Tuesday, November 18, 2008

Chocolate Caramel Cheesecake

dah lama tak makan ciskek... sedap gler ciskek nih! asyik wat ciskek bese2 jerk kan.. so kali nih wat luar biasa la konon2nyer.... ngeh ngeh ngeh... resepi nih aku cilok kat resipi.net oleh mummyroz. tengok sekali jek dh terpikat..per lagik barang pon semua ada, so balun la wat ciskek! muahahaha.. meh tengok resepi.. nama asal Snickers Cheesecake

Bahan-bahan
Crust
  • 200 gm Digestive biscuits, di hancurkan - hana gune sekut merie
  • 100 gm butter, dicairkan
  • Cheesecake Filling
  • 750 gm cream cheese
  • 90 gm castor sugar
  • 3 (A) eggs
  • 1 tsp vanilla essence - hana letak lemon jus
  • 3 snickers bar (dipotong jadi kiub2 kecik)
Topping - Chocolate Ganache
  • 150 gm Whip Cream
  • 200 gm Dark Choc
  • 100 gm peanuts, roasted, chopped
  • Caramel Sauce
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 cup whipping cream (guna emborg)
  • 1 tbsp butter
  • Place brown sugar, whip cream and cook until ticken. Stir in butter. Let cool.
Cara-cara
  • Prepare Crust, bakar sekejap dalam 10 minit dan sejukkan.
  • Pukul Cream Cheese dan gula.
  • Masukkan telur, satu persatu, dan vanilla essence.
  • Masukkan cheesecake batter, cukup untuk menutup permukaan crust.
  • Susun snickers yg dah dipotong ke atas cheesecake batter. Press it down to avoid air bubbles.
  • Masukkan lebihan cheese batter ke atas snickers dan bakar 160c selama 60 minit.
  • Bila dah masak, biarkan dalam oven selama 1 jam. Kemudian masukkan dalam peti sejuk.
  • Keluarkan dari loyang.
  • Tuang choc ganache and sprinkle with chopped peanuts.
  • Kemudian sprinkle caramel sauce di atas chopped peanuts.

2 comments:

  1. bak sepotong....tak rajin nak buat...tp mkn rajin aje...kihkihkihkihhhh....

    ReplyDelete
  2. meh datang sini.. konpem bukan setakat sepotong! satu loyang pon bleh bagi! hehehehe

    ReplyDelete