Saturday, November 15, 2008

Chicken Drummet

anak aku arini asyik mintak makannn jerk! aku pon penat rasa nk ke dapur sokmo! ceh! macam rajin sgt! :D td tgk kat myr resepi iza baru kuar..so apalagik goreng ayam jerk la! muahahaha abih depa layan tk sempat mak bapak diorg merasa! mencuit pon jadik la... ngeh ngeh ngeh.. thnx iza! xde cajun tp lebihkan rempah n salut ayam ngan tepung 2 kali before n after celup telur. lebih crispy!

Bahan-bahan

  • 1/2 kg kepak ayam- kita gune peha
  • 1 biji telur
  • * 1 1/2 cwn tepung
  • * 1 sb tepung jagung- tpg beras pon ok
  • * 1 sk serbuk jintan manis- +jintan putih skit
  • 1/2 sk cajun seasoning-xde
  • sedikit lada sulah
  • garam

Cara-cara

  1. Bersihkan kepak ayam, potong 2... supaya dapat byk ehehehheh.. Buang bahagian yg hujung... Toskan air.... kalau boleh lap ngan towel kitchen.
  2. Gaulkan kepak ayam dgn lada sulah, cajun seasoning n sedikit garam.... Biarkan kejap... kira mcm peraplah....
  3. Gaul semua bahan bertanda * ketepikan sat.
  4. Pecahkan telur, celup ayam dlm telur lepas tu gaul lak dlm campuran tepung.... Pastikan semua bahagian terselaput sepenuhnyer dgn tepung.... n goreng....
  5. Sebab ni resepi tuk kids.. so tak pedas.... kalau nak pedas leh tambah.... serbuk paprika ker serbuk cili or serbuk kari..... tambah kat salutan tepung...

4 comments:

  1. baru nmpk kat rmh cik iza n MYR dah kuar kat sini..kat rmh akak menda2 cam ni 1/2 kg tak cukup..kene buat besar2ran..hehehe..

    ReplyDelete
  2. to dzana..
    kebetulan mmg tgh pk nk masak apa ngan ayam tuh..sbb anak2 order nk mkn jerk! btol tu k.na..kluarga besa mmg tk cukup ler 1/2 kg tuh...hehehe

    to zie..
    lagi sedap kalau dapat makan aym tu zie! hehehehe

    ReplyDelete
  3. saye orang luar..
    saya nak tanye..kat mane boleh beli
    cajun seasoning ye? agak-agak giant ada x? halal ke? sebab masakn ni
    nampak menarik..=)jutaan terima kasih..

    ReplyDelete