ramai yg mintak resepi sambal kicap nih...so ari nih spesel entry la yer...sbb sblm2 nih duk selit2 jerk kat resepi lain...ehehehe... nih ler sambal kicap hana yg tk leh tinggal! lagik sedap setiap kali makan ngan yg bersup2....soto ke,mee sup ke, sup ayam ke, sup tulang ke...apa2 jerk la yang bersup! kdg tuh tibai jerk ngan mende2 lain cam cengkodok, tempe goreng (sudah semstinyer), goreng pisang, keledek goreng n apa2 jerk la... ada org konpius sambal nih ngan sambal kicap yg wat cicah ikan bakar tuh...lain yer.... meh kita tengok resepinyer!
Bahan-bahan
- segenggam cili padi - leh cmpur ngan lada merah klu tk mo pedas sgt
- 2 ulas bwg putih
- kicap manis secukupnyer
- gula putih - hana tambah gula merah skit
- tumbuk cili, bwg putih n gula. dh lumat masukkan kicap dan gaul rata.
- klu blend - jgn letak air byk. blend gune kicap tuh jer n skittt jer air.
- ok dah! siap! :)
- ada org letak limau...tp kita tk suka...:D.
- Sambal nih tahan berbulan2 jika diletak lam peti ais.
No comments:
Post a Comment