Monday, September 15, 2008

Mee Soto


sebenonyer nk wat soto nasi tp sbb maleh nk wat nasik impit so wat ngan mee jek la.. so jd la mee soto...lawan ngan sambal kicap n begedil yer! br ada ummmphh! ehehehehe... nih resepi my mum.....jom layannn...

Bahan-bahan
  • mee kuning - celur n ketepikan
  • 1/2 ekor ayam - rebus ngan halia n garam skit - toskan ayam n ketepikan air rebusan.
  • * 1/2 biji bwg besar / 5 biji bwg merah - mayang. nk blend pon bleh tp hana suka mayang.
  • * 3 ulas bwg putih - mayang.nk blend pon bleh sm cam atas.
  • * rempah tumis 4 beradik
  • 2 sudu rempah soto/ rempah sup - + ngan skit air utk jdkan pes
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu serbuk pati ayam
  • minyak utk menumis
Bahan utk taburan
  • isi ayam yang di rebus td - diracik2
  • tauhu- digoreng n potong nipis
  • taugeh (hana tk letak coz ahli umh nih ngak suka sihh )
  • bwg goreng
  • daun sup
  • kacang tanah goreng
  • suun goreng (tul ke spell nih haa? mrh cikgu BM :D)
  • limau kasturi/limau nipis
  • sambal kicap
  • begedil
Cara-cara
  • tumis bhn2 yang bertanda * hingga naik bau. masukkan pes soto/sup td n serbuk kunyit.
  • kacau. jgn buka api besar sgt sbb nnti pes akan hangit.
  • masukkan air rebusan ayam n pati ayam.perasakan ngan garam.biarkan mendidih.
  • matikan api.
  • cara hidangan- amik mee masukkan ke dalam mangkuk n taburkan ngan bhn2 taburan then curahkan sup td n sambal kicap skit dan juga begedil!
  • siap! :)

nih ler rupa suunn bila dh digoreng. - tips:tunggu myk btul2 panas br masukkan suun. apabila dah kembang cepat2 angkat. klu tk hangit kaler pon kuning. klu myk tk panas mmg alamat tk akan kembang smpai bila2! :P dh goreng, ramas2kan biar pendek2! ehehehe...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment