niat asal nk wat kopok lekor....punyer la pandai ikan tuh p rebus la pullak....sembang2 ngan ela Qatar tuh laa baru sedor eh ikan wat apa aku rebus!! wakakakakaa.... so kene pk menu lain la plak! tuh yg jd laksa johor nih! kes kes kes..... lagipon dh lama tk mkn! best gak! mkn laksa johor nih methodnyer kene makan pakai tangan! baru besttt! ehehehe... dulu penah gak wat umah terbuka masak laksa johor nih....mak aiiii tk menang tgn dibuatnyer! kali nih masak yang paling simple n paling mudah jerk! sbb tk cukup bahan.... meh tgk resepi mamasya nih... nih yg paling senang nak wat n tk byk songeh nak sediakan bhn! ehehehehe....
Bahan-bahan
- 1/2 kg ikan (ikut suka sebaiknya guna ikan parang) - hana gune ikan selayang
- air rebusan udang - nih hana tmbh.klu tk nk pon tkpe.
- *1 inci lengkuas
- *3 ulas bawang putih
- *2 biji bawang besar
- *sedikit belacan
- *1 sudu udang kering
- 2 batang serai,di ketuk
- 1 pkt kecil rempah kari
- 2 sudu makan kerisik
- 500 gm santan
- asam keping
- garam secukup rasa
- gula melaka - nih pon hana tmbh
- daun kesum - nih pon
- minyak untuk menumis
- spagetthi
- ulam2an
- sambal belacan
- limau kasturi/limau nipis
- Rebus ikan- ambil isinya dan kisar bersama bahan-bahan yg bertanda *.
- Tumiskan bahan kisar. then masukkan rempah kari n serai sehingga naik baunya.
- Masukkan santan,air rebusan ikan n udang berserta isi ikan tadi n asam keping. Kacau hingga pekat.
- Masukkan daun kesum, gula melaka n garam secukup rasa.akhir sekali masukkan kerisik. tutup api.
- Cara hidang, amik spagethi, taburkan ulam2an n curahkan kuah laksa. letak sambal belacan n limau. ok siap! bleh mkn! pakai tgn tau! bukan sudu garfu!! :)
No comments:
Post a Comment