wat nih utk jamuan open house ari ahad nih... so kene wat awal2 la sbb byk mende nnti nak kene buat.... ari sabtu plak teman anakanda ari sukan kat skool...nak masak lauk pauk mlm tuh dah satu hal! hahahahaaa... byk kijeee! alhamdulillah menjadi wat kek nih wpon kukus tk sampai 4 jam! sbb nk kejarkan daftar anakanda danish kat sekolah... lagi satu wat cume setengah adunan jerk... banyak juga dapat! buah tuh cantik jerk berterabur tk jatuh bawah... alhamdulillah....berkat kesabaran kukus hampir 3 jam! muahahahaaaa... tQ
kak fida myr!
Bahan-bahan
- 450 g mentega
- 400 gula perang/gula halus
- 5 biji telur - grade A
- 600 g tepung gandum*
- 1 sk bicarbonate soda*
- 1 sk cream of tar-tar*
- 1 sk serbuk pala/serbuk kayu manis*
- 450 g buah2an campuran(mix fruits)
- 150 g kekacang badam - cincang
- 1 sk esen buah2an / oren/vanilla
- 220 g gula pasir - utk gula hangus
Cara-cara
- Ayak bahan bertanda * dan gaul bersama buah2an campur dan kekacang.Ketepikan.
- Mentega dan gula perang dipukul hingga kembang dgn mixer.Masukkan telur satu-persatu dan terus pukul.Masukkan juga esen pilihan.
- Perlahankan mixer dan masukkan campuran tepung sedikit2 hingga habis.Pada masa yang sama,gula pasir di goreng hingga hangus atas api perlahan,matikan api dan tuang kedlm campuran yang sedang diputar tadi hingga sebati.
- Matikan mixer dan kacau adunan dgn senduk supaya benar2 rata.
- Tuang adunan ke dlm loyang yg telah di alas dan digris keliling.
- Tutup loyang dgn aluminium foil dan ikat dgn tali rafia sekelilingnye.Kukus kek selama 4 jam.
- nih kak fida bg tips....***saya kukus dgn api kuat pd 1 jam pertama dan tukar pd api sederhana utk 3 jam seterusnya.Buka alum.foil setelah masak dan sejukkan kek.Kalau saya tak menggunakan kekacang,saya tambah gantikan dgn buah2an campuran lagi menjadi = 600 g.
No comments:
Post a Comment