Tuesday, November 25, 2008

Nasi Tomato

makan nasi nih ngan ayam glazed tuh...ermm nyum nyummm... resepi amik kat dapur k.ummi. asal oleh Che De Sam. meh tengok resepi! thnx both of u!

Bahan-bahan
5 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 sudu besar marjerin/minyak sapi
5 sudu besar minyak
garam
air (ikut sukatan - 5 cawan jugak)
daun pandan/daun sup
Bahan Tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Cara-cara
Gunakan periuk nasi elektrik dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis ke dalam minyak hingga naik bau. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambahkan air dan biar mendidih. Masukkan beras dan daun pandan. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila telah masak, kacau rata perlahan-lahan. Hiaslah dengan bawang goreng dan tabur daun sup.

3 comments:

  1. tgk nasi nih teringat yg jus tomato ade lg stok...
    akak try ahh gune jus tomato sedap gak tau...

    ReplyDelete
  2. jus tomato? akak nih pon sebenonyer gune tomato puree jerk.. heeeee...

    ReplyDelete
  3. salam kak hana. klu guna beras biasa je blh tak kak hana. dlm stok skrg beras biasa jer huhu tq kak in advance :)

    ReplyDelete