ayam percik tuh plak...hasil skodeng aku kat umah k.ummi! tQ byk2 k.ummi! aku main agak2 jek bhn kisar yg k.ummi maksudkan tuh...alhamdulillah menjd juga! hahaha.....tp mmg 1st time nih wat ayam percik letak halba! sedappp! kan k.ummi kan! hehehe....
sticky caramel chicken wings
Bahan-bahan
Bahan-bahan
- 12 keping kepak ayam
- 2 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
- 1 sudu besar halia dicincang
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar kicap
- 1 sudu besar sos cili
- 1/4 cawan (60ml) madu
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
- Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
- NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!
ayam percik
Bahan:-
1 kg. ayam (potong 4 keping)
3 cawan santan pekat
125 ml air asam jawa
1 sudu kecil gula
1 sudu besar halba
sedikit tepung ubi kayu - untuk basuh ayam
garam
Bahan Kisar:-
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 cm halia
5 batang serai
Cara Memasak:-Bersihkan ayam dengan melumurkan dengan sedikit garam dan tepung ubi kayu untuk menghilangkan bau hanyir. Kisarkan kesemua bahan kisar halus dan tuangkan ke dalam kuali. Masukkan ayam, santan, halba dan asam jawa. Gaulkan sebati dan masak seketika. Pastikan rempah sebati dengan ayam. Angkat ayam, panggang dalam ketuhar pada suhu 200 deg. celcius sehingga ayam masak.
salad nih utk aku!
Bahan-bahan ( ikut suka )
- 100g macaroni
- 1 tin tuna
- brokoli
- asparagus
- sesudu air lemon
- garam skit
- mayonis
Cara-cara
- Rebus macaroni sehingga masak n toskan
- Rebus brokoli n asparagus yang dipotong serong. Kemudian toskan.
- Campurkan semua bahan yg dh direbus.masukkan mayonis,tuna,air lemon n garam skit. Kacau sebati.
- Nak pedas skit tambah hirisan chili merah. Dh siap bleh mkn...
simple dish 4 dinner mlm td..ikan masak kicap!
Bahan-bahan
ikan- gaul ngan serbuk kunyit n garam then goreng n toskan.
bwg besar - mayang
bwg putih - mayang
rempah tumis 4 beradik
serai - ketuk
kicap
black pepper
carrot
lada besar - hiris
Cara-cara
> tumis bwg,rempah tumis n serai sampai agak2 layu.
> masukkan carrot n kicap. kacau. klu pekat sgt leh tmbh air skit.
> masukkan ikan, lada n black pepper. kacau rata.
> siap!
ikan- gaul ngan serbuk kunyit n garam then goreng n toskan.
bwg besar - mayang
bwg putih - mayang
rempah tumis 4 beradik
serai - ketuk
kicap
black pepper
carrot
lada besar - hiris
Cara-cara
> tumis bwg,rempah tumis n serai sampai agak2 layu.
> masukkan carrot n kicap. kacau. klu pekat sgt leh tmbh air skit.
> masukkan ikan, lada n black pepper. kacau rata.
> siap!
No comments:
Post a Comment