Tuesday, November 25, 2008

Honey n Lemonade Glazed Chicken

tengok aritu suzi wat chicken nih, terus tanya camne nak buat...bila dh mintak resepi kenelah gheti2 nak buat! ekekeke.... nama sebeno resepi ni tak tau nak kata apa.. suzi tulis glaze chicken dot dot dot.. so pandai2 hana letak nama baru! muahahaa... ampunn suzi... :D tp sedap la ayam nih! anak hana ratah cenggitu jerk.. lagi satu sbb tk pedas. sesuai utk anak2 yg tk mkn pedas.. meh tengok resepinyer...kopipes yer suzi n tQ banyak2! :)

Bahan-bahan:
  • 8 keping peha ayam
  • 1/3 cawan sos tomato
  • 1/4 cawan honey
  • 1 1/2 tbsp jus lemon
  • 3 tsp parutan halia
  • 3 tsp minyak bijan
  • 3 tsp kicap cair
  • 1/4 tsp serbuk chinese 5 spice
Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan dalam mangkuk dan gaul sebati.
  2. Perap ayam dengan bahan perapan tersebut selama sekurang2nya 20 minit...lagi lama lagi bagus....
  3. Panaskan oven pada suhu 200 C/180 C.
  4. Angkat dansusun ayam dalam tray (tinggalkan sedikit baki bahan perapan).
  5. Bakar hingga masak. Selalu balikkan dan sapukan dgn baki bahan perapan tadi.

5 comments:

  1. tak kisahlah nama apa...asal sedap ye tak?....memang sesuai utk budak2 ...anak2 saya memang tak tahan pedas...yg 8 thn tu pun...

    ReplyDelete
  2. mmg sedap ssgt la tuh smpai jilat pinggan! hihihi.... thnx suzi!

    ReplyDelete
  3. naper klau akak bakar ayam tak lawa cengini ye.. ina bakar dlm mikrowef ke

    ReplyDelete
  4. tak la...kita bakar kat oven.. yg nih kita masak setengah masak dulu kat kuali non stick..pastu baru masuk oven bakar. setiap 10>15minit,sapu lebihan sos smpai la masak. lebih kurang dua kali juga la sapu..so nnti cantik la kaler ayam n berasa rempah2 tu.. tu la yg dpt dkongsi.. hehehe

    ReplyDelete
  5. ooh cam tu yek..nnti akak try buat cam ina ajo tu..TQ my dear..

    ReplyDelete