Tuesday, November 25, 2008

Kuih Ketayap @ Gulung @ Dadar

kuih yg sonang baitu...tp sebab dh lama tak buat jd susah baitu.. (eh ade ke istilah nih! muahaha) resepi amik kat myr. thnx la yerk tuan empunyer resepi! gune kelapa kering jer..huhuhuuu.. sodap jugak! :D

Bahan-bahan

  • utk kulit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Beberapa titik pewarna hijau
  • utk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
  • 1 helai daun pandan
Cara-cara
  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.

13 comments:

  1. kuih ni sedap kan.. lembut je.. bile telan rase nyaman.. hihihi.. antara kueh tradisi yg jd favorite sha. tp mak sha tak pernah buat.. selalu beli jer.. ni kang nak try buat sendiri..

    ReplyDelete
  2. lupa nak tanya..?? nape ketayap? tak pernah dgr plk.. selalu panggil kueh gulung.. ade cam rupa ketayap ke kak..?? hihi

    ReplyDelete
  3. hahahaa...ntah ler sha.. akak pon tk tau nape nama dia ketayap.. rupe pon xde kan? kene tnya sape yg bagi nama tuh kot! akak panggil pon kuih gulung.. hihihi

    ReplyDelete
  4. kuih feveret...tp sedihkan kan kt terpaksa guna kelapa kering.

    ReplyDelete
  5. a'ah kan are... 'kita serupa...kita serupa'.. huhuhuuu...

    ReplyDelete
  6. anak2 suka kuih ni...sana takde kelapa parut ke? sini yg frozen ada...pakai yg tu jelah...

    ReplyDelete
  7. kat sini mmg xde la suzi..sedey btol! tuh pasal kelapa kering selalu nk kene ada stok..sbb mcm2 kan bleh buat.. hehehe...

    ReplyDelete
  8. hehehe...kite bab kueh kuren sikit tau nama...taunye mkn je...:D

    re: :D duk melantak seafood sekali batuk yg dah nak hampir baik, kembali semula..kikihkihh,,...mujur ms melantak tu byk2 puas ati kalu kena pantang pon...

    ReplyDelete
  9. kuih ni mcm2 nama org haaa klu kt sabah ni diaorg panggil kuih lenggang la plk.mayb time buat kulit tu diaorg kena lenggang kot hahaha..

    ReplyDelete
  10. hahahaa...kuih lenggang la pulak! mcm2 'jenama' kuih nih yerk! :D

    ReplyDelete
  11. lenggang plk dah kak hana.. tak sempat tanya pak aji berketayap.. ni dah mai makcik lenggang plk.. hahahhaa.. mcm2..

    p/s: next time jgn lupa melenggang masa wat kueh ni ye kak hana

    ReplyDelete
  12. a`ah.. betul cakap halen... kat sabah panggil kuih lenggang. Dulu aku tatau kuih lenggang ni kalo kat s'jung dipanggil ketayap. Kalo aku cakap ngan mak aku kuih lenggang, dia pening. dia tau ketayap jek. akekeke!

    ReplyDelete
  13. to sha..
    a'ah kan sha...rasanya pas ni nk buat kuih ni kene pakai ketayap sambil berlenggang! jadi apa tu yerk??? kihkihkih..

    to jiya..
    kalau mak akak pon, dia cume tau kuih dadar@gulung..klu sebut ketayap@lenggang lagi la dia fenin! hihihi

    ReplyDelete