tu :D

    ReplyDelete
  16. Salam Mbakyu..

    Wahhh enak yo masak koyo ngene..sesuwaiii utk jaga kesihatan gituu..mesti awak'e mbakyu mentennnn gitu pasale gawe ponganan godok waye.. ;)

    ReplyDelete
  17. nampak cam best sis..en hubby kite suka sgt nga siakap stim..pasni bleh cube..tumpang resepi yer sis..

    ReplyDelete
  18. nk tanya...asam jeruk tue ape???asam keping ke?huhuhuuu

    ReplyDelete