Wednesday, October 8, 2008

Tori No Kare Age


arinih bz skit sbb daftar anakanda ku yg sulung iteww utk masuk sek rendah tahun depan.. dah nk masuk tahun satu dah! cam tk caya jerk! alhamdulillah wpon umuq br 6thn thn depan.. so masak nih mmg simple n sedap! nih kes suka nengok tv jepon rancangan masak2... then bli buku masakan plak ada resepi nih.... anak2 pon suka sbb tk pedas n enak gtu! ehehehe ... resepi nih kopi dr buku masakan tuh la...so klu nk msk byk pandai2 la adjust yer.. :P

Bahan-bahan
  • 70-80gram dada/peha ayam boneless - potong dadu
  • 1 sudu syouyu - kicap jepun
  • 1/4 drpd sebiji telur
  • 2 sudu besar tepung katakuriko (tpg gandum or tpg goreng ayam pon bleh)
  • myk secukupnya - utk menggoreng
  • * 1/2 biji bwg besar - cincang/ potong dadu
  • * 1/2 inci halia - cincang
  • * 2 ulas bwg putih - cincang
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu kecil gula/madu
  • 1 sudu kecil tepung jagung - bancuh ngan air
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil bijan
  • lada benggala merah n ijau - potong
  • carrot - potong
  • myk secukupnya utk menumis
Cara-cara
  1. Pukul telur. Gaul ayam yg telah dipotong dadu td dengan syouyu.Then masukkan telur n gaul rata. bleh letak sedikit serbuk lada sulah jika mahu.
  2. Kemudian lumur ayam dengan tepung dan goreng dengan minyak yg panas hingga kekuningan or masak.Dah masak angkat dan ketepikan.
  3. Tumis bhn yg bertanda * hingga naik bau. Kemudian masukkan sos tomato.nak pedas skit gune sos chili (optional). Kacau.
  4. Kemudian masukkan cuka,gula n air.Kacau lagi sampai mendidih.Kecikkan api n masukkan tepung jagung yg dh dbancuh dgn sedikit air. kacau sampai agak2 pekat.
  5. Last skali masukkan ayam goreng n lada benggala. kacau hingga kuah kering dn semua ayam bersalut ngan sos td. Taburkan dengan bijan. Bleh la dihidang n mkn panas2 dgn nasi putih.

No comments:

Post a Comment