sate goreng nih biasa haku buat tuk anak2 n hb....iyer la kan sbb nak bako xleh la...sbb duk apartmen! payah skit....nk bako atas dapur mslh dapur karen! so tk leh la... last2 haku goreng ngan lidi2 skali! hahaha....sbb klu goreng cam biasa anak2 aku kata, nih bukan sate mama! nih rendang la! hahaha...ada ker patut! so bila gini nmpk la really punyer sate! kahkahkah... resepi aku ngan kak fida lebih kurang... cume cara jek berbeza skit... tp nk kopipes k.fida nyer bhn gak! hehehe...jgn mare yer kak fida! sbb lebih kurang sama! :)
Bahan-bahan
Cara-cara- 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.-hana gune ayam jek tp xde la smpai 1kg!
- 150 g gula pasir
- 100 g gula merah- hana gune gula melaka
- 100 g madu
- 2 sk garam
- Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
- 3 sb ketumbar biji - sangar
- 2 sk jintan halus - sangar
- 1 sb lada sulah biji
- 1 biji bwg besar
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 jari halia
- 2 hiris lengkuas
- 4 batang serai - hiris
- 1/2 jari kunyit hidup- hana gune serbuk kunyit
- masukkan bhn blend ke dalam ayam/daging yang dh dipotong kecik2 td.
- masukkan pula gula pasir, gula merah/gula melaka n madu, garam. gaul rata.
- perap semalaman.
- cucukkan ngan lidi.
- panaskan minyak...goreng hingga masak/kekuningan.
- slamat mencube!
No comments:
Post a Comment