Wednesday, September 24, 2008

Rojak

kita mmg antu rojak....sama la gak ngan en.hb.....klu g kedai mamak suka cr kedai yg ada rojak sedap! hehehehe.... nih resepi rojak mak kita! penah thn lepas wat masa marhaban raya kat umah.nk buat pon senang.... n yg paling penting mmg sodap! ehehehe... puji mak kita la kan... :)

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * n lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!) ngan gula melaka n air secukupnya.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam n klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. n klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

2 comments:

  1. wah..jauh2 pun mmg hebat2 ye masakan. tgk yg diperantauan ni macam2 masakan buat.ye la,sape lagi nak buat kan.hehe

    my hubby org benut..hana kat shah alam.hehe.. lama dah kat japan tu?kanazawa ni belah mana ye?

    ReplyDelete
  2. darurat la hana...kene la msk sendri! ehehehehe... klu ada bazar kompom mls nk msk! :D

    br setahun duk sini...kanazawa nih kat negeri ishikawa..tepi laut..dr tokyo 4-5jam.

    ReplyDelete