Thursday, November 13, 2008

Gulai Ikan Mackerel

sebenanyer kita suka makan gulai...tapi tak berapa gheti sgt nak masak gulai.. kadang tuh jd ntah masak apa2.. huhuuuu... tapi yang nih ade bestnyer.. sbb apa yerk? ermmmmmm... sbb sedap la! hihihihi...tk tau nak dibahsekan apa... tapi kalau dapat kunyit yang idup tuh mesti lagi best n kaler pon akan nmpk lagi cantik.. ppon mekasih kat k.chik atas resepi gulai yang sedap nih.. tak cukup pekat kot k.chik..sbb nak cepat.. hehehehe nk kopipes yerk resepinyer.. mintak halal.... :D


Bahan-bahan:
  1. 1 kilo ikan selayang (ikan tongkol pun boleh)
  2. 3 ulas bawang merah
  3. 1/2 cm lengkuas
  4. 1/4 cm kunyit hidup (serbuk pn boleh tp yg hidup rasa lbh ORI)
  5. 6 tangkai lada kering (ikut suka pun takpe) - rendam air panas
  6. Santan (ikut citarasa nak kuah banyak atau sikit)
  7. Kacang panjang (ikut suka byk mana) - potong sepanjang ibu jari, agak2 la
  8. 5 biji lada hidup hijau- potong 2
Cara memasak:
  1. Ikan dicuci dan direbus terlebih dulu dengan asam & garam (ada orang tak rebus pun).
  2. Kisar semua bahan 2 hingga 5.
  3. Masukkan bahan yang telah dikisar bersama santan, masak hingga mendidih.
  4. Masukkan ikan, kacang dan lada hidup - biarkan sebentar, jgn kacau kuat nanti hancur ikan
  5. Taburkan garam & gula secukup rasa - gaul perlahan2.
  6. Biarkan sebentar & angkat - siap untuk dimakan.

6 comments:

  1. hana, nampak lebih sedap... lagi-lagi angle gambar tu pandai je buat orang terliur... ikan mackerel pun boleh je... ada sekali kakchik pun pakai sardin juga.

    TAHNIAH!

    ReplyDelete
  2. ikan nih murah2 k.chik kat sini..lagipon rasanyer kan manis gtu. so mmg sedap la ngan gulai nih.. mekasih yer k.chik! nyum nyummm..... :)

    ReplyDelete
  3. mmg sedap aishah oiiii...hehehe try ler! :)

    ReplyDelete
  4. sane ada kacang panjang ke?sini musim panas br nih ade makcik jepun depan univ.jual

    ReplyDelete
  5. ada...tapi kacang panjang yg tak berapa nak panjang.. ehehehehe

    ReplyDelete