Tuesday, September 16, 2008

Asam Pedas Johor


asam pedas lg? ehehehe...nih la peberet en.hb ku! cume kali nih gune ikan apa ntah aku tk tau nama! hihihihi...tp hb suka ikan nih.... masak asam pedas nih like my MIL masak.. letak lada itam. dia suka btol ngan ikan tenggiri...kompom tau dh klu dia bli ikan tenggiri mesti msak asam pedas johor nih... resepi nih amik ngan k.joayee nyer dapur....mekacih k.jo @ CMG igtkan my MIL nyer masakan...ehehehehe....

Bahan-Bahannya :
  • ikan
  • 10 biji bendi muda
  • 2 biji tomato, belah 2 setiap biji
  • 1 genggam daun kesom
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 1 cawan cili kisar
  • Garam dan secubit gula
  • 7 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 1 inci belacan*
  • 3/4 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk hingga lumat) - hana tumbuk kasar
  • Air secukupnya
Cara membuatnya :
  1. Cuci ikan.toskan. Bendi pon dicuci dan tos. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya (kurang lebih 600ml atau mengikut keperluan). Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan jus asam jawa. Tambah bendi (sebab bendi muda, tak payah kerat, cuma perlu buang sedikit tangkainya). Bila mendidih, tambah daun kesom, tomato dan garam secukup rasa serta sedikit gula. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment