Thursday, October 23, 2008

Kek Coklat Lembab Malaysia


request dari anakanda danish blk skool... ntah ler ttiba jerk cakap nk mkn kek cekelat...agaknyer kat skool td kawan dia ada mkn kek kot.. sbb mama dia dh pesan klu sensei ke kwn bg kek tok sah makan.. hahahaa.... tkt segala keraguan... :) so dgn asst dia la berjaya wat kek nih wpon sememeh jerk topping tuh.. sbb lum sempat sejuk depa dh tk sabo2.. kek nih aku wat setengah adunan dr resepi asal.. moist gak kek nih! meh tengok resepinyer...thnx kat kak rinnchan.. nk tgk gamba yg jelas n cantik p tgk kat blog dia..mesti korang terasa nak mencube! hehehehe...


Bahan-bahan :

250gm mentega
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung kek (or tepung naik sendiri)
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan air sejuk (dari petiais)
1 camca teh esen vanilla
3 biji telur gred A atau 4 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, anggaran 30 saat antara setiap satunya.
Pukul sederhana laju.
4. Perlahankan pukulan, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanilla.
6. Masukkan air ais dan gaul sekadar sebati.
7. Tuang dalam loyang 9in x 9in yang telah digris dan dilapik dasarnya.
8. Bakar pada suhu 170 darj cels selama 1 jam atau sehingga masak.

Topping:

250 gm cooking chocolate
3 sudu besar susu cair
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar margerin atau butter.

Cara-cara:

1. Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.

4 comments:

  1. yump yump cedapnye kek cekelat... i like...

    hana,tadi masak daging tumbuk itam.sedap...tp tak sempat nak snap gamba la.huhuhu
    alkisahnye...tadi tgh perang2 kat dapo kwn tipon ajak g sale kat sta. malawati, SA.dah siap masak terus g.ingat balik baru nak snap pic.
    tp bile balik belum sempat nak jerang air,somiku udah balik.pesennye somiku ini,balik jek bukak baju terus serang meja.jadi takkanlah jam2 tu daku sibuk ngan kamera bagaikan???
    ha... itulah kisahnye hana...huhuhu

    ReplyDelete
  2. laaa gtu ker alkisahnyer..takpe la fiza asal semua selera makan ngan daging tuh.. sedap kan? kita pon nnti nak wat lagik.. tgh nk kupas2 bwg nih wat bwg goreng...stok bwg goreng dh nak abih! ehehehe

    sedap kek nih fiza...try ler nnti...:)

    ReplyDelete
  3. sedap eh? tula...tkesuma gak jiwa & rage ku tatkala melangkah masuk ke sini tadi... (mak aiii ayat aku...)

    nak try gak la 1 ari nnti...

    ReplyDelete
  4. try fiza jgn tk try... mcm biasa nnti dh siap buat seru2 la nama den ajak makan skali..ehehehe

    ReplyDelete