Saturday, September 6, 2008

Mee Kari


sajer nk mkn mee plak arinih....resepi nih dr k.ummi! mmg sedap! hehehe...cume tmbh daging skit! mekacih byk2 kat k.ummi. nk kopipes lagik! hehehehe..

Bahan:
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
bawang goreng.

Untuk hirisan dan potong kecil:-
Tauhu - goreng
daun bawang dan daun sup
cili merah
limau kasturi/limau nipis
telor - rebus dan kerat
sawi- celur dulu

Bahan Kuah:-
1/2 kg ayam - potong kecil
200 gm udang - x letak sbb xde stok. tuko daging! :P
1 paket chicken ball- x letak
1 paket fish cake
2 sudu besar cili mesin
3 sudu besar rempah kari (bancuh dengan sedikit air asam jawa)
5 - 6 cawan santan dari sebiji kelapa
minyak
garam

Bahan Mesin:-
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak:-
Tumiskan bahan yang dimesin beserta cili kisar hingga wangi dan garing. Masukkan rempah dan biarkan rempah masak. Masukkan ayam, fish cake, chicken ball dan masukkan santan. (biarkan ayam masak lama sikit dulu, baru masukkan santan). Renehkan sehingga naik minyak. Hidang bersama mee dan bahan2 hirisan tadi.

No comments:

Post a Comment