Thursday, October 23, 2008

Pempek@Empek-empek Lenjer

nama nih pempek/empek-empek lenjer (waduh nk terbelit lidah nk menyebutnyer hehehe) ..resepi cilok kat dapur mba retno...thnx sis! arini tekak indonesian plak.. tekak global la katakan (ayat k.min :D )mcm kopok lekor erk? tapi rasanyer len skit... lembut n enak gtu! tk liat pon! sambal tuh jerk aku M nk menggodeh nyer..just cicah ngan sos cili thai.. agaknyer klu ikutkan btol2 smbal nih mesti lagik sedap! nih resepinyer ..kopipes yer sis! ampunnn ya... :)

Ingredients:
800 g spanish mackerel (separate bone and skin, then grind in a blender)
100 g tapioca flour
2 tsp fish sauce
1 white egg
1 tsp garlic powder
salt

Cuko/sauce:
250 g gula jawa/coconut sugar (?)
2 cloves garlic
50 g dried shrimp
100 g tamarind (seedless)
1 l water
2 bird´s eye chillies
vinegar, as required

directions: combine fish paste or ground fish with all ingredients until mix well. Roll fish with diameter about 3 cm length 10 - 15 cm or as you like. Smear your hand with tapioca flour to avoid fish mixture stick on your hand. Place rolled fish into large pan of boiling water. When rolled fish rise to top of water, boil for 2-3 minutes, then remove from pan. Fry in deep frying oil. Serve with sauce, noodle and cucumber.

6 comments:

  1. oooo ini dia..
    wani pernah makan time p egypt may-june haritu..
    pestaim makan.. kt rumah one of indonesian family..
    diorg serve, makan skali ngan mee..
    mak aiii, berasaap!!!
    rasa dia mcm kopok lekor ye kak?
    boleh la cuba nanti, adik wani minat bende2 berkaitan ngan kopok lekor ni.

    ReplyDelete
  2. akak pon pestaim makan nih wani..so tak tau rasa sebenonyer camne..tp sedap juga la..mcm ala2 kopok lekor gtu..yg wani mkn tuh rasa dia camne?

    apa yg berasapnyer tuh? sambal tuh er? akak tk dan ler nk wat sambal tuh..len kali nk try gak ar..

    ReplyDelete
  3. a'a kak.. rase die mcm kopok lekor..
    kakak yg serve kitorg tu, die letak dlm satu mangkuk, ade kuah (mcm kuah sup), ade mcm mee sket, pastu ade empek2 ni.. n die siap tmbh sambal kicap. yg tu buat berasap. balik je dr rumah diorg, wani sakit perot, ala, perot wani ni ni 'cerewet' betul ngan makanan yg pedas2. bukan x boleh mkn, cuma x biasakan, jadinye susah la sket..
    tp ape2 pn, empek2 ni mmg sedap..
    uishh xsabar nk habis exam!!
    (amboii, semua la aku nk buat!! puding belang nye, empek2 nye!! hihi :P)

    ReplyDelete
  4. ooo gtu erk cara makannyer.. tuh la ada tuh dia ckp mkn ngan noodle tp tk leh nk bayangkan.. so wani dh cakap nih dh tau la.. ehehehe buat jgn tk buat! list byk2 pon tkpe.. :D

    ReplyDelete
  5. empek2 nih kite pernah try ade org indonesia kat sini ajo...sedap tu sedap tp rase nak tercabut gigi...tu bila kak hana ckp rase lembut versi lain kot...

    ReplyDelete
  6. haah..akak buat nih lembut ler..tk liat pon..akak ikut dh sukatan tuh btol2..anak2 pon suka..ermmm..tk penah pon mkn sblm nih.. mmg ada lagik satu sukatan kat blog retno tu tp akak tk ikut yg tuh..maybe yg versi tu kot liat...ntah ler..

    ReplyDelete