Monday, November 17, 2008

Ayam Merah Masak Madu

mesti lela terkezut tgk aku dah try resepi dia yang baru masyuk tadi..hihihi.. sebenonyer lagik tadik bila dh berkenan ngan nasi myk k.ummi aku tercari2 nk padankan ngan apa nasi nih.. pahtu bila lela n3 jerk, tup terus aku berkenan ngan ayam dia tuh n apa lagik masuk 'opis' la.. hahahaha.. n konon2 nk tiru angle lela amik gambo.. tapi x dapek ler.. hampeh tul amber! bab amik gambo nih masih lam proses blaja tak study abis lagik..tuh pasal tak pandai2 wpon sebenonyer kemudahan tuh dh ada.. hahahahaa.... bukan apa, sbb buku panduan tuh dlm nihongo! tuh pasal aku tak pandai2! wakakakakaa... tkpo la..layan la resepi nih dulu k! thnx lela... sedappppp!! :D

Bahan-Bahan:
-Ayam 500gm (perap dgn garam & kunyit)
-3 sudu besar cili kisar
-6 ulas bawang merah - dikisar
-2 ulas bawang putih - dikisar
-2 sudu besar sos cili
-3 sudu besar madu
-1 sudu kecil serbuk lada hitam-ni hana tk buh
-2 biji lada besar - potong serong
-Air
- hana tmbh halia n serai ketuk serta bwg hiris.

Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dulu, kemudian alihkan.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan sos cili dan madu.
4. Masukkan sedikit air, tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama-sama lada besar dan lada hitam.
6. Sedia untuk dihidang dan hias bersama daun bawang dan daun sup.

2 comments:

  1. Hehehehe..hana, cam kenalllll jerk, TQ ler coz sudi mencubakan diri utk masak ayam merah masak madu tu ya!!!!

    ReplyDelete
  2. hahahahaa... tuan empunyer dh datang!! alerr malu la tk jd angle cam lela! kwang3x..tp rasa ayam ni sedap lela oiii! hehehe thnx dear!

    ReplyDelete