Bahan-bahan:
- 1 kilo ikan selayang (ikan tongkol pun boleh)
- 3 ulas bawang merah
- 1/2 cm lengkuas
- 1/4 cm kunyit hidup (serbuk pn boleh tp yg hidup rasa lbh ORI)
- 6 tangkai lada kering (ikut suka pun takpe) - rendam air panas
- Santan (ikut citarasa nak kuah banyak atau sikit)
- Kacang panjang (ikut suka byk mana) - potong sepanjang ibu jari, agak2 la
- 5 biji lada hidup hijau- potong 2
- Ikan dicuci dan direbus terlebih dulu dengan asam & garam (ada orang tak rebus pun).
- Kisar semua bahan 2 hingga 5.
- Masukkan bahan yang telah dikisar bersama santan, masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan, kacang dan lada hidup - biarkan sebentar, jgn kacau kuat nanti hancur ikan
- Taburkan garam & gula secukup rasa - gaul perlahan2.
- Biarkan sebentar & angkat - siap untuk dimakan.
hana, nampak lebih sedap... lagi-lagi angle gambar tu pandai je buat orang terliur... ikan mackerel pun boleh je... ada sekali kakchik pun pakai sardin juga.
ReplyDeleteTAHNIAH!
ikan nih murah2 k.chik kat sini..lagipon rasanyer kan manis gtu. so mmg sedap la ngan gulai nih.. mekasih yer k.chik! nyum nyummm..... :)
ReplyDeletesedapnye nampak gulai nih ekk...
ReplyDeletemmg sedap aishah oiiii...hehehe try ler! :)
ReplyDeletesane ada kacang panjang ke?sini musim panas br nih ade makcik jepun depan univ.jual
ReplyDeleteada...tapi kacang panjang yg tak berapa nak panjang.. ehehehehe
ReplyDelete