Friday, October 24, 2008

Udang Tempura

wat 4 bento anakanda..mlm td dia request nk cicah ngan sos tomato.. skrg nih dia dh tk alergic kaler merah coz dh tau kaler merah adalah sos tomato so tk pedas..hahahaa... tp bijak juga time mama dia idangkan sos cili dia tak cuit pon.. maybe sbb kaler merah tuh kan lain.. ada2 jerk la anak aku nih... yg hana wat nih tempura gune breadcrumb halus.. ati2 klu nk bli breadcrumb (yg kat jepun nih la ) coz tak semua breadcrumb bleh makan yer... :) klau taknak gune breadcrumb bleh juga just celup kat tepung tempura jerk.. cam biasa kita makan kat kedai2 tempura.. :)

Bahan-bahan

  • 10 ekor udang segar sederhana besar
  • 100g tepung tempura
  • 100g serbuk roti
  • 1 biji telur
  • garam- ada org tk letak pon
  • minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Kupas kulit udang, buang kepala dan basuh dengan bersih.kerat2 bwh bdn jgn smpi putus. taburkan skit garam.
  2. Lumur udang dengan tepung,then celup kat telur yg dah dipukul (pukul ngan garfu jek).Pastuh lumur plak kat serbuk roti dan ratakan penuh..
  3. Pastikan minyak dah panas. Bleh la goreng udang hingga kekuningan.
  4. TIPS 1: supaya udang tak bengkok masa menggoreng, kerat2 bwh bdn udang tuh jgn smpai putus. nih yg biasa hana buat coz tgk chef jepon buat... :) ada gak org letak lidi supaya tegang masa goreng. but leceh la bg kita.. ehehehehe
  5. TIPS 2: utk mengelakkan udang meletup masa menggoreng, lepas basuh toskan, then lap ngan kitchen towel. insyaAllah tk meletup2! :) (cara ni bleh juga dgune pakai masa wat udang goreng tepung )

8 comments:

  1. betui tu nak beli serbuk roti kat sini kena hati2...banyak noi benda alah tu...aduiii...nak buat M...ari tu jumpe yg ok terus tibai 2 pek...sekali simpan je M melanda...

    ReplyDelete
  2. haah kan sha..nih pon ada jumpa satu brand jek yg boleh mkn dkt jusco tuh..yg len tk bleh makan! sib baik belek.. klu tak main hangkut jerk igtkan semua bleh makan! hahahahaa... jgn simpan smpai expired udah lerr.. hehehe

    ReplyDelete
  3. biase gak buat udang tempura ni tp tak leh panggil tempura le sbb tak pakai tepung tempura & salut breadcrump.kite pakai tepung jagung yg dibancuh dengan air sejuk.udang tu sebelumnya dicelupkan dalam telur.

    tapikan... alkisah lagi ni...hehehe
    setiap kali kite buat,kite mesti makan sikit jek.sbb sakit ati dgn udang tu. masa goreng meletup2.dahlah sakit kene percik minyak.lopeh masak kene mop dapo plak... :))

    kite cukup takut klu ade request dr cik somi..."ampunnn bang...i tak sangggupppp"

    ReplyDelete
  4. camne la hang buat leh meletup2.. gune tips hana nih..pas basuh udang tuh toskan, then lap ngan kitchen towel. pastu baru celup tepung n goreng. insyaAllah tk meletup.. yg wat meletup tuh sebenonyer ada air dlm udang tuh..try ler.. cian cik abg tuh nk makan udang tempura.. :)

    ReplyDelete
  5. ok hana.. i will... thanks 4 the tips.much appreciate

    eh hana, biler nak balik msia?tulip nak balik next week.buleh kite gather2... syioknyeee

    ReplyDelete
  6. tuh la jeles beno tulip nk blk next week.. kita tk leh la fiza.. tp insyaAllah thn depan.. bila? insyaAllah akan d umumkan oleh penyimpan mohor besar draja! ehehe masa tuh kita gather2 berdua jerk la kot.. hihihi...

    ReplyDelete
  7. akk, kalo xde tepung tempura tu nk ganti ngan ape ekk?
    banyak gile udang kt rumah ni..
    dlm pale igt nk buat udang nestum je..
    heheh..

    ReplyDelete
  8. wani..xde tepung tempura leh jerk gune tpg gandum.. or tpg jagung.. klu gune nestum pon ok gak.. so jd la tempura nestum..ehehehe

    ReplyDelete