Friday, October 17, 2008

Kuih Bakar Keledek

resepi nih hasil godeh2 kat blog bro rozzan... kebetulan mmg ada keledek. buat nih tuk yasin mlm nih... tuh yg dpt tayang sepotong jer! ahaks! jgn mare ar! nak lebey g wat sendri! resepi dh ada tinggal nak cari bhn n rajin2kan diri membueknyer! hihihi...ppon mekasih kan bro rozzan coz amik resepi nih sblm bagitau dia lagik! arap2 dia halalkan.. hehehe sory bro nk kopipes nih! :D

Bahan-bahan :
  • 250 gm keledek (bro n hana gunakan keledek jepun) -direbus dan lecek halus
  • 230 gm tepung gandum
  • 270 gm gula pasir - nih hana kurangkan skit 250g
  • 4 biji telur (saiz besar)
  • 650 ml santan pekat (saya gunakan 400 ml santan kotak + 250 ml air) - ikut bro gak
  • ½ sudu teh vanilli
  • sedikit pewarna kuning (jika suka)
  • 1 sudu teh garam atau secukup rasa
  • 1 sudu makan minyak sapi - nih hana letak marjerin
Cara:
  • Masukkan keledek yg telah dilecek halus ke dalam sebuah bekas. Kemudian bubuh bahan-bahan lain iaitu tepung, gula, santan, air, telur, vanilli, pewarna kuning, garam dan minyak sapi/marjerin. Gaul rata-rata dan tapis jika perlu. (hana blend semua) .
  • Ambil satu loyang dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekelilingnya. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama kira-kira 45 minit dgn suhu 200-220 darjah Celsius.

No comments:

Post a Comment