Bahan-bahan
- 8 ekor sotong yang besar
- 10 biji cili kering (**)
- 5 biji cili padi (**)
- 5 biji cili merah (**)
- 1 labu bawang besar (**)
- 2" halia (**)
- 2" lengkuas (**)
- 2 batang serai (**)
- 1 helai daun kunyit - dihiris halus
- 4 helai daun limau purut - dihiris halus
- 1 batang serai - dititik
- 1 sudu besar air asam
- Garam dan perasa secukupnya
Cara-cara
- Bersihkan sotong dan potong tak putus.
- Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudian susun didalam pinggan.
- Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
- Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!
akak sedapnye sotong percik tu...kite stok seafood belambak dlm esbox...tp ape kan daya geng kite batuk...kan kalu kite masak ade org terliur susah nih...
ReplyDeletekalau batuk tkleh mkn seafood er? akak nih kan main balun jerk nak makan apa wpon batuk2@sakit.. hahahahaaa.. tuh pasai lmbt nk baik kot.. :D
ReplyDeleteHana, just curious sikit. resipi tu tak terbalik ker? pasal kan, kalau bakar sotong dulu then baru nak start blend bahan buat sos dia, sure sotong dah sejuk gedi. bukan apa, kalau orang yang dah pandai dan besa masak, maybe ok, dia boleh adjust masa. bagi orang yang baru nak belajar masak tu, sure kompius. bila siap, tak dapat hasil yang sepatutnya sbb akak tengok resipi ni pun dah tau sedap :D
ReplyDeleteini bukan komplen yer... jangan salah paham pulak nanti. ;-)
hi hani.. (hani mana ni yer.. k.hani ke? )
ReplyDeleteresipi nih hana kopipes dr tuan empunyer resepi. klu hana wat, sebelum bakar tuh hana dh siapkan semua bhn utk kisar. then masa bakar nk tunggu masak tuh take time kan..time tuh la hana blend bhn kisar n tumis terus. bila dh masak, sotong pon masih panas lagi br kuar oven... :)