Bahan-bahan
Crust
- 200 gm Digestive biscuits, di hancurkan - hana gune sekut merie
- 100 gm butter, dicairkan
- Cheesecake Filling
- 750 gm cream cheese
- 90 gm castor sugar
- 3 (A) eggs
- 1 tsp vanilla essence - hana letak lemon jus
- 3 snickers bar (dipotong jadi kiub2 kecik)
- 150 gm Whip Cream
- 200 gm Dark Choc
- 100 gm peanuts, roasted, chopped
- Caramel Sauce
- 1/2 cup brown sugar
- 1 cup whipping cream (guna emborg)
- 1 tbsp butter
- Place brown sugar, whip cream and cook until ticken. Stir in butter. Let cool.
- Prepare Crust, bakar sekejap dalam 10 minit dan sejukkan.
- Pukul Cream Cheese dan gula.
- Masukkan telur, satu persatu, dan vanilla essence.
- Masukkan cheesecake batter, cukup untuk menutup permukaan crust.
- Susun snickers yg dah dipotong ke atas cheesecake batter. Press it down to avoid air bubbles.
- Masukkan lebihan cheese batter ke atas snickers dan bakar 160c selama 60 minit.
- Bila dah masak, biarkan dalam oven selama 1 jam. Kemudian masukkan dalam peti sejuk.
- Keluarkan dari loyang.
- Tuang choc ganache and sprinkle with chopped peanuts.
- Kemudian sprinkle caramel sauce di atas chopped peanuts.
bak sepotong....tak rajin nak buat...tp mkn rajin aje...kihkihkihkihhhh....
ReplyDeletemeh datang sini.. konpem bukan setakat sepotong! satu loyang pon bleh bagi! hehehehe
ReplyDelete