Bahan-bahan :
- 250 gm keledek (bro n hana gunakan keledek jepun) -direbus dan lecek halus
- 230 gm tepung gandum
- 270 gm gula pasir - nih hana kurangkan skit 250g
- 4 biji telur (saiz besar)
- 650 ml santan pekat (saya gunakan 400 ml santan kotak + 250 ml air) - ikut bro gak
- ½ sudu teh vanilli
- sedikit pewarna kuning (jika suka)
- 1 sudu teh garam atau secukup rasa
- 1 sudu makan minyak sapi - nih hana letak marjerin
- Masukkan keledek yg telah dilecek halus ke dalam sebuah bekas. Kemudian bubuh bahan-bahan lain iaitu tepung, gula, santan, air, telur, vanilli, pewarna kuning, garam dan minyak sapi/marjerin. Gaul rata-rata dan tapis jika perlu. (hana blend semua) .
- Ambil satu loyang dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekelilingnya. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama kira-kira 45 minit dgn suhu 200-220 darjah Celsius.
No comments:
Post a Comment