konon2 aritu dia mai sini nak blaja la ngan cikgi aishah nih... iyer la kan sbb dia terer, tuh pasal nk blaja... tapi malang sungguh, shortening jd mcm batu! kerass! huwaaaa..tk jd la plan yg drancang... arini aku try la duk meng'heat'kan bende alah shortening n krimwell tuh..maklum ler musim sejuk...tk simpan esbok pon leh keras..patut la org kata, klu wat kek musim sejuk mmg penuh cabaran! huh! kene tunggu musim panas baru leh buat kot! hahahaha... ppon aku dah dapat blaja satu bende baru mengenai kek nih...huhuuuu... bila la aku nk pandai2 nih?! :D resepi butter cream nih aku amik kat myr... n kek nih adiah dr aishah! baik kan dia.... :) sedap u! lembutt jerk..nk resepi mintak dia er... hehehe
BAHAN MEMBUAT BUTTER CREAM
- 500 gm krimwell
- 250 gm butter
- 300 gm gula ising(diayak 3 x)
- 120 gm shortening
- 1 camB vanila
- 230 gm suger syrup- hana gune susu pekat jerk
- sebelum membuat cream,anda hendaklah membuat suger syrup dahulu.caranya:900gm gula pasir +400 gm air +sebelah limau nipis.caranya:masakhingga mendidih,kemudian tapis.biarkan sejuk dahulu.
- satukan krimwell,butter,gula ising,shortening dan vanila...pukul hingga kembang dan putih.kemudian masukkan suger syrup pukul lagi hingga gebu dan putih.
caya ler....dah terrer deko tu walau 1st try...nanti leh belajar ratakan butter cream lak ya....
ReplyDeletegood luck...
ecewahhh..
ReplyDeletemaen icing ye...
cantik la ur deco kak. kemas2!!
to aishah...
ReplyDeletehahahahaaaaa...malu la ngan cikgi! tang rata tuh la yg tak gheti! main hentam sajer! hihihi..ppon mekasih yer aishah! nnti akak cter yg psl bunga ros tuh! hikhikhik..
to wani...
iyer la tuh kemas! mcm huduh jerk akak tengok! ekekekeke... baru nk blajo la wani..malu nih! :D
blajo smpai pandai yer..pas ni boleh ajo akak...cantik bunga ros tu..
ReplyDeletek.na..tuh bukan bunga ros la..tuh bunga tahi ayam kot!wakakaka... yg bunga ros tuh cter tak jadi! keras tgn tuh yg jd bunga len tuh! :D
ReplyDeleteOk laaa Hana kek nya...nice laaaa..bukan baru belajar dah tue, dah masuk expert dah tue. Saya x prnah la try lagi..memang bdk baru belajar betul.
ReplyDeleteshafa...
ReplyDeleteok ker? hikhik...mekasih la shafa.. sekurang2nya hana dpt bende baru dlm hal kek2 nih..try la.. :)
ok ler tu kak...
ReplyDeletemuak tak mkn BC nih???? kt rmh ni kita buat BC tak layan ler...nk buat fresh cream tak reti..pnh buat skali..bkn jd krim terus jd minyak FC tu hahhahahahahah...kalu musim sejuk kt sana senang kot buat fresh cream..
sajer jerk akak nk test gune buttercream..sbb tk penah buat. ok jer rasa dia mcm kek yg kat kedai la.. abih kalau azie bli kek kedai buang la yerk krim nyer tuh?
ReplyDeletebese gune whipping cream tu jerk kat sini.. ok juga cume bab mendeco tuh kalau musim panas mudah cair n kene simpan esbok..buttercream ni letak luar pon xde la mencair..